Dezerty pro mlsné jazýčky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Čerstvé borůvky, jahody, ostružiny nebo kuličky rybízu jsou báječné. Zachraňte jich aspoň trochu na ty nejlepší pečené sladkosti k letnímu kafíčku na terase.

Pusinky s červeným rybízem

12 kusů - příprava: 95 minut

PUSINKY:
* 100 ml bílků
* 150 g krupicového cukru
* 2 lžíce citronové šťávy
* 50 g moučkového cukru

OMÁČKA:
* 200 g červeného rybízu
* 50 g krystalového cukru

Bílky šlehejte s polovinou krupicového cukru v horké vodní lázni asi 5 minut. Odstavte, přidejte zbylý krupicový cukr, citronovou šťávu a vyšlehejte na pevný sníh. Nakonec vmíchejte prosátý moučkový cukr.

Hmotu naplňte do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a na plechy vyložené pečicím papírem nastříkejte pusinky. Pečte v předehřáté troubě na 120 °C asi 50 minut. Pak troubu vypněte a nechte dosušit.

Do kastrůlku dejte 100 g rybízu a 50 g cukru a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Vychladlé pusinky na talíři polejte omáčkou a ozdobte větvičkou rybízu.

Křehký koláč s citronovým krémem

1 kulatá forma o ø 26 cm - příprava: 40 minut + odležení

TĚSTO:
* 300 g hladké mouky
* 150 g hery máslové
* 100 g moučkového cukru
* 1 vejce
* sůl

NÁPLŇ:
* 300 ml smetany 33%
* 3 vejce
* 3 žloutky
* 120 g krupicového cukru
* 1 citron
* 200 g ostružin

Nakrájenou heru propracujte s moukou, cukrem, solí a vejcem. Těsto nechte ve fólii 30 minut odležet v chladu. Pak ho rozválejte a vyložte jím dno formy. Vidličkou propíchejte a předpečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut.

Smíchejte smetanu, vejce, žloutky, cukr a vymačkaný citron. Nalijte na předpečený koláč a pečte 30 až 40 minut na 140 °C. Před podáváním ozdobte ostružinami.

Kynutý koláč s malinami a borůvkami

12 porcí - příprava: 50 minut + kynutí

TĚSTO:
* 250 ml plnotučného mléka
* 42 g droždí
* 100 g krupicového cukru
* 250 g hladké mouky
* 2 žloutky
* 100 g rozpuštěné hery máslové
* špetka soli

NÁPLŇ:
* 200 g malin
* 200 g borůvek

DROBENKA:
* 50 g hery máslové
* 100 g krupicového cukru
* 100 g polohrubé mouky

NA POTŘENÍ:
* 50 g hery máslové
* 2 cl tuzemáku

Do mísy dejte teplé mléko, droždí, trochu cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, zbytek cukru, heru a sůl. Zapracujte mouku, až vznikne vláčné těsto. To nechte hodinu kynout.

Pak ho dejte na plech s pečicím papírem a okraje potřete vejcem. Ovoce rozprostřete na koláč a posypte drobenkou. Pečte na 180 °C asi 35 minut. Po upečení potřete okraje rozpuštěnou herou s rumem.

Náš TIP: Na tento skvělý nadýchaný koláč můžete využít také další úrodu ze zahrádky, třeba rybíz, ostružiny nebo jahody.

Piškotový dort s jahodami a krémem

1 dortová forma - příprava: 70 minut

PIŠKOT:
* 250 g změklé hery
* 180 g moučkového cukru
* 5 vajec
* 250 g hladké mouky
* 6 g prášku do pečiva
* 1 vanilkový cukr

NÁPLŇ:
* 250 ml smetany ke šlehání
* 50 g moučkového cukru
* 250 g měkkého plnotučného tvarohu
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 250 g jahod

Heru vyšlehejte s cukrem, postupně přidávejte vejce a prosátou mouku s práškem do pečiva i vanilkovým cukrem a promíchejte. Formu vyložte pečicím papírem a vlijte těsto. Pečte na 160 °C asi 50 minut. Nechte vychladnout.

Smetanu vyšlehejte s cukrem, tvaroh s vanilkovým extraktem a vmíchejte do šlehačky. Polovinu krému namažte na rozříznutý korpus, druhou navrch. Ozdobte jahodami.


Soutěžte s námi a „Upečte ten nejlepší letní koláč!“


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…