Já zelí nakládám takto: protože máme malý soudek, nejprve zelí nakrouhám do vany, prosypávám kmínem a solí, postupně nakrouhané zelí pouští vodu, kterou nabírám do nádoby pro případné dolití. Nechám zelí pustit vodu. Do vymytého soudku vložím na dno celé listy a na ně dávám zelí, umačkávám rukama, abych vymačkala vzduch. Na zelí naleju vybranou vodu tak, aby bylo potopené. Soudek necháme v chodbě, aby zelí mohlo vykvasit. To trvá dva až tři týdny. Potom přeneseme do chladu. Loňské zelí nám vydrželo až do dubna.
A jakých 12 tipů? V článku je popsán rádoby postup ve 12 krocích. Ale kdo by nákládal takhle zelí, tak se kysaného zelí nedočká :-))
Mata69: Ten kdo to psal zelí nikdy nenakládal , resp. možná si to plete se zelným salátem. ten se jen promačká v mise , dá do sklenic zalije a steriluje. Naložené zelí se přece do zeláku namáčká až pustí vodu žádné vzduchové bubliny , které by byly třeba zalívat vodou nemá, A zelí se dává do chladného prostředí až když je zkvašené, v chladu by přece nezkvasilo :-( Stačí si to dát do souvislosti s kvasnicemi , už vidím kynout těsto ve sklepě , to bych se asi buchet nedočkala :-))
Mne by teda zajímalo proč by se mělo zelí mačkat do dřezu a nebo do vany....to tam bude kvasit? A nejdříve ho ušlapou a pak ochucují??? Kdo psal tento návod proboha??? Podle mne nikdy nenakládal zelí...
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.