Domácí nudle krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vyzkoušejte připravit domácí nudle, jaké dělávaly naše babičky. Přinášíme návod, se kterým to zvládne každý!

Domácí nudle

1 velká zavařovací sklenice syrových nudlí - příprava: 2 hodiny (včetně schnutí)

* 250 g hrubé mouky
* 1 vejce
* 2 lžíce vody
* špetka soli

1. Všechny suroviny smíchejte v míse a těsto dobře propracujte.

2. Hotové těsto by mělo být tuhé a nesmí lepit.

3. Potom těsto vyválejte na pomoučněném válu na tenoučký plát. Ten posypejte moukou a nechte schnout minimálně hodinu.

4. Uschlé těsto krájejte na co nejtenčí nudličky a uchovejte v suchu (po dokonalém proschnutí – za několik dnů – můžete nádobu uzavřít). Když dáváte nudle do polévky, nevařte je přímo ve vývaru, ale zvlášť v osolené vodě jako těstoviny, asi 3 minuty.

Vývar s domácími nudlemi

4 porce - příprava: 15 minut

* 1 l dvojitého vývaru (návod na jeho přípravu jsme vám přinesli minulý týden)
* sůl
* 1 větší mrkev
* 1 petržel
* 2 hrsti syrových domácích nudliček
* hovězí tuk na omaštění
* zelená petrželka

Vývar osolte, zeleninu nakrájejte na kostičky a dejte ji vařit do vývaru do změknutí. Do vroucí osolené vody vedle dejte zavařit nudličky a po scezení je rozdělte na talíře. Zalijte je horkou polévkou a každou porci omastěte několika kapkami hovězího tuku. Nakonec posypte nasekanou petrželkou.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…