Domácí jogurt krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Bílý jogurt není jen oblíbená potravina těch, kteří chtějí žít zdravě, ale také geniální ingredience teplé i studené kuchyně. Věděli jste, že jeho domácí příprava není vůbec těžká?

Vyrobit si jogurt doma je mnohem jednodušší, než se zdá. Výsledný produkt navíc můžete zúročit při přípravě oběda, večeře nebo svačinky. Neutrální bílý jogurt dochuťte podle vlastní fantazie domácí marmeládou, čokoládou, nebo ho vmíchejte do okurkového salátu. Z domácího jogurtu můžete příště vyrobit vlastní jogurt.

Domácí jogurt

6 porcí - příprava: 20 minut + zrání

* 1 l plnotučného čerstvého biomléka
* 1 biojogurt s živou kulturou
* 4 lžičky sušeného mléka

1. Plnotučné čerstvé biomléko naliju do hrnce a ohřeju na teplotu asi 80 °C. Jakmile se začnou na okraji hrnce tvořit bublinky, hned mléko odstavím. Snažím se dodržet co největší hygienu.

2. Mléko přeliju do skleněné nebo nerezové nádoby a nechám vychladnout asi na 40 °C. Dotykem zjistím, jestli je mléko vlažné.

3. Jestliže chci jogurt velmi hustý, rozmíchám v trošce mléka asi 4 lžičky sušeného mléka. Tuto směs vmíchám do zbytku vlažného mléka. Pokud nechci, aby byl jogurt extra hustý, můžu tento krok klidně vynechat.

4. Do vlažného mléka přidám jeden kelímek bílého biojogurtu se živou kulturou. Ta zajistí dostatečný růst bakterií, které jsou při výrobě jogurtu nezbytné.

5. Směs mléka, jogurtu a sušeného mléka důkladně promíchám nerezovou metličkou. Nepoužívám dřevěné nástroje, protože se v nich mohou nacházet nežádoucí bakterie.

6. Menší naběračkou naplním skleničky na jogurt a potom pečlivě utáhnu víčko. Z uvedeného množství surovin naplním přibližně 6 skleniček.

7. Naplněné skleničky uložím do zapnutého jogurtovače (já jsem použila produkt od firmy Steba – Joghurt Maker JM 2) a poté důkladně zavřu kryt. Takto nechám jogurt zrát asi 6 hodin. Je třeba se řídit návodem pro konkrétní jogurtovač. Pokud jej doma nemám, pokračuji následujícím krokem.

8. Naplněné skleničky uložím do předem vyhřáté deky na teplý (ne úplně horký) radiátor nebo do trouby na pečení či teplého hrnce, který udrží požadovanou teplotu. Tento proces by měl trvat 6 až 8 hodin. Čím déle nechám jogurt zrát, tím bude mít kyselejší chuť.

9. Po vyjmutí z jogurtovače nebo z deky uložím jogurty hned do chladničky, kde je můžu skladovat 5 až 7 dní. Po otevření je třeba jogurt ihned zkonzumovat.

A už v pátek se můžete těšit na recepty, v nichž tento lahodný domácí jogurt uplatníte!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Zkusím to :-) SaSaZu 6. 7. 2015 | 16:30

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Včera | Svíčková je klasika, kterou milujeme, a málokdo ví, že její příprava je velmi jednoduchá. Blýskněte…

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

19. 2. | Voděnka již léta patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Zejména začínající nebo zaneprázdnění lidé…

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

18. 2. | Pusťte se do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový…

Hříšně dobré pečení: 6 čokoládových lahůdek z trouby

Hříšně dobré pečení: 6 čokoládových lahůdek z trouby

17. 2. | Podlehněte svodům pečení s čokoládou. Tyto recepty jsou jednoduché a přitom dokonale uspokojí vaše…