Cukroví, které můžete péci už nyní

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Předvánoční pečení je v Čechách (a nejen zde) krásná voňavá tradice, ke které se hrdě hlásí i celá redakce časopisu F.O.O.D. a její spolupracovníci. Upečte si naše rodinné klenoty.

Johana Křížková - editorka: „Recept mám od mojí babičky, které jsem na Vánoce už jako malá vždycky ráda pomáhala s pečením. U nás doma je to stálice. Peču je rovnou z trojité dávky, protože poptávka je veliká.“ javascript:voit(0)

Išlské dortíčky

asi 45 kousků - příprava: 60 minut + odležení

* 310 g hladké mouky
* 70 g moučkového cukru
* 150 g hery
* 40 g mletých lískových ořechů
* 20 g kakaa 1 lžička skořice

Náplň:
* 30 g moučkového cukru
* 50 g másla
* 2 lžíce pikantní marmelády (rybízová, višňová...)
* 1 lžíce tuzemáku
* 50 g mletých lískových ořechů

Na ozdobu:
* půl sáčku loupaných mandlí
* 1 balení tmavé čokoládové polevy

Všechny přísady na těsto nasypte na vál a důkladně zpracujte. I když se ze začátku bude drobit, nakonec získáte hladké a pružné těsto. To zabalte do fólie a dejte nejméně na hodinu odležet do ledničky.

Potom ho po částech rozválejte na pomoučněném válu a vykrajujte tvary, nejlépe kolečka nebo kytičky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Než sušenky vychladnou, připravte si náplň: utřete cukr s máslem, přidejte marmeládu, tuzemák a nakonec oříšky. Cukroví spojujte náplní a zdobte rozpuštěnou polevou a loupanou rozpůlenou mandlí.


Jana Vašáková - šéfredaktorka: „Recept na plněné ořechy je naším rodinným pokladem. Mám jej od maminky. Ta každý rok peče hned několik druhů cukroví a vždycky se po něm zapráší.“

Plněné ořechy

asi 35 kousků - příprava: 60 minut + odležení

* 200 g polohrubé mouky
* 80 g moučkového cukru
* 60 g loupaných strouhaných mandlí
* 160 g másla + máslo na vymazání a mouka na vysypání formiček

Čokoládová náplň:
* 100 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 100 g kvalitní čokolády na vaření (minimálně 52%)

Ořechová náplň:
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 1 celé vejce
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 50 g kvalitní čokolády na vaření
* tuzemák (nemusí být)

Do větší mísy odvažte a prosejte mouku, vsypte cukr, mandle a máslo pokojové teploty. Prsty vypracujte těsto, vytvořte váleček a vložte do igelitového sáčku. Uložte do ledničky minimálně na 2 hodiny, ideálně však přes noc.

Potom těsto nakrájejte na asi 3 cm široké plátky, každý rukou propracujte, vytvořte váleček a nakrájejte přibližně 2 cm tlusté kousky. Z každého pak vytvořte kuličku, vložte ji do máslem vymazané a moukou vysypané formičky na ořechy. Palcem zamáčkněte a rozprostřete. To opakujte, dokud vám nedojde těsto. Naplněné formičky pečte v horkovzdušné troubě při 170 °C dorůžova, asi 20 minut. Ještě horké ořechy vyklepněte a nechte ideálně na mřížce vychladnout.

Mezitím si vyrobte obě náplně. Čokoládovou připravíte tak, že v míse utřete máslo odleželé při pokojové teplotě s cukrem. Teprve potom zlehka vmíchejte nastrouhanou čokoládu. Na ořechovou náplň utřete máslo s cukrem, vejcem, strouhanou čokoládou a mletými ořechy v hustý krém. Nakonec dochuťte tuzemákem. Zcela studené ořechy pak můžete plnit připravenou náplní.

Náš tip: Ořechy můžete zčásti polít čokoládovou polevou.


Dagmar Derré - spolupracovnice redakce: „Cukroví peču vždycky s maminkou, a to tradiční české. Tenhle švýcarský rodinný recept je z repertoáru mé přítelkyně Aleny. Její brunsli jsou skvělé nejen pro svou jednoduchost a zajímavou chuť, ale třeba také proto, že jsou bezlepkové.“

Basler Brunsli

asi 45 kousků - příprava: 50 minut + odležení

* 250 g moučkového cukru
* 50 g kvalitního kakaa
* 250 g mletých mandlí
* špetka soli
* špetka mletého hřebíčku
* 1 lžička mleté skořice
* 2 bílky
* 2 lžíce pálenky Kirsch (třešňovice)
* krystalový cukr na posypání

Cukr a kakao smíchejte s mandlemi, solí, hřebíčkem a skořicí. Bílky lehce napěňte a vmíchejte je do sypké směsi. Rukou vypracujte nelepivé těsto. Bude sice chvilku trvat, než se hmota spojí, ale nakonec se to povede. Pak přidejte po malých dávkách třešňovici. Z těsta utvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte 2 hodiny odpočinout v ledničce.

