Dezerty pro mlsné jazýčky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Čerstvé borůvky, jahody, ostružiny nebo kuličky rybízu jsou báječné. Zachraňte jich aspoň trochu na ty nejlepší pečené sladkosti k letnímu kafíčku na terase.

Pusinky s červeným rybízem

12 kusů - příprava: 95 minut

PUSINKY:
* 100 ml bílků
* 150 g krupicového cukru
* 2 lžíce citronové šťávy
* 50 g moučkového cukru

OMÁČKA:
* 200 g červeného rybízu
* 50 g krystalového cukru

Bílky šlehejte s polovinou krupicového cukru v horké vodní lázni asi 5 minut. Odstavte, přidejte zbylý krupicový cukr, citronovou šťávu a vyšlehejte na pevný sníh. Nakonec vmíchejte prosátý moučkový cukr.

Hmotu naplňte do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a na plechy vyložené pečicím papírem nastříkejte pusinky. Pečte v předehřáté troubě na 120 °C asi 50 minut. Pak troubu vypněte a nechte dosušit.

Do kastrůlku dejte 100 g rybízu a 50 g cukru a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Vychladlé pusinky na talíři polejte omáčkou a ozdobte větvičkou rybízu.

Křehký koláč s citronovým krémem

1 kulatá forma o ø 26 cm - příprava: 40 minut + odležení

TĚSTO:
* 300 g hladké mouky
* 150 g hery máslové
* 100 g moučkového cukru
* 1 vejce
* sůl

NÁPLŇ:
* 300 ml smetany 33%
* 3 vejce
* 3 žloutky
* 120 g krupicového cukru
* 1 citron
* 200 g ostružin

Nakrájenou heru propracujte s moukou, cukrem, solí a vejcem. Těsto nechte ve fólii 30 minut odležet v chladu. Pak ho rozválejte a vyložte jím dno formy. Vidličkou propíchejte a předpečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut.

Smíchejte smetanu, vejce, žloutky, cukr a vymačkaný citron. Nalijte na předpečený koláč a pečte 30 až 40 minut na 140 °C. Před podáváním ozdobte ostružinami.

Kynutý koláč s malinami a borůvkami

12 porcí - příprava: 50 minut + kynutí

TĚSTO:
* 250 ml plnotučného mléka
* 42 g droždí
* 100 g krupicového cukru
* 250 g hladké mouky
* 2 žloutky
* 100 g rozpuštěné hery máslové
* špetka soli

NÁPLŇ:
* 200 g malin
* 200 g borůvek

DROBENKA:
* 50 g hery máslové
* 100 g krupicového cukru
* 100 g polohrubé mouky

NA POTŘENÍ:
* 50 g hery máslové
* 2 cl tuzemáku

Do mísy dejte teplé mléko, droždí, trochu cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, zbytek cukru, heru a sůl. Zapracujte mouku, až vznikne vláčné těsto. To nechte hodinu kynout.

Pak ho dejte na plech s pečicím papírem a okraje potřete vejcem. Ovoce rozprostřete na koláč a posypte drobenkou. Pečte na 180 °C asi 35 minut. Po upečení potřete okraje rozpuštěnou herou s rumem.

Náš TIP: Na tento skvělý nadýchaný koláč můžete využít také další úrodu ze zahrádky, třeba rybíz, ostružiny nebo jahody.

Piškotový dort s jahodami a krémem

1 dortová forma - příprava: 70 minut

PIŠKOT:
* 250 g změklé hery
* 180 g moučkového cukru
* 5 vajec
* 250 g hladké mouky
* 6 g prášku do pečiva
* 1 vanilkový cukr

NÁPLŇ:
* 250 ml smetany ke šlehání
* 50 g moučkového cukru
* 250 g měkkého plnotučného tvarohu
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 250 g jahod

Heru vyšlehejte s cukrem, postupně přidávejte vejce a prosátou mouku s práškem do pečiva i vanilkovým cukrem a promíchejte. Formu vyložte pečicím papírem a vlijte těsto. Pečte na 160 °C asi 50 minut. Nechte vychladnout.

Smetanu vyšlehejte s cukrem, tvaroh s vanilkovým extraktem a vmíchejte do šlehačky. Polovinu krému namažte na rozříznutý korpus, druhou navrch. Ozdobte jahodami.


Soutěžte s námi a „Upečte ten nejlepší letní koláč!“


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…