Domácí nudle krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vyzkoušejte připravit domácí nudle, jaké dělávaly naše babičky. Přinášíme návod, se kterým to zvládne každý!

Domácí nudle

1 velká zavařovací sklenice syrových nudlí - příprava: 2 hodiny (včetně schnutí)

* 250 g hrubé mouky
* 1 vejce
* 2 lžíce vody
* špetka soli

1. Všechny suroviny smíchejte v míse a těsto dobře propracujte.

2. Hotové těsto by mělo být tuhé a nesmí lepit.

3. Potom těsto vyválejte na pomoučněném válu na tenoučký plát. Ten posypejte moukou a nechte schnout minimálně hodinu.

4. Uschlé těsto krájejte na co nejtenčí nudličky a uchovejte v suchu (po dokonalém proschnutí – za několik dnů – můžete nádobu uzavřít). Když dáváte nudle do polévky, nevařte je přímo ve vývaru, ale zvlášť v osolené vodě jako těstoviny, asi 3 minuty.

Vývar s domácími nudlemi

4 porce - příprava: 15 minut

* 1 l dvojitého vývaru (návod na jeho přípravu jsme vám přinesli minulý týden)
* sůl
* 1 větší mrkev
* 1 petržel
* 2 hrsti syrových domácích nudliček
* hovězí tuk na omaštění
* zelená petrželka

Vývar osolte, zeleninu nakrájejte na kostičky a dejte ji vařit do vývaru do změknutí. Do vroucí osolené vody vedle dejte zavařit nudličky a po scezení je rozdělte na talíře. Zalijte je horkou polévkou a každou porci omastěte několika kapkami hovězího tuku. Nakonec posypte nasekanou petrželkou.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Dnes | Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá…

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Včera | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

23. 7. | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

22. 7. | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…