Decoupage aneb vyrábění z ubrousků

Decoupage aneb vyrábění z ubrousků

Decoupage, ubrousková technika je dnes velmi oblíbenou výtvarnou technikou. Z ubrousků můžete vytvořit zajímavé vzory a kompozice, kterými můžete ozdobit prakticky všechno.

Decoupage, ubrousková technika vám umožní bez zvláštních výtvarných schopností vytvářet nová netradiční umělecká díla, dekorace a dárky. Zkuste se tak porozhlédnout a ozdobit předměty kolem sebe a vytvořit si jedinečná originální dílka.

Ubrousky se dá ozdobit téměř cokoliv:

Terakota: květináče a talířky z terakoty ozdobené květy a různými motivy vypadají úžasně.

Dřevo: vhodné jsou zejména výrobky z neupraveného dřeva, v prodeji jsou např. rámečky na obrázky, krabičky, stojany na tužky, zrcadla, pořadače, hodinové desky, ale můžete ozdobit i bedýnky od ovoce nebo vytvořit ze „špachtlí“ zajímavé obrázky na stěnu.

Polystyren: na trhu se prodávají různé tvary, které můžete ubrousky krásně dozdobit (koule, zvonečky, hvězdy, vajíčka)

Kov: konvičky a kbelíky ozdobené rustikálními vzory rozsvítí vaši zahradu či květinový kout v bytě

Fimo a jiné polymerové hmoty: jestli při vyrábění šperků z fima není malování vaši silnou stránkou, dozdobte fimo-šperky ubrousky. Vyjímkou není ani dekorování porcelánových hrníčků, svíček nebo textilu, vše je možné.

CO NA TECHNIKU DECOUPAGE POTŘEBUJEME?

Lepidlo na ubrouskovou techniku, univerzální akrylové barvy, ubrousky s motivy, předmět k dekoraci, štětečky na nanášení barvy a lepidla, nůžky

ZÁKLADNÍ POSTUP

Předmět natřeme světlou akrylovou barvou. Připravíme si ubrouskový motiv – vystřihneme obrázek z ubrousku a oddělíme dvě spodní vrstvy. Zůstane nám horní, barevná velmi tenká vrstva. Místo, kam chceme obrázek přilepit, natřeme ve slabé vrstvě lepidlem pro ubrouskovou techniku. Přiložíme obrázek a jemně uhladíme prsty směrem od středu ven, aby nevznikly bubliny a záhyby. Pak ještě jednou natřeme lepidlem a dáváme pozor, aby ho nebylo moc, a ubrousek jsme tak neroztrhali. Necháme zaschnout.

Zdroj: www.potvor.cz


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: Michaela Salačová: Do práce se nehrne, užívá si syna a bohatého manžela!

Doporučujeme

Články odjinud