Dárek pro maminku: Dort Red Velvet

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Přemýšlíte, čím letos potešit vaši drahou maminku u příležitosti zítřejšího Dne matek? Upusťte od klasických květin a bonboniér a upečte jí tento úžasný dortík!

Dárek pro maminku: Dort Red Velvet

Dort Red Velvet

forma o ø 24 cm - příprava: 90 minut

* 110 g másla
* 150 g krupicového cukru
* 2 velká vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 250 g hladké mouky
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 1/2 lžičky soli
* 2 lžíce kakaa
* 300 ml podmáslí
* červené gelové barvivo
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžička jablečného octa

KRÉM:
* 250 g cream cheese (Philadelphia, Duko, Cream Spread apod.)
* 250 g mascarpone
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 110 g moučkového cukru
* 400 ml smetany ke šlehání 40%
* maliny na ozdobení

Troubu předehřejte na 175 °C. Dno formy vyložte pečicím papírem, ráfek vymažte máslem. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a jedno po druhém zašlehejte vajíčka a vanilkový extrakt.

Do jiné mísy aspoň dvakrát prosejte hladkou mouku s kukuřičným škrobem, solí a kakaem. Podmáslí smíchejte s červeným barvivem, aby bylo opravdu hodně červené. Do másla střídavě po částech zašlehávejte moučnou směs a podmáslí. Sodu nasypte do octa a rychle ji vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do připravené formy a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 25 až 30 minut.

Lenka chtěla z těsta vykrojit srdce, takže ho pekla jako plát na roládu. V tom případě je ale potřeba zkrátit dobu pečení asi na polovinu. Upečený korpus nechte vychladnout, zabalte ho do potravinové fólie a vložte na chvíli do mrazáku. Lépe se pak prokrajuje a promazává krémem.

Opatrně vyšlehejte cream cheese s mascarpone, přidejte vanilkový extrakt, cukr a nakonec rychle zašlehejte i studenou smetanu ke šlehání, krém tak zhoustne. Zmrzlý korpus nechte chvíli povolit, prokrojte ho dlouhým nožem a naplňte částí krému. Nakonec dort ozdobte zbytkem krému a malinami.


Recept vyšel v časopise F.O.O.D. 5/2014. Autorkou receptu je Lenka Vacvalová.

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Dnes | Kdo uvažuje o stavbě zimní zahrady, měl by něco vědět o zásadách výběru vhodné technologie stavby a…

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

Včera | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Včera | Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že…

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

21. 11. | Využíváte k likvidaci odpadních vod stále ještě klasickou jímku a napadlo vás ušetřit nemalé…