Co s dešťovou a odpadní vodou? | Zdroj: archiv firem

Zdroj: archiv firem

Co s dešťovou a odpadní vodou?

Každý majitel rodinného domku řeší řadu provozních záležitostí, mezi něž patří i využívání a zpracování vody. Chcete-li ušetřit, neopomínejte dešťovou vodu, a pokud se nemůžete napojit na místní kanalizaci, je třeba najít i odpověď na otázku, co s odpadní vodou.

Voda je vzácná surovina, kterou bychom měli umět dobře využít. Doslova do poslední kapky. Jste-li pečliví hospodáři, nemůžete přehlédnout růst cen za vodné a stočné, v průměru se jedná o 70 až 80 Kč za 1 m3 (cena se v různých místech ČR liší). Pokud dokážete správně zpracovat dešťovou vodu, ulevíte tím nejen své peněžence, ale také dešťové kanalizaci. Ostatně odvádění dešťové vody kanalizací do řek přispívá k poklesu hladiny spodní vody. Ale v místech, kde není vybudovaná dešťová kanalizace, si stejně musíte poradit jinak. Přírodě pomůžete i tím, když dešťovou vodu necháte správně zasakovat.

PROČ VYUŽÍT DEŠŤOVKU

V mnoha případech je zbytečné plýtvat pitnou vodou. Dešťovou vodu dobře využijete k zalévání zahrady (má málo solí, naopak neobsahuje chlor), mytí okolních ploch domu včetně terasy či třeba zahradního nábytku, ale také auta. Rovněž může doplnit chybějící vodu v jezírku. A nejen to, dešťovka vám dokáže posloužit také v domě. Odborníci odhadují, že v průměru lze pitnou vodu až z poloviny nahradit právě dešťovou, například na splachování toalety, úklid či praní. Ovšem kdybyste s dešťovkou „jen“ splachovali, máte šanci ušetřit až 30 procent celkové spotřeby vody.

JAK JI SHROMAŽĎOVAT

Postavit sud pod okap je řešení například pro malé chaty, u rodinného domu využijete některou z akumulačních nádrží. Nabízejí se z různých materiálů, nejčastěji laminátu a plastu. Například plastové oceníte kvůli jejich nízké hmotnosti, snadno se instalují i udržují.

Nádrže můžou být nadzemní či podzemní. Nadzemní jsou výhodné v tom, že je k nim snadný přístup, ovšem na druhé straně platí, že voda v nich uchovaná se jednak rychleji kazí (vlivem světla a okolní teploty) a jednak zabírají místo na pozemku. V tomto případě se bavíme o využití dešťové vody v exteriéru, ovšem v době, kdy nemrzne.

Naopak vodu z podzemních nádrží lze využívat po celý rok. Instalují se v nezámrzné hloubce, voda se nekazí, či jen minimálně, protože zde nepůsobí světlo a teplota je relativně stálá.

A CO FILTRACE

Čištění dešťovky začíná už v okapu, který se doplní lapačem listí a také odlučovačem (co nezachytí lapač, zachytí odlučovač). Ještě poslouží okapová vpusť, která může mít vyjímatelný košík na nečistoty.

U nadzemních nádrží stačí, když je doplníte filtrem, který se umísťuje pod nátokem do nádrže. U podzemních je to jinak. Systém se skládá z podzemní filtrační šachty, na niž navazuje akumulační nádrž, případně i vsakovací jednotka. Pokud uvažujete, že voda bude odvedená do dešťové kanalizace, postačí jen filtrace a akumulační nádoba. Praktičtější a k přírodě i vašim financím šetrnější je však doplnit filtraci a nádrž vsakovací jednotkou, která zachytává přebytečnou vodu z akumulační nádrže a následně ji nechává zasakovat do země.

