Domácí farmářské menu: Připravte si hostinu ze surovin z trhu

Domácí farmářské menu: Připravte si hostinu ze surovin z trhu

Když si z trhu donesete domů čerstvou zeleninu, domácí klobásky a další dobroty, můžete uspořádat hostinu.

Předkrm: Farmářské klobásky a paštika s domácím pálivým džemem

6 porcí příprava: 50 minut + tuhnutí

1 sušená vepřová klobása, 2 domácí jelení klobásy, domácí paštika, domácí vepřové škvarky, celozrnný pšenično-žitný chléb, listy zeleného salátu (vše koupíte na farmářském trhu)

DOMÁCÍ PÁLIVÝ DŽEM: 5 jablek, 100 g třtinového cukru, 2 lžíce jablečného octa, 2 cm zázvoru, 1 lžička mletého chilli, 1 lžičky kurkumy, 1 celá skořice, 2 hvězdičky badyánu

Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Dejte je do kastrolu a bohatě zasypte cukrem, podlijte octem a 3 lžícemi vody a nechte chvilku odležet. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Vymačkejte šťávu a přilijte ji k jablkům, přidejte mleté chilli papričky, kurkumu, skořici i badyán a promíchejte. Směs vařte na mírném ohni tak dlouho, až jablka změknou. Pak odstraňte koření a směs rozmixujte. Nechte vychladnout. Paštiku nakrájejte na plátky, ozdobte listy salátu. Podávejte ji s domácím pálivým džemem a klobáskami. Jako příloha je nejlepší celozrnný chléb.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 4

Polévka: Polévka z pečeného česneku s bylinkami

6 porcí příprava: 55 minut

5 palic česneku + 2 stroužky, 6 lžic řepkového oleje, 2 pivní rohlíky, 2 cibule, 25 g slaniny, 50 g másla, 5 lžic hladké mouky, 700 ml zeleninového vývaru, 2 snítky tymiánu, 200 ml smetany na vaření, 1 lžíce citronové šťávy, sůl a mletý bílý pepř, 1 svazku pažitky

Z palic česneku odkrojte horní část jen tak, abyste nařízli stroužky. Pak je naskládejte do pekáčku a pokapejte asi polovinou oleje. Zakryjte alobalem a dejte na 40 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Dva stroužky česneku nasekejte na plátky a opečte je na pánvi na lžíci oleje dozlatova. Rohlíky nakrájejte na tenká kolečka a na pánvi, kde jste opékali česnek, je orestujte dokřupava. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na nudličky. V hrnci zahřejte zbytek oleje s máslem a vsypte nakrájenou cibuli se slaninou. Na mírném ohni opékejte, až cibule zesklovatí a změkne. Pak zaprašte hladkou moukou a krátce orestujte, aby vznikla světlá cibulová jíška. Zalijte ji vývarem, přidejte tymián a na mírném ohni vařte alespoň 15 minut. Upečený česnek vytlačte ze slupek a vidličkou rozmačkejte na kašičku. Takto vzniklou česnekovou pastu přidejte do hotové polévky. Přilijte smetanu a krátce povařte. Dochuťte citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Polévku podávejte posypanou křupavými kolečky rohlíků, opečenými plátky česneku a nasekanou čerstvou pažitkou.

Pokračování 3 / 4

Hlavní jídlo: Plátky pečeného hovězího válečku s křehkým salátem

6 porcí příprava: 60 minut

1,5 kg hovězího válečku (je to kus libového masa z kýty, který se oddělí ze spodního šálu), 3 lžíce řepkového oleje, 3 mrkve, 1 středně velká bulva fenyklu, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičky koriandrových semínek, špetka chilli, sůl a hrubě mletý černý pepř, hrst bazalkových listů

Hovězí váleček masa pečlivě ze všech stran osolte a opepřete. Nechte chvilku odpočinout v pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velké pánvi zahřejte olej a maso na něm zprudka opečte ze všech stran. Pak ho přendejte do pekáče. Zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 30 minut. Pak maso vyndejte z trouby a nechte 10 minut odležet. Mezitím si připravte křupavý salát. Mrkev a fenykl očistěte. Mrkev nakrájejte na nudličky, fenykl na slabé plátky. Nakrájený fenykl pokapejte citronovou šťávou. V pánvi zahřejte olej a vsypte koriandrová semínka. Až se rozvoní, přidejte nakrájenou mrkev a fenykl. Na mírném ohni společně opékejte asi 6 minut. Ochuťte chilli a solí. Upečené maso nakrájejte na slabá kolečka. Servírujte je na talíři s karotkovo-fenyklovým křupavým salátem a lístky bazalky.

Pokračování 4 / 4

Dezert: Sušenky z celozrnné mouky s domácím džemem

24 kousků příprava: 50 minut + chladnutí

250 g farmářského jogurtu, 150 g másla, 100 g přírodního cukru, 1 vejce, 150 g celozrnné žitné mouky, 150 g bezlepkové mouky (Jizerka), 1 lžička jedlé sody, 1 lžička prášku do perníku, 80 g lískových ořechů

DŽEM: 200 g směsi bobulového ovoce (rybíz, borůvky, maliny, ostružiny apod., může být i mražené), 100 g želírovacího cukru

Jogurt dejte den předem do sítka a nechte ho v chladu na míse vykapat. Pak tuhý vykapaný jogurt přendejte do misky. Změklé máslo utřete s cukrem. Vešlehejte vejce. Do máslové pěny prosejte obě mouky, sodu a prášek do perníku a zpracujte těsto. Ořechy nasekejte nahrubo, nasucho opražte a zapracujte do těsta. Z něj vytvořte dva válečky, zabalte je do fólie a dejte do mrazáku zatuhnout. Zahřejte troubu na 180 °C. Válečky zatuhlého těsta nakrájejte na kolečka. Skládejte je na dva plechy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 15 minut. Po upečení nechte sušenky vychladnout. Do kastrůlku vsypte ovoce. Můžete použít i mražené. Vařte asi 10 minut, až ovoce pustí šťávu. Pak ho zasypte želírovacím cukrem, promíchejte a vařte ještě přibližně 5 minut. Sušenky namažte džemem. Přidejte lžičku jogurtu a spojte vždy dvě k sobě.

Doporučujeme

Články odjinud