Čtyři houbové poklady: Jak s nimi naložit?

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Můžeme i nich diskutovat, můžeme se o ně přít, ale tato čtyřka z našich lesů, mezí, polí i pěstíren má mezinárodní renomé. Přinesli jste si o víkendu z lesa plné košíky? Tak se pusťte do našich receptů!

Čtyři houbové poklady: Jak s nimi naložit?

Žampionový nákyp

4 porce příprava: 60 minut

4 plátky toastového chleba, 400 g čerstvých žampionů, 3 velká rajčata, 1 menší cibule, 70 g másla, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce nasekané petrželky, 4 vejce, 100 ml smetany, 50 g nastrouhaného tvrdého sýra, sůl a pepř

Plátky toastového chleba nakrájejte na kostky. Rozložte je na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečte dozlatova. Pak je nechte vychladnout. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, rajčata na kolečka, cibuli nasekejte najemno. Zapékací formu vymažte kouskem másla. Zbylé máslo rozpusťte a smíchejte se žampiony, cibulkou, citronovou šťávou, petrželkou, špetkou soli a pepře. Opečený toastový chleba v míse smíchejte s rozšlehanými žloutky a smetanou. Bílky vyšlehejte s 1 lžičkou soli a vmíchejte do chleba se žloutky. Směs rovnoměrně rozprostřete na dno zapékací mísy. Překryjte ji vrstvou žampionů, pak rajčat a nakonec opět vrstvou žampionů. Zasypte strouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C (asi 20–25 minut).

Žampiony

Z pěstíren jsou dostupné po celý rok, v sezoně ale nepohrdněte houbami nasbíranými na poli či v temnějším zákoutí zahrady. Mají totiž silnější chuť i vůni. Nejvíce přitom získáte z větších plodnic.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Dnes | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…