Co uvařit o víkendu na chatě?

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Relaxovat na venkově můžete i u sporáku. Nechte se unášet fantazií a stvořte menu jemné jako paštika, svěží jako salát a šťavnaté jako hovězí.

Lehká drůbeží paštika

4 porce - příprava: 25 minut + 2 hodiny chlazení

* 600 g drůbežích jater
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 cl koňaku
* 1 snítka tymiánu
* 150 g másla
* 150 ml smetany 33%
* špetka muškátového oříšku
* 1 lžička soli
* čerstvě mletý pepř

Játra očistěte a omyjte. Na oleji je restujte asi 4 minuty z každé strany. Přilijte koňak a lístky odrhnuté ze snítky tymiánu. Restujte, až se alkohol odpaří, a pak nechte vychladnout.

Rozmixujte se 100 g másla, smetanou a muškátovým oříškem. Osolte, opepřete a rozdělte do mističek. Máslo rozpusťte a zalijte jím povrch paštik. Dejte zchladit. Podávejte s toastem a kyselou okurkou.


Jemný fenyklový salát s citrusy

4 porce - příprava: 20 minut + rozležení

* 2 bulvy fenyklu
* 1 grep
* 1 pomeranč
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 lžíce olivového oleje, extra panenského
* sůl a pepř
* 200 g mozzarelly
* lístky máty

Fenykl opláchněte. Z grepu a pomeranče okrájejte kůru tak, aby na nich nezůstal ani kousek bílé blanky. Nad velkou mísou z nich vykrájejte čisté měsíčky. Ze zbytku vymačkejte všechnu šťávu. Do mísy přidejte i šťávu z poloviny citronu.

Fenykl nakrájejte nebo nastrouhejte na velmi slabé plátky. Ihned je vložte do mísy s citrusy a šťávou, aby nezhnědly. Přidejte olivový olej, sůl a pepř a dejte odležet do ledničky asi na hodinu. Salát doplňte kousky mozzarelly a lístky máty a podávejte s čerstvou bagetou.


Grilované hovězí špízky s petrželkovou omáčkou

4 porce - příprava: 35 minut

* 4x 200 g hovězího steaku
* 4 malé lžičky balzamikového octa
* mořská sůl
* čerstvě nadrcený pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 20 g másla

NA OMÁČKU:
* 1 svazek zelené petrželky
* 4 lžíce olivového oleje, extra panenského
* šťáva z 1/2 citronu

Do každého steaku vetřete trochu octa a olivového oleje. Osolte a opepřete a nechte při pokojové teplotě 20 minut odležet. Mezitím rozpalte gril a připravte omáčku. Petrželku opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno, smíchejte s olivovým olejem a šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Dochuťte špetkou soli a pepře.

Steaky nakrájejte na dva až tři kousky a napíchejte je vedle sebe na jehly. Takto připravené maso dejte na gril a grilujte z každé strany 2 až 3 minuty podle toho, jak ho chcete mít propečené. Maso sundejte z grilu, položte na každý špíz malý kousek másla a nechte 2 minuty odpočinout. Pak kousky masa sundejte z jehel a na talíři je pokapejte petrželkovou omáčkou.


Jako moučník se bude určitě hodit např. broskvový koláč, který jsme vám na našich stránkách představili nedávno.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Dnes | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Včera | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

15. 11. | Toužíte ve skrytu duše po volnosti? Nudí vás poloprázdné moderní interiéry, které působí poněkud…

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

14. 11. | Děláte si starosti, jak udržet pěkný tvar ovocného stromku? Vysvětlíme vám, proč se vlastně řez…