Dávejte dobytku kari a koriandr. Zachráníte planetu!

Dávejte dobytku kari a koriandr. Zachráníte planetu!

S trochu bizarně znějícím doporučením přišli angličtí vědci, kteří radí chovatelům dobytka, aby podávali zvláště ovcím a kravám koření kari.

Podle expertů z Newcastlu to může přispět ke snižování emisí skleníkových plynů. Zvláště produkce metanu se u ovcí sníží až o 40 procent poté, co jim chovatelé do krmiva přidávají zmíněné koření.

Podle studie z Newcastle University totiž koriandr a kurkuma, dvě hlavní součásti kari koření, hubí nepotřebné bakterie ve střevech ovcí (nepotřebné v tom smyslu, že zvířatům nijak neprospívají), které však produkují metan. Naopak kari koření podporuje růst a prosperitu prospěšných střevních bakterií.

„Tato koření jsou celá staletí bezpečně užívána u lidí k hubení škodlivých bakterií trávicího traktu a k léčbě celé řady chorob. Semínka koriandru, například, jsou často předepisována při potížích s žaludkem, zatímco kurkuma a hřebíček mají silně antiseptické účinky,“ uvedli autoři studie Mohammad Mehedi Hasan a Abdul Shakoor Chaudhry z Newcastle University.

Metan hraje významnou roli při vzniku skleníkového efektu a silně přispívá ke globálnímu oteplování. Přitom krávy a ovce jsou největšími producenty metanu na planetě zemi.

ČTĚTE TAKÉ:
Paulová omylem poslala erotickou esemesku na jiné číslo

Doporučujeme

Články odjinud