Klepněte pro větší obrázek

ZVAŽTE ZPŮSOB VYUŽITÍ

Přečištěnou dešťovku můžete využívat jak v exteriéru, tak v domě. V prvním případě se nádrž doplňuje ponorným čerpadlem. Tento jednouchý systém, kdy ven vede jen hadice, postačí například k zalévání záhonů, trávníku, umytí auta a podobně. Anebo volte sofistikovanější domácí vodárnu, která se umísťuje zpravidla do garáže či do technické místnosti. Pak je třeba do ní dovést vodu potrubím. Ostatně vodárnu stejně potřebujete, když chcete dešťovku využívat i doma. „Součástí vodárny je rozdělovací jednotka, k níž se napojuje jak pitná, tak dešťová voda. Tato jednotka zajišťuje bezpečné oddělení pitné vody od dešťové, což znamená, že se dešťová voda nikdy nedostane do vodovodního řadu, ale například jen na splachování WC,“ připomíná Jan Krátký ze společnosti VODA. CZ.

A CO VODA ODPADNÍ?

Každá domácnost produkuje velké množství odpadní neboli splaškové vody. Když se můžete napojit na veřejnou kanalizaci ukončenou městskou nebo obecní čistírnou odpadních vod, nic dalšího neřešíte. A když ne? Pak se musíte o odpadní vodu postarat sami. Kromě septiku či žumpy se nabízí využít domácí čističku odpadních vod (dále DČOV). Současná praxe dává přednost hlavně DČOV, jež jsou ekonomické i ekologické.

U rodinných domů se nejčastěji používají mechanickobiologické čističky; jde o jedno zařízení, které se dělí na několik částí. Odpadní voda vtéká do čističky, kde se nejprve zachytí nerozložitelné kusy, dále hrubé nečistoty. Následně putuje do aktivační části. Zde probíhá hlavní čistící proces díky mikroorganismům, které se živí biologickým znečištěním, pomocí kyslíku. Na závěr se kal usazuje, předčištěná voda odtéká. A kal se vrací zpět na začátek celého procesu.

KAM MÍŘÍ PO PŘEDČIŠTĚNÍ

Existuje více možností, jak naložit s předčištěnou vodou. Můžete ji přes vsakovací nádrž odvádět do podzemních vod, tedy nechat vsakovat do půdy. V tomto případě čističku doplňte o zařízení na odstraňování fosforu. Ovšem pokud se v blízkosti vašeho domu nachází voda povrchová, například rybník nebo řeka, lze předčištěnou vodu odvést tam. Další možnost nabízí veřejná kanalizace, která není napojená na centrální čistírnu – za předpokladu, že se do ní dá vypouštět voda dešťová a předčištěná odpadní.

Ale kdo má u domu zahradu, určitě tuto vodu v sezoně zužitkuje na zalévání, zejména okrasných částí. Setkáte se i s názorem, že předčištěná voda se dá rovněž využít v domácnosti, například při splachování toalety, ale to neplatí pro běžnou čističku. Pokud byste uvažovali i o zpětném využívání vody z DČOV doma, nechte si spočítat veškeré náklady na její pořízení i provoz, porovnejte si je s úsporami za vodné a stočné, a až pak se rozhodujte. Jinak běžná mechanicko-biologická čistička stojí zhruba od 30 000 Kč (záleží na konkrétním typu, ale i na tom, do jak velké domácnosti je určená).

STÁLE V PROVOZU?

Čističky pracují neustále – samozřejmě za předpokladu, že do nich přivádíte odpadní vodu pravidelně. Bez přísunu odpadní vody můžou zůstat v řádech několika dnů až týdnů (dovolená, pracovní cesta…), protože po delším čase by organismy živící se biologickým znečištěním odumřely.


Měli byste vědět

  • Cena akumulačních nádrží se pohybuje v řádech tisíců, celý podzemní systém skládající se z filtrační šachty, akumulační nádrže a vsakovací jednotky vyjde na zhruba 30 000 Kč (příklad pro čtyřčlennou domácnost). K tomu si připočítejte náklady na čerpadlo nebo vodárnu, vedení potrubí a práci. Životnost se uvádí v řádech desetiletí.
  • Umístění systému na uchování dešťové vody pod zemí je výhodné v tom, že si neubíráte místo na pozemku, prostor nad systémem je pochozí i pojezdný. Počítejte jen s potřebnými rozměry pro výkop – na šířku minimálně 2 metry, na délku od zhruba 5 metrů.

ČISTIČKA A RAZÍTKA

Předem si ověřte, jaké dokumenty potřebujete ještě předtím, než si DČOV objednáte. Někdy postačí stavební ohlášení, jindy je nutné stavební povolení. Myslete také na povolení k vypouštění předčištěné vody.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud