Cuketa & lilek - skvělá dvojka pro konec léta

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tahle zelenina patří k letnímu grilování i podzimní kuchyni. Není chuťově příliš výrazná, a tak se dobře kombinuje s dalšími ingrediencemi. Užijte si babí léto dosyta!

Cuketová pomazánka s pistáciemi

4 porce - příprava: 35 minut

* 4 menší cukety
* 100 g vyloupaných pistácií
* olivový olej
* 3 stroužky česneku
* sůl a pepř
* oregano a petrželka

Troubu zapněte na 180 °C. Cukety nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet. Pistácie spařte vroucí vodou a oloupejte. Cukety osušte, promíchejte se lžící oleje a pečte asi 25 minut doměkka. Nechte zchladnout. Rozmixujte se zbylými surovinami. Na chlebu ozdobte pistáciemi.


Cuketová polévka s bylinkovými muffiny

4 porce - příprava: 75 minut

NA 8 MUFFINŮ:
* 300 g hladké mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* sůl
* 150 ml podmáslí
* 2 vejce
* 2 lžíce oleje
* 1/2 cukety
* 2 lžíce bylinek
* citronová kůra

NA POLÉVKU:
* 2–3 stroužky česneku
* olivový olej
* 4 malé cukety
* pepř a sůl
* 700 ml zeleninového vývaru
* bazalka
* 50 ml smetany na vaření

Troubu zapněte na 180 °C. Formičky na muffi ny vymažte. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Všechny mokré ingredience prošlehejte a vmíchejte do nich nastrouhanou cuketu, nasekané bylinky a kůru. Vmíchejte mouku a těstem naplňte formičky. Pečte 40 minut. Česnek nasekejte a orestujte na oleji. Přidejte pokrájené cukety a asi 10 minut restujte do změknutí. Zalijte vývarem a povařte. Přidejte bazalku, smetanu, rozmixujte a dochuťte.


Cuketový koláč

forma o Ø 24 cm - příprava: 40 minut

* 1 balení křehkého těsta
* 3 cukety
* sůl a pepř
* 2 velká vejce
* podle chuti pažitka a oregano
* 1–2 stroužky česneku
* 200 g ricotty
* 150 g čerstvého kozího sýra

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte, urovnejte do koláčové formy a dno propíchejte vidličkou. Překryjte čtvercem pečicího papíru, zasypte luštěninami a dejte na 10 minut předpéct do trouby. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet.

Mezitím prošlehejte vejce s bylinkami, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Vmíchejte ricottu a kozí sýr. Těsto vyndejte z trouby, sundejte pečicí papír s luštěninami a nechte chvilku zchladnout. Nalijte náplň. Navrch poklaďte osušená kolečka cukety. Troubu stáhněte na 180 °C a pečte do ztuhnutí.


Cuketa je vlastně druh tykve, který byl vyšlechtěn v Itálii. Vyzkoušejte také cuketové květy, nejlepší jsou plněné.

Lilek neboli baklažán je elegantní příbuzný brambory, je náročný na teplo a na talíři je skvělý pečený, smažený i marinovaný.


Kuřecí paličky po baskicku

4 porce - příprava: 90 minut

* 8 kuřecích paliček bez kůže
* 1 lilek
* sůl a pepř
* olivový olej
* 1 červená cibule
* 1 červená a 2 zelené chilli papričky
* 2 stroužky česneku
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 plechovka sterilovaných rajčat
* 250 ml kuřecího vývaru
* 150 g uzené vepřové šunky
* 3 bobkové listy
* cibulková nať a 2 rajčata k podávání

Kuře osolte a opepřete, lilek nakrájejte na kousky a osolte. Nechte odležet. Pak lilek osušte papírovou utěrkou. V hluboké pánvi rozehřejte olej a kuře na něm zprudka opečte. Vyjměte. Orestujte lilek. Přidejte na nudličky nakrájenou cibuli, jemně nasekané chilli papričky zbavené semínek. Opékejte asi 5 minut doměkka.

Vmíchejte prolisovaný česnek a nechte rozvonět. Přidejte papriku a ještě zpěňte. Vložte zpět kuřecí maso, zalijte pokrájenými rajčaty a vývarem. Vmíchejte nahrubo nakrájenou šunku a bobkový list. Plamen stáhněte na minimum, přiklopte poklicí a asi hodinu za občasného promíchání duste doměkka.

Dochuťte solí a pepřem a podle potřeby omáčku zredukujte. Rajčata zbavte semínek a nakrájejte. Maso podávejte posypané natí a rajčaty. Jako příloha se hodí dušená rýže.


Mořský okoun s grilovaným lilkem

2 porce - příprava: 45 minut

* 2 mořští okouni
* sůl a pepř
* svazek koriandru
* olivový olej
* 1 lilek
* 1 citron
* hrst fazolkových lusků
* thajská bazalka

Rybu očistěte, kůži z obou stran ostrým nožem mělce nařízněte. Zevnitř i zvenku okouny osolte a opepřete a do břicha jim vložte trochu koriandru. Zprudka opečte z obou stran na olivovém oleji. Přiklopte a na mírném plameni ještě chvíli opékejte, až bude maso hotové.

Lilek nakrájejte na plátky, nasolte a nechte odležet. Otřete dosucha a opečte na grilovací pánvi spolu s kousky omytého citronu a fazolkovými lusky. Rybu podávejte se salátem z pečené zeleniny, zakápnutou olivovým olejem a s koriandrem i thajskou bazalkou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Dnes | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Včera | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Včera | Rozmýšlíte se, co vařit o víkendu, a nechcete českou klasiku, knedlíky, brambory, omáčky a vepřové?…

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

21. 9. | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…