Cuketa & lilek - skvělá dvojka pro konec léta

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tahle zelenina patří k letnímu grilování i podzimní kuchyni. Není chuťově příliš výrazná, a tak se dobře kombinuje s dalšími ingrediencemi. Užijte si babí léto dosyta!

Cuketová pomazánka s pistáciemi

4 porce - příprava: 35 minut

* 4 menší cukety
* 100 g vyloupaných pistácií
* olivový olej
* 3 stroužky česneku
* sůl a pepř
* oregano a petrželka

Troubu zapněte na 180 °C. Cukety nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet. Pistácie spařte vroucí vodou a oloupejte. Cukety osušte, promíchejte se lžící oleje a pečte asi 25 minut doměkka. Nechte zchladnout. Rozmixujte se zbylými surovinami. Na chlebu ozdobte pistáciemi.


Cuketová polévka s bylinkovými muffiny

4 porce - příprava: 75 minut

NA 8 MUFFINŮ:
* 300 g hladké mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* sůl
* 150 ml podmáslí
* 2 vejce
* 2 lžíce oleje
* 1/2 cukety
* 2 lžíce bylinek
* citronová kůra

NA POLÉVKU:
* 2–3 stroužky česneku
* olivový olej
* 4 malé cukety
* pepř a sůl
* 700 ml zeleninového vývaru
* bazalka
* 50 ml smetany na vaření

Troubu zapněte na 180 °C. Formičky na muffi ny vymažte. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Všechny mokré ingredience prošlehejte a vmíchejte do nich nastrouhanou cuketu, nasekané bylinky a kůru. Vmíchejte mouku a těstem naplňte formičky. Pečte 40 minut. Česnek nasekejte a orestujte na oleji. Přidejte pokrájené cukety a asi 10 minut restujte do změknutí. Zalijte vývarem a povařte. Přidejte bazalku, smetanu, rozmixujte a dochuťte.


Cuketový koláč

forma o Ø 24 cm - příprava: 40 minut

* 1 balení křehkého těsta
* 3 cukety
* sůl a pepř
* 2 velká vejce
* podle chuti pažitka a oregano
* 1–2 stroužky česneku
* 200 g ricotty
* 150 g čerstvého kozího sýra

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte, urovnejte do koláčové formy a dno propíchejte vidličkou. Překryjte čtvercem pečicího papíru, zasypte luštěninami a dejte na 10 minut předpéct do trouby. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet.

Mezitím prošlehejte vejce s bylinkami, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Vmíchejte ricottu a kozí sýr. Těsto vyndejte z trouby, sundejte pečicí papír s luštěninami a nechte chvilku zchladnout. Nalijte náplň. Navrch poklaďte osušená kolečka cukety. Troubu stáhněte na 180 °C a pečte do ztuhnutí.


Cuketa je vlastně druh tykve, který byl vyšlechtěn v Itálii. Vyzkoušejte také cuketové květy, nejlepší jsou plněné.

Lilek neboli baklažán je elegantní příbuzný brambory, je náročný na teplo a na talíři je skvělý pečený, smažený i marinovaný.


Kuřecí paličky po baskicku

4 porce - příprava: 90 minut

* 8 kuřecích paliček bez kůže
* 1 lilek
* sůl a pepř
* olivový olej
* 1 červená cibule
* 1 červená a 2 zelené chilli papričky
* 2 stroužky česneku
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 plechovka sterilovaných rajčat
* 250 ml kuřecího vývaru
* 150 g uzené vepřové šunky
* 3 bobkové listy
* cibulková nať a 2 rajčata k podávání

Kuře osolte a opepřete, lilek nakrájejte na kousky a osolte. Nechte odležet. Pak lilek osušte papírovou utěrkou. V hluboké pánvi rozehřejte olej a kuře na něm zprudka opečte. Vyjměte. Orestujte lilek. Přidejte na nudličky nakrájenou cibuli, jemně nasekané chilli papričky zbavené semínek. Opékejte asi 5 minut doměkka.

Vmíchejte prolisovaný česnek a nechte rozvonět. Přidejte papriku a ještě zpěňte. Vložte zpět kuřecí maso, zalijte pokrájenými rajčaty a vývarem. Vmíchejte nahrubo nakrájenou šunku a bobkový list. Plamen stáhněte na minimum, přiklopte poklicí a asi hodinu za občasného promíchání duste doměkka.

Dochuťte solí a pepřem a podle potřeby omáčku zredukujte. Rajčata zbavte semínek a nakrájejte. Maso podávejte posypané natí a rajčaty. Jako příloha se hodí dušená rýže.


Mořský okoun s grilovaným lilkem

2 porce - příprava: 45 minut

* 2 mořští okouni
* sůl a pepř
* svazek koriandru
* olivový olej
* 1 lilek
* 1 citron
* hrst fazolkových lusků
* thajská bazalka

Rybu očistěte, kůži z obou stran ostrým nožem mělce nařízněte. Zevnitř i zvenku okouny osolte a opepřete a do břicha jim vložte trochu koriandru. Zprudka opečte z obou stran na olivovém oleji. Přiklopte a na mírném plameni ještě chvíli opékejte, až bude maso hotové.

Lilek nakrájejte na plátky, nasolte a nechte odležet. Otřete dosucha a opečte na grilovací pánvi spolu s kousky omytého citronu a fazolkovými lusky. Rybu podávejte se salátem z pečené zeleniny, zakápnutou olivovým olejem a s koriandrem i thajskou bazalkou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Dnes | Astry s množstvím tvarů, velikostí a barev byly v polovině 19. století všeobecně rozšířeným druhem…

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 4 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…