Dárek pro maminku: Dort Red Velvet

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Přemýšlíte, čím letos potešit vaši drahou maminku u příležitosti zítřejšího Dne matek? Upusťte od klasických květin a bonboniér a upečte jí tento úžasný dortík!

Dárek pro maminku: Dort Red Velvet

Dort Red Velvet

forma o ø 24 cm - příprava: 90 minut

* 110 g másla
* 150 g krupicového cukru
* 2 velká vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 250 g hladké mouky
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 1/2 lžičky soli
* 2 lžíce kakaa
* 300 ml podmáslí
* červené gelové barvivo
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžička jablečného octa

KRÉM:
* 250 g cream cheese (Philadelphia, Duko, Cream Spread apod.)
* 250 g mascarpone
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 110 g moučkového cukru
* 400 ml smetany ke šlehání 40%
* maliny na ozdobení

Troubu předehřejte na 175 °C. Dno formy vyložte pečicím papírem, ráfek vymažte máslem. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a jedno po druhém zašlehejte vajíčka a vanilkový extrakt.

Do jiné mísy aspoň dvakrát prosejte hladkou mouku s kukuřičným škrobem, solí a kakaem. Podmáslí smíchejte s červeným barvivem, aby bylo opravdu hodně červené. Do másla střídavě po částech zašlehávejte moučnou směs a podmáslí. Sodu nasypte do octa a rychle ji vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do připravené formy a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 25 až 30 minut.

Lenka chtěla z těsta vykrojit srdce, takže ho pekla jako plát na roládu. V tom případě je ale potřeba zkrátit dobu pečení asi na polovinu. Upečený korpus nechte vychladnout, zabalte ho do potravinové fólie a vložte na chvíli do mrazáku. Lépe se pak prokrajuje a promazává krémem.

Opatrně vyšlehejte cream cheese s mascarpone, přidejte vanilkový extrakt, cukr a nakonec rychle zašlehejte i studenou smetanu ke šlehání, krém tak zhoustne. Zmrzlý korpus nechte chvíli povolit, prokrojte ho dlouhým nožem a naplňte částí krému. Nakonec dort ozdobte zbytkem krému a malinami.


Recept vyšel v časopise F.O.O.D. 5/2014. Autorkou receptu je Lenka Vacvalová.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Včera | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

21. 7. | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

19. 7. | Plánujete pořídit si kolo, ale odrazuje vás to, že nevíte, kam s ním? Nezoufejte! Přesvědčíme vás o…