Domácí nudle krok za krokem (1.) Zdroj: Ondřej Košík

Domácí nudle krok za krokem (1.) Zdroj: Ondřej Košík

Domácí nudle krok za krokem (2.) Zdroj: Ondřej Košík
Domácí nudle krok za krokem (3.) Zdroj: Ondřej Košík
Domácí nudle krok za krokem (4.) Zdroj: Ondřej Košík
Vývar s domácími nudlemi Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Domácí nudle krok za krokem

Vyzkoušejte připravit domácí nudle, jaké dělávaly naše babičky. Přinášíme návod, se kterým to zvládne každý!

Domácí nudle

1 velká zavařovací sklenice syrových nudlí - příprava: 2 hodiny (včetně schnutí)

  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vody
  • špetka soli

1. Všechny suroviny smíchejte v míse a těsto dobře propracujte.

2. Hotové těsto by mělo být tuhé a nesmí lepit.

3. Potom těsto vyválejte na pomoučněném válu na tenoučký plát. Ten posypejte moukou a nechte schnout minimálně hodinu.

4. Uschlé těsto krájejte na co nejtenčí nudličky a uchovejte v suchu (po dokonalém proschnutí – za několik dnů – můžete nádobu uzavřít). Když dáváte nudle do polévky, nevařte je přímo ve vývaru, ale zvlášť v osolené vodě jako těstoviny, asi 3 minuty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Vývar s domácími nudlemi

4 porce - příprava: 15 minut

  • 1 l dvojitého vývaru (návod na jeho přípravu jsme vám přinesli minulý týden)
  • sůl
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 2 hrsti syrových domácích nudliček
  • hovězí tuk na omaštění
  • zelená petrželka

Vývar osolte, zeleninu nakrájejte na kostičky a dejte ji vařit do vývaru do změknutí. Do vroucí osolené vody vedle dejte zavařit nudličky a po scezení je rozdělte na talíře. Zalijte je horkou polévkou a každou porci omastěte několika kapkami hovězího tuku. Nakonec posypte nasekanou petrželkou.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Doporučujeme

Články odjinud