Čtyři variace na těstoviny. Vyzkoušejte snadné recepty pro každého

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Italové vědí, co je dobré. Proto neváhejte a inspirujte se jejich snadnými a rychlými recepty na zázrak, kterému prostě a jednoduše říkají pasta.

Špagety s rukolovým pestem

4 porce - příprava: 25 minut

* 500 g špaget
* 40 g bazalky
* 60 g rukoly
* 2 stroužky česneku
* 60 g parmazánu + na ozdobu
* 20 g pecorina
* 30 g pražených slunečnicových semínek + na ozdobu
* 100 ml olivového oleje + na zakapání
* sůl a pepř
* kůra z 1 citronu
* bazalka na ozdobu

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Připravte si pesto: omyté a usušené bylinky dejte do mixéru, přidejte česnek, nastrouhané sýry, semínka a zalijte olivovým olejem, rozmixujte. Ještě teplé těstoviny smíchejte s pestem, přendejte na talíře, zasypte semínky, kůrou z citronu a nastrouhaným sýrem.


Těstovinový salát

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g těstovin
* 100 g mandlí
* 100 g sušených rajčat v oleji
* sůl a pepř
* 1 cuketa
* olivový olej
* 200 g polníčku
* 60 g zelených oliv
* 100 g čerstvého sýra
* šalvěj
* balzamikový ocet

Těstoviny uvařte. Na oleji orestujte mandle a sušená rajčata. Přidejte k nim těstoviny, osolte, opepřete a promíchejte. Omytou cuketu nakrájejte na plátky, krátce orestujte na trošce oleje, musí být na skus. Těstoviny rozdělte na talíře, přidejte orestovanou cuketu, polníček, olivy, čerstvý sýr, šalvěj a dochuťte ještě olivovým olejem a balzamikovým octem.

NÁŠ TIP: Místo polníčku můžete podávat jiné druhy salátu, třeba aromatickou rukolu. Zkuste také pokrm posypat orestovanou pancettou.


Mušličky s hráškem a fazolovými lusky

4 porce - příprava: 20 minut

* 500 g těstovin
* olivový olej
* 2 stroužky česneku
* 4 jarní cibulky
* 300 g fazolových lusků
* 300 g hrášku
* parmská šunka
* řecký jogurt
* oregano
* sůl a pepř

Těstoviny uvařte na skus. Na oleji orestujte plátky česneku, přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku, fazolové lusky a nakonec vmíchejte hrášek. Krátce orestujte a odstavte. Uvařené těstoviny smíchejte se zeleninou, ozdobte v troubě upečenou parmskou šunkou, řeckým jogurtem, lístky oregana a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.


Lasagne se špenátem

4 porce - příprava: 70 minut

* olivový olej + olej na vymazání formy
* 2 šalotky
* 3 stroužky česneku
* 500 g listového mraženého špenátu (nebo 1 kg čerstvého)
* 2 vejce
* 500 g ricotty
* 60 g parmazánu + na ozdobu
* sůl a pepř
* 1 balení lasagní

BEŠAMEL:
* 60 g másla
* 3 lžíce hladké mouky
* špetka muškátového oříšku
* 400–450 ml plnotučného mléka

Na oleji orestujte nasekané šalotky s česnekem, přidejte špenát a poduste. Pak vmíchejte vejce, ricottu, parmazán, sůl a pepř. Připravte si bešamel: rozpusťte máslo, přisypte mouku a muškátový oříšek a usmažte světlou jíšku. Zalijte ji mlékem, rozmíchejte a uvařte kaši. Vymažte formu, potřete bešamelem. Vkládejte střídavě lasagne, špenátovou směs a bešamel. Zakončete lasagnemi s bešamelem, posypte sýrem a pečte při 180 °C asi 50 minut.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…