Dejte ovoce k ledu aneb Jak uskladnit čerstvé ovoce?

| Autor: Jana Potužníková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

O prázdninách si užíváme čerstvých plodů neomezeně. Co si ale sladké vitamíny uchovat na dobu daleko po sezoně?

Dejte ovoce k ledu aneb Jak uskladnit čerstvé ovoce?

Mrazák je ideálním pomocníkem pro ty, kteří sezonní úrodu nedovedou spotřebovat najednou, ale nechtějí se zavařováním vzdát čerstvé chuti a vůně ovoce. Stejně jako zelenina může i ovoce najít azyl v ledovém sejfu, ne všechny druhy se však pro zamrazování hodí. Třeba jablka nebo hrušky je lépe zavařit, protože mrazem ztrácejí chuť. Naopak skvěle mrazení sedí všem drobným plodům: rybízu, angreštu, švestkám, třešním, malinám, meruňkám…

Pro rychlé zmrazení rozprostřete osušené, vypeckované a pokrájené ovoce na tácek a nechte zmrznout. Teprve pak sesypejte do sáčku, aby bylo zchlazení co nejrychlejší a ovoce si uchovalo co nejdéle chuť i vitaminy. Některé druhy ovoce před mrazením neomývejte, třeba maliny či borůvky jen přeberte. A rybíz mrazte otrhaný na jednotlivé kuličky, s větvičkami byste při rozmrazování zbytečně bojovali.

P. S.: V mrazáku vydrží ovoce stejně jako zelenina až rok, ale raději nepřetahujte 6 měsíců.


…a jak uskladnit čerstvé ovoce?

  • má-li dlouho vydržet, sklízejte je opravdu zralé a vždy se stopkou (aby nedošlo k narušení samotného plodu)
  • vyvarujte se sklízení „za mokra“
  • jednotlivé druhy skladujte zvlášť, ideálně jen v jedné vrstvě
  • všechny uskladněné kousky musí být zdravé
  • ovoce skladujte v tmavém a dobře větraném sklepě
  • vystačíte si i s jakýmkoli závětrným místem (balkon, terasa), přepravky izolujte polystyrenem
  • čerstvé ovoce nikdy neskladujte v těsné blízkosti zeleniny (dobrá jablíčka by vám brzy mohla chutnat třeba po cibuli)
  • pokud toto dodržíte, zimní jablka a hrušky vám vydrží dokonce až rok, letní odrůdy asi čtvrt roku
  • švestky, meruňky, broskve nebo třešně jsou dlouhodobě neskladovatelné (proto je raději zamrazte)

Článek byl převzat z červencového čísla časopisu F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

21. 2. | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…