Odpočaté těsto vložte mezi dva listy pečicího papíru a rozválejte je na plát o síle asi 1 cm. Zlehka posypte krystalovým cukrem a ještě jednou přejeďte válečkem. Formičkami vykrájejte z těsta tvary, rozložte je na pečicí papír a na pevné podložce nechte ještě alespoň 1 hodinu chladit v ledničce.

Pečicí papír s cukrovím pak opatrně přetáhněte na plech a pečte (spíš sušte) 8 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Cukroví musí být při vyjmutí z trouby vláčné, v žádném případě nepečte dosucha! Ne nadarmo se tomuto cukroví také říká „švýcarské brownies“. Papír s cukrovím přetáhněte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Lenka Vacvalová - moderátorka Metropol TV: „Vyzkoušela jsem už spoustu receptů na vánoční cukroví, ale tyhle košíčky mě úplně nadchly. A stejně nadšená jsem každé Vánoce. Všem moc chutnají a u nás vždycky zmizí jako první.“

Ořechové košíčky

asi 40 kousků - příprava: 60 minut + odležení

Těsto:
* 350 g hladké mouky
* 150 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 1 vejce
* 1 žloutek
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 1 vanilkový cukr
* 100 g mletých vlašských ořechů

Náplň:
* 150 g mletých vlašských ořechů
* 1 balíček piškotů
* 250 ml mléka
* 150 g krupicového cukru
* tuzemák
* višňový džem podle potřeby (může být i jiný)

Poleva:
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* plátky mandlí na ozdobu

Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a zpracujte. Nechte půl hodiny na chladném místě odležet.

Mezitím si připravte náplň: Ořechy a piškoty umelte. Dejte vařit mléko s cukrem a ořechy. Když vychladne, přidejte piškotové drobečky a podle chuti tuzemák. Udělejte hustou hmotu, která neteče, aby v košíčku držela.

Každou formičku vymažte máslem a vtlačte těsto. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova asi 10 minut. Ještě horké vyklopte a nechte vychladnout.

Do každého košíčku dejte trochu džemu a navrch náplň. Rozehřejte čokoládu, do které jste přidali máslo, aby se leskla. Každý košíček polijte čokoládou a podle fantazie ozdobte.


Jana Zbyňková - redaktorka: „Tohle jsou nejlepší perníčky, které znám. Jsou hned měkké a dají se využít i jako malé dárky. Dělám každý rok jiné téma: květiny, betlém, letos jsou to zvířata. Pečeme je vždycky s partou kamarádek a užijeme si u toho spoustu legrace.“

Perníčky

na 6 plechů (počet perníčků závisí na velikosti tvarů) - příprava: 3,5 hodiny + odležení

* 650 g hladké mouky
* 300 g moučkového cukru
* 1 prášek do perníku
* 1,5 lžičky perníkového koření (nejlépe čerstvě rozdrceného - skořice, badyán, anýz, hřebíček)
* 4-5 žloutků
* 83 g másla
* 5-6 lžic medu

Na potírání:
* 1-2 bílky (podle velikosti vajec)
* 2 lžíce kakaa

Na polevu:
* 2-3 bílky
* asi 16 lžic moučkového cukru

Mouku, cukr, prášek do perníku a koření smíchejte, dejte na vál a doprostřed vyklepněte žloutky, dejte kousky změklého másla a med a propracujte do tužšího těsta, které se nedrolí. Může se zdát, že recept nefunguje, protože těsto se nespojuje, ale vydržte. Pokud vám to opravdu nepůjde, přidejte trochu medu nebo másla - nikdy nepřidávejte mléko nebo vodu, perníky by ztvrdly! Těsto zabalte do fólie a nechte v ledničce do druhého dne.

Pak je vyválejte na pomoučněném válu na plát asi 4 mm silný a vykrajujte (nožem nebo vykrajovátky) tvary. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi 3 až 5 minut. Ještě horké potřete bílky s kakaem a nechte zaschnout. Do misky dejte bílky a přisypávejte prosátý cukr a třete vařečkou, až je poleva tak hustá, že nestéká z vařečky. Dejte ji do zdobicího sáčku a zdobte podle fantazie.


Jana Válková - marketing: „Pečeme je na Vánoce, co si pamatuju, a na tácku s cukrovím se nikdy neohřejí moc dlouho. I přes veškerou snahu musím přiznat, že sádlových bochánkům mojí maminky se ty moje nemůžou rovnat a už se těším, až si i letos pochutnám na těch od ní.“

Sádlové bochánky

asi 60 kousků - příprava: 40 minut

* 150 g hladké mouky
* 150 g moučkového cukru
* 150 g sádla
* 2 polévkové lžíce kakaa
* hrst mletých oříšků

Na ozdobu:
* marmeláda
* citronová poleva
* oříšky nebo mandle

Suroviny na těsto zpracujte na válu, udělejte malé kuličky a doprostřed každé vytlačte vařečkou důlek. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut.

Nechte vychladnout a pak do připraveného důlku naneste lžičkou marmeládu, dokola ozdobte citronovou polevou a doprostřed zapíchněte kousek mandle nebo oříšku.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…