Dejte ovoce k ledu aneb Jak uskladnit čerstvé ovoce?

| Autor: Jana Potužníková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

O prázdninách si užíváme čerstvých plodů neomezeně. Co si ale sladké vitamíny uchovat na dobu daleko po sezoně?

Dejte ovoce k ledu aneb Jak uskladnit čerstvé ovoce?

Mrazák je ideálním pomocníkem pro ty, kteří sezonní úrodu nedovedou spotřebovat najednou, ale nechtějí se zavařováním vzdát čerstvé chuti a vůně ovoce. Stejně jako zelenina může i ovoce najít azyl v ledovém sejfu, ne všechny druhy se však pro zamrazování hodí. Třeba jablka nebo hrušky je lépe zavařit, protože mrazem ztrácejí chuť. Naopak skvěle mrazení sedí všem drobným plodům: rybízu, angreštu, švestkám, třešním, malinám, meruňkám…

Pro rychlé zmrazení rozprostřete osušené, vypeckované a pokrájené ovoce na tácek a nechte zmrznout. Teprve pak sesypejte do sáčku, aby bylo zchlazení co nejrychlejší a ovoce si uchovalo co nejdéle chuť i vitaminy. Některé druhy ovoce před mrazením neomývejte, třeba maliny či borůvky jen přeberte. A rybíz mrazte otrhaný na jednotlivé kuličky, s větvičkami byste při rozmrazování zbytečně bojovali.

P. S.: V mrazáku vydrží ovoce stejně jako zelenina až rok, ale raději nepřetahujte 6 měsíců.


…a jak uskladnit čerstvé ovoce?

  • má-li dlouho vydržet, sklízejte je opravdu zralé a vždy se stopkou (aby nedošlo k narušení samotného plodu)
  • vyvarujte se sklízení „za mokra“
  • jednotlivé druhy skladujte zvlášť, ideálně jen v jedné vrstvě
  • všechny uskladněné kousky musí být zdravé
  • ovoce skladujte v tmavém a dobře větraném sklepě
  • vystačíte si i s jakýmkoli závětrným místem (balkon, terasa), přepravky izolujte polystyrenem
  • čerstvé ovoce nikdy neskladujte v těsné blízkosti zeleniny (dobrá jablíčka by vám brzy mohla chutnat třeba po cibuli)
  • pokud toto dodržíte, zimní jablka a hrušky vám vydrží dokonce až rok, letní odrůdy asi čtvrt roku
  • švestky, meruňky, broskve nebo třešně jsou dlouhodobě neskladovatelné (proto je raději zamrazte)

Článek byl převzat z červencového čísla časopisu F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Dnes | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Včera | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

15. 11. | Toužíte ve skrytu duše po volnosti? Nudí vás poloprázdné moderní interiéry, které působí poněkud…

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

14. 11. | Děláte si starosti, jak udržet pěkný tvar ovocného stromku? Vysvětlíme vám, proč se vlastně řez…