Vanilková zmrzlina Zdroj: Profimedia.cz

Vanilková zmrzlina Zdroj: Profimedia.cz

Zmrzlinový koktejl s ovocem Zdroj: Profimedia.cz
Tvarohovo-borůvkové nanuky Zdroj: Profimedia.cz
Nanuky z jahodového sorbetu Zdroj: Profimedia.cz
Malinové nanuky Zdroj: Profimedia.cz
5
Fotogalerie

Domácí ledové osvěžení

Na dobré kupované zmrzlině není nic špatného, domácí je ale domácí! Nechte se zlákat ledovými inspiracemi plnými ovoce, jejichž příprava vám zabere jen pár minut. Chlazení už zvládne mraznička sama!

Vanilková zmrzlina

8 porcí (1 litr zmrzliny) - příprava: 45 minut + chlazení

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • 6 žloutků
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Do kastrolu nalijte mléko a polovinu smetany, přidejte cukr, vanilkový lusk i semínka (ty z něj vyškrábněte), sůl a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.

Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Žloutky za stálého šlehání vmíchejte do směsi a mírně zahřívejte. Odmíchávejte i od stěn, dokud se nezačne odlepovat.

Druhou polovinu smetany nalijte do velké mísy a na ni položte jemné síto. Přes něj přelijte žloutkovou směs a zašlehejte do smetany. Vyjměte lusk, vmíchejte extrakt a za častého prošlehání nechte vychladnout.

Pokud máte zmrzlinovač, připravte směs v něm. Jinak ji nalijte do dózy s víkem, uložte do mrazáku a za občasného promíchání od krajů nechte zmrazit.

Náš TIP: Máte čerstvé ovoce? Můžete, ale nemusíte vynechat vanilkový lusk a extrakt. Ovoce rozmixujte do druhé poloviny smetany – té, co se nesvařuje. Na 500 ml smetany přidejte asi 150 g ovoce.


Zmrzlinový koktejl s ovocem

2 porce - příprava: 10 minut

  • 200 ml plnotučného mléka nebo jogurtového nápoje
  • 4 kopečky libovolné domácí zmrzliny
  • 1 hrnek ovoce (jahody, maliny, banány, borůvky)

Nepotrpíte-li si na zdlouhavé pojídání zmrzliny lžičkou nebo lízáním z kornoutu, připravte si jednoduchý ovocný koktejl!

Vyšší skleničky dejte asi na 10 minut do mrazáku. Mezitím do mixéru nalejte mléko nebo jogurtový nápoj, přidejte zmrzlinu a libovolné ovoce.

Záleží jen na vás, které si vyberete – drobné druhy stačí omýt, větší ovoce (třeba banány) nejdřív pokrájejte na kousky, meruňky, broskve apod. vypeckujte.

Hotový koktejl podávejte ve skleničkách, které jste si předem nachladili v mrazáku.


Tvarohovo-borůvkové nanuky

8–10 kousků - příprava: 20 minut + vyvěšování tvarohu a chlazení

  • 400 g plnotučného měkkého tvarohu
  • 550 g chlazených nebo zmražených borůvek
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g smetany na vaření 12%
  • 2 lžíce třešňového nebo rybízového likéru

Tvaroh nandejte doprostřed velké bílé utěrky, kterou za rohy pověste na šňůru a pod ni dejte hrnec na vyteklou syrovátku. Nechte ho takto „vykapat“ aspoň 24 hodin, získáte tak asi 300 g hmoty.

Tvaroh, 3/4 zmrzlých (nebo dobře podchlazených) borůvek, cukr, smetanu a likér rozmixujte. Vmíchejte zbytek borůvek, můžete je trochu pomačkat vidličkou. Směs nandejte do formiček na nanuky a dejte aspoň na 2 až 3 hodiny do mrazničky.


Nanuky z jahodového sorbetu

6–8 nanuků (asi 750 ml sorbetu) - příprava: 15 minut + chlazení

  • 500 g dobře vychlazených jahod
  • malá hrst čerstvé máty
  • 100 g medu nebo javorového sirupu
  • kůra a šťáva z 1 citronu

Jahody (ideálně alespoň 20 minut předmražené) dejte spolu s trochou máty a medem do mixéru. Z citronu ostrouhejte žlutou část kůry a spolu se šťávou přidejte k jahodám.

Množství medu a šťávy se může lišit podle sladkosti samotných jahod. Sorbetem naplňte nanukové formičky a dejte je na několik hodin ztuhnout do mrazáku.


