Dokonalý obal křehké duše vína

| Autor: Jiří Kolečko | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jsou šité na míru hlavním odrůdám. Zcela odhalí všechny skvělé vlastnosti vína i jeho nedostatky. Podle Marka Babisze, hlavního sommeliera Národního vinařského centra, je značka Riedel prostě rollsroycem mezi sklenicemi!



Lidský čich a chuť mohou podléhat šalbě. Nechme stranou extrém, jakým je policista ze Šakalích let. Máme zde příklady z oblasti, kde čich a chuť hrají hlavní roli. Jde o vychutnání vína a alkoholických nápojů. Víno nebo třeba prémiová whisky či koňak mohou vonět i chutnat zcela jinak, když použijeme sklenice s jinou „anatomií“ než tou, na kterou jsme běžně zvyklí z vináren, restaurací i z domova.

Dominantní při vychutnávání alkoholických nápojů nejsou chuťové buňky, ale čich. Ten nám vlastně dá signál, jak chutná nápoj ve sklenici. U vína se aromatické látky uvolňují podle své specifické hmotnosti: nejdříve unikají lehké svěží vůně květin a ovoce. Následuje minerální aroma pocházející z podloží, vůně hlíny, lesa, zelené tóny – nezralé ovoce, zelená paprika, kopřivy a nakonec můžeme vnímat těžké koření, vanilku, aroma z dubových sudů, vůni tabáku, kůže a alkoholu.

Přitom necháme stranou fakt, že intenzitu ovlivňuje i teplota: nízká ji tlumí, příliš vysoká umocňuje zejména alkohol. Tyto efekty lze však odbourat originálním „architektonickým“ řešením tvaru sklenic. Skutečnou revoluci přinesla do vývoje společnost Riedel. Rodný list této sklářské firmy byl vystaven před více než 300 lety v Čechách. Po druhé světové válce odešla rodina Riedelů do Rakouska, kde již na přelomu padesátých a šedesátých let začala experimentovat s výrobou vinných sklenic, které se svou celkovou stavbou vymykaly vžitým představám, jak mají poháry na víno vypadat.

Ve spolupráci s enology a sommeliery z celého světa Riedelové začali dávat sklenicím jiné křivky, zvyšovali jejich objem a zaměřili se i na náklon horní hrany sklenic, která při napití směruje nápoj na jazyk. Chutě totiž vnímáme postupně: na špičce jazyka sladké tóny, po krajích kyselé, uprostřed slané a zcela vzadu hořké.

Právě nová, často velmi revoluční, stavba sklenice toto postupné rozkládání chuti do značné míry eliminuje. Efekt překvapí všechny, kteří se poprvé se sklenicemi Riedel setkají. Jak profesionály, tak i laiky. Jsou známy četné degustace „naslepo“, při kterých se stejný nápoj podává v konvenčních sklenicích a paralelně v Riedelových. Rozdíl je patrný hned po prvním ponoření nosu do sklenice a potvrdí se i v chuti. Tuto zkušenost potvrzuje i manažer restaurace V Zátiší Libor Pavlíček, který se stará také o exkluzivní vinný lístek: „V naší restauraci používáme běžný typ vinných sklenic, ale máme také sady od rakouského výrobce. Ty nechávám jen pro skutečně velká vína. Je opravdu neuvěřitelné, jaký rozdíl může v buketu i chuti být. Často testuji tento efekt na stálých hostech a ti mi potvrzují, že rozdíl je téměř neuvěřitelný.“ Ale pozor! Jak upozorňuje zkušený sommelier Marek Babisz, riedlovky dokážou odhalit nejen dosud skryté přednosti, ale také vady vína. Mají tak nejen zážitkovou funkci, ale pro profesionály jsou i neocenitelnou pomůckou při výběru vín do vinotéky.

Foto www.fotoRAF.cz



„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Food„

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…