Čokoládové potěšení. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pokud se vám chladné počasí dostalo až příliš pod kůži, neváhejte a ohřejte se na chvíli u plotny. Máme pro vás pořádnou dávku čokoládových receptů, u kterých si na své přijdou úplní začátečníci i pokročilí cukráři.

Čokoládový dort s nadýchaným krémem

forma o Ø 22 cm - příprava: 80 minut + tuhnutí

* 200 g kvalitní hořké čokolády
* 30 ml silného espresa
* 2 lžičky vanilkového extraktu
* 300 g hladké mouky
* 1/2 lžičky mletého hřebíčku
* 1/2 prášku do pečiva
* 150 g měkkého másla
* 250 g krupicového cukru
* 4 vejce
* 250 ml podmáslí

KRÉM:
* 3 bílky
* 175 g krupicového cukru
* 200 g měkkého másla
* 75 g hořké čokolády

Troubu zapněte na 175 °C. Čokoládu rozpusťte a smíchejte s horkým espresem a extraktem. Mouku prosejte s hřebíčkem a práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Postupně přidávejte čokoládu, mouku a podmáslí. Nalijte do formy a pečte 45 až 50 minut.

Bílky na sníh míchejte ve vodní lázni s cukrem, až se rozpustí a teplota dosáhne 71 °C. Vyšlehejte v lesklý pevný sníh – trvá to asi 15 minut. Zašlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu. Vychladlý dort prokrojte, promažte krémem a překryjte. Ozdobte zbytkem krému.


Domácí perník s čokoládou

1 plech s vyšším okrajem - příprava: 40 minut + tuhnutí

* 500 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* 250 g moučkového cukru
* 1 prášek do perníku
* 1 lžička jedlé sody
* 100 g másla
* 2 vejce
* 2 lžíce medu
* 250 ml plnotučného mléka
* 250 ml podmáslí

POLEVA:
* 100 g másla
* 100 g krupicového cukru
* 2 lžíce kakaa
* 3 lžíce plnotučného mléka
* 1/2 pudinkového prášku

Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte rozehřáté máslo, vejce, med, mléko a podmáslí. Vymíchejte hladké těsto, nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a v předehřáté troubě pečte při 180°C asi 30 minut.

Zatímco perník chladne, připravte si čokoládovou polevu. V kastrůlku rozehřejte máslo, na malém plameni v něm dohladka rozmíchejte cukr, kakao a mléko s pudinkovým práškem. Hotovou polevou potřete vychladlý perník, zoubkovaným nožem vytvořte ozdobné vlnky a nechte v chladu ztuhnout.


Koláč s domácí nutellou

forma 30 x 15 cm - příprava: 30 minut + tuhnutí

* 70 g lískových oříšků
* 150 ml salka
* 100 g kvalitní hořké čokolády (75 % kakaa)
* 2–3 lžíce medu nebo jiného tekutého sladidla (agávový sirup apod.)
* 1 balení listového těsta
* 3–4 lžíce čokoládových hoblinek

Oříšky dejte do mixéru a rozmixujte je – postupně budou na prach, pak se začnou lepit k sobě jako pasta a asi po 5 minutách z nich bude v podstatě tekutina. Smíchejte ji se salkem a nakonec i s rozpuštěnou čokoládou. Podle chuti můžete dosladit třeba medem.

Troubu zapněte na 180 °C. Formu vyložte listovým těstem, dno propíchejte vidličkou, překryjte pečicím papírem a vysypte pečicími fazolemi. Pečte asi 15 minut dorůžova. Těsto vyjměte, fazole s papírem sundejte a na koláč natřete domácí nutellu. Posypte hoblinkami či oříšky a nechte ztuhnout.

