Dobrá svíčková omáčka – vizitka každého kuchaře

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Již naše babičky říkávaly, že svíčková omáčka s knedlíkem je vizitkou každé hospodyňky a právě podle ní poznáme, jak je v kuchyni zkušená. Kolik vlastně máme variant a jak ji správně připravit? Zaručený recept neexistuje, ale několik dobrých rad ano.



Svíčková omáčka patří mezi tradiční jídla české kuchyně a jejích variant bychom se asi nedopočítali. Podle Jana Rimplera z brněnské Noem Arch je variant svíčkové právě tolik, kolik je kuchařů, každá svíčková je originál. „Variant na svíčkovou je mnoho, každý má jiný způsob přípravy, dokonce jsem se setkal s variantou, že do základu přidávali pomerančový džus,“ doplňuje ho Roman Kurfiřt z ostravské restaurace Buena Vista.

Možností, jak svíčkovou omáčku připravovat, je opravdu celá řada, ať už se jedná o suroviny (někdo přidává jablko či trochu bílého jogurtu, jiný přilévá víno) či způsob přípravy. Svíčkovou můžeme vařit na sporáku, ale také péct v troubě a rozdíl je i v přípravě masa, které můžeme vařit v zelenině nebo samostatně. „Jediný zaručený recept na pravou svíčkovou neexistuje, ta pravá, je vždycky ta, kterou děláme a doma a hlavně, která nám chutná,“ vysvětluje Karel Ševeček z pardubické restaurace Rybárna.

Svíčková omáčka bez hovězí svíčkové?

Hovězí svíčková patří mezi nejkvalitnější část hovězího masa a tomu odpovídá i její cena. Proto se pro svíčkovou omáčku používá zřídka. Místo toho můžeme použít falešnou svíčkovou, hovězí kýtu či květovou špičku. „Důležitější než druh masa, je jeho původ a vyzrálost,“ vysvětluje Martin Riegel z Restaurace Uno ve Zlíně. „Nejlepší je samozřejmě mladý býk,“ dodává. Pokud nejsme příznivci hovězího masa, lze použít také telecí, srnčí či králičí.

Pasírovat, nebo mixovat?

Názory šéfkuchařů na to, zda v závěru přípravy zeleninu ve svíčkové omáčce propasírovat přes cedník či ji rozmixovat se od nepaměti liší. Zastánci pasírování argumentují, že jedině tak vynikne chuť každé suroviny a zároveň nám menší kousky zeleniny v omáčce zůstanou. Příznivci mixování se naopak opírají o tvrzení, že právě díky rozmixování nám ve výsledné omáčce zůstane opravdu vše. Je tedy na každém, jak se rozhodne, možností je také část zeleniny před mixováním oddělit a tu pak do rozmixované omáčky propasírovat. Omáčka bude krásně jemná, ale neochudíme se ani o kousky zeleniny.

Houskový, nebo karlovarský?

„To jaký knedlík ke svíčkové zvolíme, je věcí názoru. Základem je, aby byl domácí a dobře uvařený,“ říká Pavel Gavenda, šéfkuchař restaurace Zámek Zábřeh. U karlovarského knedlíku, pokud ho nabízejí v restauraci, si navíc můžeme být téměř jistí, že bude opravdu domácí, protože ten se jen tak v obchodě koupit nedá. Na druhou stranu, jak upozorňuje Aleš Procházka, majitel Pizza Restaurant v Jablonci na Nisou, petržel a muškátový oříšek, které do karlovarského knedlíku přidáváme, může měnit chuť omáčky.

Ať už při přípravě použijeme hovězí svíčkovou či květovou špičku, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a servírujeme s karlovarským či houskovým knedlíkem, důležité je, abychom použili opravdu kvalitní a čerstvé suroviny. To je zlaté pravidlo, kterého pokud se budeme držet, nemůžeme být z výsledku nikdy zklamaní.

A takového pravidla se drží i šéfkuchaři restaurací, kteří připravili svíčkovou omáčku pro rodinný festival Děti v restauraci. Jak je totiž známo, omáčky s knedlíky patří mezi dětmi k oblíbeným pokrmům, a tak byla svíčková omáčka jasnou volbou pro většinu restaurací. Festivalovou nabídku můžete spolu se svými dětmi ochutnávat až do 16.9. a následně pro ni hlasovat na www.facebook.com/NejlepsiSvickova.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Včera | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

21. 2. | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…