Co uvařit o víkendu na chatě?

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Relaxovat na venkově můžete i u sporáku. Nechte se unášet fantazií a stvořte menu jemné jako paštika, svěží jako salát a šťavnaté jako hovězí.

Lehká drůbeží paštika

4 porce - příprava: 25 minut + 2 hodiny chlazení

* 600 g drůbežích jater
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 cl koňaku
* 1 snítka tymiánu
* 150 g másla
* 150 ml smetany 33%
* špetka muškátového oříšku
* 1 lžička soli
* čerstvě mletý pepř

Játra očistěte a omyjte. Na oleji je restujte asi 4 minuty z každé strany. Přilijte koňak a lístky odrhnuté ze snítky tymiánu. Restujte, až se alkohol odpaří, a pak nechte vychladnout.

Rozmixujte se 100 g másla, smetanou a muškátovým oříškem. Osolte, opepřete a rozdělte do mističek. Máslo rozpusťte a zalijte jím povrch paštik. Dejte zchladit. Podávejte s toastem a kyselou okurkou.


Jemný fenyklový salát s citrusy

4 porce - příprava: 20 minut + rozležení

* 2 bulvy fenyklu
* 1 grep
* 1 pomeranč
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 lžíce olivového oleje, extra panenského
* sůl a pepř
* 200 g mozzarelly
* lístky máty

Fenykl opláchněte. Z grepu a pomeranče okrájejte kůru tak, aby na nich nezůstal ani kousek bílé blanky. Nad velkou mísou z nich vykrájejte čisté měsíčky. Ze zbytku vymačkejte všechnu šťávu. Do mísy přidejte i šťávu z poloviny citronu.

Fenykl nakrájejte nebo nastrouhejte na velmi slabé plátky. Ihned je vložte do mísy s citrusy a šťávou, aby nezhnědly. Přidejte olivový olej, sůl a pepř a dejte odležet do ledničky asi na hodinu. Salát doplňte kousky mozzarelly a lístky máty a podávejte s čerstvou bagetou.


Grilované hovězí špízky s petrželkovou omáčkou

4 porce - příprava: 35 minut

* 4x 200 g hovězího steaku
* 4 malé lžičky balzamikového octa
* mořská sůl
* čerstvě nadrcený pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 20 g másla

NA OMÁČKU:
* 1 svazek zelené petrželky
* 4 lžíce olivového oleje, extra panenského
* šťáva z 1/2 citronu

Do každého steaku vetřete trochu octa a olivového oleje. Osolte a opepřete a nechte při pokojové teplotě 20 minut odležet. Mezitím rozpalte gril a připravte omáčku. Petrželku opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno, smíchejte s olivovým olejem a šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Dochuťte špetkou soli a pepře.

Steaky nakrájejte na dva až tři kousky a napíchejte je vedle sebe na jehly. Takto připravené maso dejte na gril a grilujte z každé strany 2 až 3 minuty podle toho, jak ho chcete mít propečené. Maso sundejte z grilu, položte na každý špíz malý kousek másla a nechte 2 minuty odpočinout. Pak kousky masa sundejte z jehel a na talíři je pokapejte petrželkovou omáčkou.


Jako moučník se bude určitě hodit např. broskvový koláč, který jsme vám na našich stránkách představili nedávno.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Včera | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…