Čokoládový dort s medovou ganache

forma o Ø 26 cm - příprava: 90 minut + tuhnutí

* 75 g holandského kakaa
* 30 ml silného espresa
* 170 ml medu
* 270 g hladké mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* 120 g měkkého másla
* 120 ml oleje
* 120 g třtinového cukru
* 150 g krupicového cukru
* 3 vejce
* 120 ml zakysané smetany
* 1 lžička vanilkového extraktu

GANACHE:
* 450 g hořké čokolády (60–70%)
* 470 ml smetany ke šlehání
* 60 ml medu
* 50 g másla
* 3 lžíce třtinového rumu
* čokoláda na hoblinky

Neděste se množstvím surovin, dort je na výrobu jednoduchý! Troubu zapněte na 175 °C. Dortový ráfek vyložte pruhem pečicího papíru a z papíru udělejte i dno. Do kakaa vmíchejte kávu a med a nechte vychladnout. Smíchejte mouku a prášek do pečiva.

Máslo vyšlehejte a postupně přidávejte olej a oba cukry. Šlehejte, dokud hmota nebude hladká a nadýchaná. Přidávejte jedno po druhém vejce, smetanu a vanilku. Zašlehejte mouku s práškem do pečiva a po třetinách i kakaovou směs. Těsto nalijte do formy a pečte 40 až 50 minut, dokud špejle nebude po vytažení suchá.

Připravte si ganache. Čokoládu nalámejte na kousky. Smetanu zahřejte a rozmíchejte v ní med, nesmí ale vřít. Nalijte ji na čokoládu, nechte chvíli odstát, a pak vše vymíchejte s kouskem másla a rumem v hladký krém. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Vychladlý korpus dvakrát prokrojte a promažte částí krému. Pak ho přiklopte zpět. Tenkou vrstvou potřete celý povrch, abyste zafixovali drobečky. Nechte ztuhnout a nakonec potřete standardní vrstvou. Ozdobte hoblinkami a nechte ztuhnout v ledničce do druhého dne. Podávejte odleželý při pokojové teplotě.

NÁŠ TIP: Pokud ráfek dortu nejdřív trochu potřete máslem, bude v něm pečicí papír před nalitím těsta lépe držet.


Brownies s ořechy

forma 20 x 20 cm - příprava: 50 minut

* 110 g másla
* 220 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 120 ml jablečného džusu
* 120 ml polotučného mléka
* 2 vejce
* 220 g celozrnné mouky
* špetka soli
* 2 vrchovaté lžíce kakaa
* 1 lžička prášku do pečiva
* 150 g hořké čokolády
* 1/2 hrnku nasekaných ořechů

Troubu zapněte na 180 °C. Máslo vyšlehejte s oběma cukry a postupně do něj zašlehejte i jablečný džus. Přidejte mléko a jedno po druhém vejce. Mouku prosejte se solí, kakaem a práškem do pečiva a vzniklou směs pomalu zašlehejte do tekuté části těsta a vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.

Když těsto drží pohromadě, vmíchejte do něj nasekané ořechy. Nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 30 minut. Nechte vychladnout a před podáváním poprašte kakaem.


Oříšková čokoláda

1 tabulka - příprava: 15 minut + tuhnutí

* 2 lžíce lískových oříšků
* 100 g hořké nebo mléčné čokolády, podle chuti
* 1/2 lžičky mořské soli

Troubu zapněte na 180 °C. Oříšky rozprostřete na plech a asi 7 minut pečte. Pak je vyndejte a rukama z nich sundejte slupky – ty by měly jít dolů úplně samy. Dvě třetiny čokolády rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte zbytek čokolády a míchejte, dokud se i ta nerozpustí – výsledná směs by měla mít 32 °C.

Oříšky nasypte na dno formy vyložené pečicím papírem a zalijte rozehřátou čokoládou. Tu poklepáváním zespod formy rovnoměrně rozprostřete. Nakonec můžete čokoládu zlehka ochutit krystalky soli. Nechte ztuhnout. Místo lískových oříšků můžete použít i vlašské nebo mandle.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

11. 2. 2016 | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Dnes | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…