Jahodová poleva

na 5 nanuků - příprava: 5 minut

  • 200 g jahod
  • 4 cl vodky
  • 1–2 lžíce moučkového cukru

Všechny ingredience rozmixujte a nanuky ve vzniklé polevě namočte. Můžete vložit na 2 až 3 minuty do mrazničky.


Malinové nanuky

8–10 kousků - příprava: 20 minut + chlazení

  • 500 ml domácí vanilkové zmrzliny
  • 350 g namražených malin
  • 2–3 lžíce malinového likéru
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžička pomerančové kůry

Použijte skoro zmrzlou vanilkovou zmrzlinu z receptu výše. Namražené maliny rozmixujte spolu s likérem, cukrem, pomerančovou šťávou a kůrou.

Množství cukru a šťávy upravte podle sladkosti malin a také podle sladkosti zmrzliny – malinový sorbet by měl s vanilkovou zmrzlinou hodně kontrastovat.

Do špičky nanukové formičky dejte asi 1–2 lžíce sorbetu, následuje polotuhá vanilková zmrzlina a na závěr opět sorbet. Formičky uzavřete a dejte aspoň na půl hodiny do mrazničky. Podávejte až úplně tuhé.

Náš TIP: Sorbet můžete do polotuhého krému vmíchat už v míse a pak teprve formičky plnit. Výsledné nanuky budou krásně mramorované.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

6 tipů na dokonalou zmrzlinu

Než se pustíte do ledového tvoření, je dobré připomenout si několik praktických zásad úspěšného domácího zmrzlináře. Chcete přece, aby vaše dílo bylo po zásluze oceněno a chváleno!

  • 1. Nešiďte ingredience: Chcete-li si dát práci s přípravou domácí zmrzliny, nešetřete na vstupních ingrediencích. Ovoce používejte čerstvé, stejně tak vejce. Umělé vanilkové aroma nechte v šuplíku a pořiďte si přírodní. Nebo prostě naložte rozříznutý vanilkový lusk do vodky a nechte ho alespoň tři dny louhovat – získaný extrakt vás nadchne.
  • 2. Předchlazujte: Mějte mísu na zmrzlinu (a to i v případě zmrzlinovače) uloženou – stejně jako šlehací metlu přístroje – v mrazáku. Předmražené ovoce a dobře vychlazené další suroviny dokážou ušetřit spoustu času.
  • 3. Pravidelně míchejte: Nemáte-li zmrzlinovač, zmrzlinu v mrazáku alespoň jednou za hodinu promíchejte. Na krajích mísy krém pochopitelně mrzne rychleji a mícháním bude zmrzlina promražená rovnoměrněji. Pokud byste tento krok vynechali, začnou se v ní navíc dělat ledové krystalky vody, které by jí zbytečně ubraly na kráse.
  • 4. Pozor na přísady: Trocha lískooříškového krému nebo ovocného likéru nemůže být na škodu, nesmí ale tvořit výraznou část zmrzliny. U vysokoprocentního alkoholu si dávejte pozor dvakrát – jak známo, destilát totiž nezmrzne. Použijte jej až nakonec. Třeba citronový sorbet je nejlepší zalitý panákem dobré vodky.
  • 5. Podávejte ji lehce povolenou: Domácí zmrzliny mívají tendenci zmrznout podstatně víc než ty kupované. Po celonočním mražení je proto dobré nejdřív ji asi na 10 minut vyndat a nechat lehce povolit při pokojové teplotě. Přímého slunce ji samozřejmě ušetřete!
  • 6. Chraňte zmrzlinu! Málokdy asi sníte celé množství zmrzliny naráz, takže je dobré si zopakovat některá pravidla skladování: jak vám potvrdí Italové, lepší jsou nižší hranaté nádoby, v nichž zmrzlina lépe udržuje svou konzistenci než v hlubokých. Aby navrchu během skladování nevznikaly ledové krystalky, před přiklopením nádoby spodek překryjte pečicím papírem nebo fólií. Počítejte ale s tím, že zhruba po týdnu až deseti dnech začne domácí zmrzlina ztrácet vůni a chuť. To je daň za absenci konzervantů.

Co přidat do zmrzliny

  • BYLINKY – máta či meduňka jsou klasika, k ostružinám klidně přidejte rozmarýn, k jahodám bazalku, k broskvím tymián
  • RŮZNÉ MLÉČNÉ VÝROBKY – zkuste tvaroh či jogurt vyměnit za cream cheese, mascarpone nebo zakysanou smetanu
  • ČOKOLÁDU A OŘÍŠKY – máloco strávníka tak příjemně překvapí jako nasekané oříšky či kousky čokolády. A to klidně i v ovocných zmrzlinách. Zkuste mandle do meruňkové nebo pistácie do jahodové.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud