Co připravil kuchař roku?

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

28. února v Hotelu Inter-Continental Praha proběhla soutěž: KUCHAŘ ROKU 2003-2004 "Knorr Cup". Jde o soutěž 12ti nejlepších kuchařů České republiky v kategorii junior a senior. Chcete vědět, jaké dobrůtky mistři kuchyně připravili?


Pípal Jan - Kuchař roku 2003/2004 senior - první místo
Hlavní jídlo: Kombinace konfitovaných holubích stehýnek s plněnými prsíčky podávané s jablečno-šafránovým purée, s zprudka pečenými houbami a silnou omáčkou z červeného vína.

Moučník: Variace mangové pěny a sorbetu s pistáciovou křupinkou doplněná ovocným salátkem a malinovou omáčkou.


Havlíček Patrik - druhé místo
Hlavní jídlo: Dorůžova pečený medailon z daňčího hřbetu pod krustou ze sušených tomatů na noku rozmarýnových brambor doplněný restovanou zeleninou a ocetu Balsamicu servírovaný s terinou z králičího hřbetu s parmskou šunkou na džemu ze zelených tomatů.

Moučník: Tymbálek z čokolády Valhrona plněný lehkou tvarohovou pěnou se zmrzlinou z lískových oříšků s čerstvými malinami a malinovou omáčkou.


Douša Ladislav - třetí místo
Hlavní jídlo: Dančí váleček v rozmarýnovém kabátku na liškovém puré s pečenými kachními srdíčky, zeleninovou polentou, a mladým hráškem doplněný o brusinkovo-balsamikový mramor a zvěřinovou pěnou.

Moučník: marcipánové placičky s šípkovým mussem a karamelovými jehlami.



Hajný Petr - čtvrté místo
Předkrm: Pečený filet z tresky na kaparách a černých olivách s tomatovým risottem, holandskou omáčkou.

Hlavní jídlo: Rolovaný králičí hřbet v panchetta na petrželové pyré, ragout z králičích stehen a ledvinek pečené v bránici. Zapečený telecí brzlík v houbách shi-take, thymiánové jus.


Husák Miroslav - čtvrté místo
Hlavní jídlo: Konfitovaný daňčí filet v pistáciovém mantlu na houbovém glaseé s gratinovanou bramborovou kaší na cuketo-bramborovém soklu a glazírovaný telecí filet s brzlíkem se salátem z cukety a portskou redukcí.

Moučník: Vanilkový dortík v čokoládové mřížce s mangovým goullis a nugátem, doplněno karamelovým lískovým oříškem.


Kovařič Vladimír - čtvrté místo
Předkrm: Lososové věžičky plněné vanilkovým dipem se zázvorem, sezamová omáčka s citronovo-máslovou příchutí, jemná wasabi omáčka.

Hlavní jídlo: Králičí rolka plněná tomaty, koriandrem, kozím sýrem chavroux, v oříškách pekan, estrageonová rýže s parmazánem a houbami. Šípková omáčka s červeným vínem.


J U N I O Ř I :

Rychtr Josef - Kuchař roku 2003/2004 junior - první místo
Hlavní jídlo: Pečený krk a brzlík z mléčného telátka na chlebovém soufles, smetanové soté z kotrče, glazírovaný černý kořen a mladá karotka na jemném telecím glace.

Moučník: Čokoládový jehlan plněný perníkovým parfait, coullis z obřích brusinek a vanilková omáčka San-Remo


Horký Jan - druhé místo
Předkrm: Grilované filátko parmince nachové na con-casé z mrkve a fenyklu, tempurovaný tuňák ve vinném těstíčku, na lehkém dýňovém puré a fenyklovo-šafránovou omáčkou doplněné o čerstvý sýr obalený v čerstvé řeřiše.

Hlavní jídlo: Jehněčí hřbet pod crustou z černých oliv a šalvěje na tomatovém kus-kusu se silným jehněčím fondem, smažený telecí brzlík v cuketo-bramborovém julienu s ragout z mini tomatů a žluté cukety.


Znamenáček David - třetí místo
Předkrm: Váleček z tuňáka v celestýnském těstě na tomatovém risottu a kozím sýrem Buche a fine v rýžovém papíru s tempurovanou krevetou Black tiger a pěnou z bílého vína.

Hlavní jídlo: Pečený daňčí hřbet v houbové žemli s bramborovou raviolou plněnou králičím ragů se špenátovým kus kusem a omáčkou z kořenové zeleniny.

Brož Miroslav - čtvrté místo
Hlavní jídlo: Humrové sufléss prokládané sépiovou lasagní, ragů z cukety a mrkve provoněné koprem, závitek z mořského jazyka provoněný tuňákem a špenátem vhodně doplněný o mini steak z lososa na citrónové trávě pošírovaný v rybí várce. Limetkovo-kaviárová omáčka a kari omáčka s kaparama.

Moučník: Piškot plněný kousky tropického ovoce, proložen čokoládou dvojí barvy, vanilkovo-mátová omáčka, zdobená chipsem z kiwi a plněné fisállis na karamelové jehle.

Slanina Ondřej - čtvrté místo
Předkrm: Pečený králičí váleček na tofu dušeném v tomatech, smažená bramborová hranolka plněná kozím sýrem a pažitkou, obalená v ovesných vločkách, pastinákový juliem a holandská omáčka.

Hlavní jídlo: Grilovaný jehněčí hřbet s paprikovou krustou na játrovo-olivovém ragů, těstovinová roláda plněná parskou šunkou a parmazánem, restovaná zelenina s řeřichou.

Štěrba Jiří - čtvrté místo
Hlavní jídlo: Váleček tuňáka obalený v plátcích lososa a pečený ve filo těstu, doplněný bramborovo-kaštanovým puréé, restovanou černou ředkví, pórkem, červenou cibulí a houbami na šafránové omáčce s kapičkami prohřátého dýňového oleje.

Moučník: Mousse z jablečného puré s kousky sušených fíků na karamelové omáčce s kuličkami hrušky prohřáté v redukovaném víně.

zdroj: Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
www.akc.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sladké červené jahody: Pěstujte je podle desatera

Sladké červené jahody: Pěstujte je podle desatera

Dnes | Péče o jahody nespočívá jen ve výsadbě a sklizni. Je toho mnohem víc, aby jahody dávaly bohatou…

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

28. 5. | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…