Co uvařit o víkendu na chatě?

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Relaxovat na venkově můžete i u sporáku. Nechte se unášet fantazií a stvořte menu jemné jako paštika, svěží jako salát a šťavnaté jako hovězí.

Lehká drůbeží paštika

4 porce - příprava: 25 minut + 2 hodiny chlazení

* 600 g drůbežích jater
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 cl koňaku
* 1 snítka tymiánu
* 150 g másla
* 150 ml smetany 33%
* špetka muškátového oříšku
* 1 lžička soli
* čerstvě mletý pepř

Játra očistěte a omyjte. Na oleji je restujte asi 4 minuty z každé strany. Přilijte koňak a lístky odrhnuté ze snítky tymiánu. Restujte, až se alkohol odpaří, a pak nechte vychladnout.

Rozmixujte se 100 g másla, smetanou a muškátovým oříškem. Osolte, opepřete a rozdělte do mističek. Máslo rozpusťte a zalijte jím povrch paštik. Dejte zchladit. Podávejte s toastem a kyselou okurkou.


Jemný fenyklový salát s citrusy

4 porce - příprava: 20 minut + rozležení

* 2 bulvy fenyklu
* 1 grep
* 1 pomeranč
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 lžíce olivového oleje, extra panenského
* sůl a pepř
* 200 g mozzarelly
* lístky máty

Fenykl opláchněte. Z grepu a pomeranče okrájejte kůru tak, aby na nich nezůstal ani kousek bílé blanky. Nad velkou mísou z nich vykrájejte čisté měsíčky. Ze zbytku vymačkejte všechnu šťávu. Do mísy přidejte i šťávu z poloviny citronu.

Fenykl nakrájejte nebo nastrouhejte na velmi slabé plátky. Ihned je vložte do mísy s citrusy a šťávou, aby nezhnědly. Přidejte olivový olej, sůl a pepř a dejte odležet do ledničky asi na hodinu. Salát doplňte kousky mozzarelly a lístky máty a podávejte s čerstvou bagetou.


Grilované hovězí špízky s petrželkovou omáčkou

4 porce - příprava: 35 minut

* 4x 200 g hovězího steaku
* 4 malé lžičky balzamikového octa
* mořská sůl
* čerstvě nadrcený pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 20 g másla

NA OMÁČKU:
* 1 svazek zelené petrželky
* 4 lžíce olivového oleje, extra panenského
* šťáva z 1/2 citronu

Do každého steaku vetřete trochu octa a olivového oleje. Osolte a opepřete a nechte při pokojové teplotě 20 minut odležet. Mezitím rozpalte gril a připravte omáčku. Petrželku opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno, smíchejte s olivovým olejem a šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Dochuťte špetkou soli a pepře.

Steaky nakrájejte na dva až tři kousky a napíchejte je vedle sebe na jehly. Takto připravené maso dejte na gril a grilujte z každé strany 2 až 3 minuty podle toho, jak ho chcete mít propečené. Maso sundejte z grilu, položte na každý špíz malý kousek másla a nechte 2 minuty odpočinout. Pak kousky masa sundejte z jehel a na talíři je pokapejte petrželkovou omáčkou.


Jako moučník se bude určitě hodit např. broskvový koláč, který jsme vám na našich stránkách představili nedávno.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…