Domácí pečení pro každou příležitost

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Domácí chléb, houstičky a další pečivo nejen skvěle chutná, ale při jeho výrobě se line kuchyní senzační vůně - vůně domova.

Bochníček plněný uzeným masem (k pivu)

1 bochník - příprava: 2,5 hodiny

* 13 g droždí
* 180 g hladké pšeničné mouky
* 120 g žitné mouky
* 1/2 lžičky soli
* 1/2 lžičky kmínu a koriandru
* hladká mouka na posypání a na vál
* 800 g vařeného uzeného masa

Droždí rozmíchejte ve 2 dl vlažné vody. V míse smíchejte obě mouky, přidejte sůl, rozdrcené koření, přilijte rozpuštěné droždí a míchejte asi 15 minut, až vznikne hladké, pružné a nelepivé těsto. Udělejte z něj bochánek, posypte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.

Pak těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný 2 cm, zabalte do něj uzené maso, vytvarujte bochník a na plechu vyloženém papírem na pečení ho nechte znovu kynout 20 minut. Poté bochník vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut dokřupava. Po prochladnutí nakrájejte na plátky a podávejte s nakládanými okurkami a hořčicí.

Italský chlebový závin (k vínu)

1 závin - příprava: 60 minut

* 300 ml podmáslí
* 500 g hladké mouky + na vál
* 1 rozdrobená kostka droždí (42 g)
* 1 lžička soli
* 1 malý rajčatový protlak
* 2 rozdrcené stroužky česneku
* 2 hrsti špenátových listů (nemusí být)
* 300 g mozzarelly
* 1 rozšlehané vejce na potření
* koření na posypání (sušené provensálské bylinky, tymián, oregano…)

Do vlažného podmáslí vmíchejte 2 lžíce mouky a droždí. Přikryté nechte v teple vzejít. V míse smíchejte zbytek mouky se solí. Vlijte kvásek a zamíchejte. Těsto vypracujte na pomoučněném válu a nenechte ho kynout! Hned je rozdělte na poloviny. Obě půlky vyválejte na obdélníky a delší strany každého z nich nastříhejte v 3cm vzdálenosti asi 10 až 15 cm hluboko.

Potřete směsí rajčatového protlaku a česneku, poklaďte špenátovými listy a plátky mozzarelly. Zaviňte tak, že dáte přečnívající proužky těsta vždy přes sebe. Potřete vejcem, posypte kořením a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.

Zázvorový chlebíček s meruňkami (ke kávě)

1 chlebíček - příprava: 45 minut

* 3 vejce
* 170 g krupicového cukru
* 2 sáčky vanilkového cukru
* 200 g zakysané smetany
* 200 g hladké mouky
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 1 lžička soli
* 1/2 lžičky jedlé sody
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 3 lžíce nasekaných sušených meruněk
* hrst nasekaných pistáciových oříšků
* máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Oddělte bílky a žloutky, bílky ponechte stranou. Ve větší míse utřete žloutky s oběma cukry do světlé pěny, přidejte zakysanou smetanu a důkladně promíchejte. Vedle smíchejte všechny ostatní ingredience a zapracujte je do vaječné směsi. Trochu bílku si ponechte na potření bochníčku, zbytek ušlehejte do tuhého sněhu.

Sníh zlehka vpracujte do těsta a těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a krátce zapečte. Povrch potřete zbytkem bílku a dejte péct dozlatova na 30 až 45 minut.

Bulky s čokoládovými puntíky (pro děti)

15–18 kousků - příprava: 50 minut + kynutí

* 30 g čerstvého droždí
* 1 lžička krupicového cukru
* 500 g polohrubé mouky
* asi 250 ml polotučného mléka
* 50 g másla
* 2 velká vejce
* 1 velký žloutek
* 2 lžíce čokoládových vloček nebo čokoláda nalámaná na malé kousky
* 1 lžíce rozinek namočených předem ve vodě
* 1 lžička soli

Z droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a poloviny vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte kvásek, trochu mléka (nejprve pár lžic, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo, 1 celé vejce, 1 žloutek, čokoládu, rozinky a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto, které nechte asi hodinu v teple zakryté utěrkou kynout.

Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynuté těsto zpracujte rukama a udělejte z něj malé bochníčky, které nastřihněte nahoře do kříže. Naskládejte je s rozestupy na plech s pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete zbylým bílkem. Pečte dozlatova, asi 20 minut.

Chleba z podmáslí (ke snídani)

1 bochník - příprava: 90 minut + kynutí

* 1 dl vlažného polotučného mléka
* 1 lžička krupicového cukru
* 1/2 kostky droždí
* 150 g žitné mouky
* 350 g hladké mouky
* 1 lžička soli + na potírání
* 2–2,5 dl podmáslí
* hladká mouka na vál

Připravte si kvásek: smíchejte mléko, cukr, droždí a asi lžíci žitné mouky a nechte ho vzejít na teplém místě. Když se zdvojnásobí jeho objem, promíchejte ho s ostatními přísadami, přičemž podmáslí za stálého míchání mírně ohřejte a přilévejte ho po částech, aby vzniklo měkké a pružné těsto. Vyklopte je na pomoučněný vál a důkladně vypracujte rukama.

Zpracované těsto nechte přikryté utěrkou na teplém místě kynout asi hodinu. Potom na pomoučněném válu vytvarujte bochník a nechte kynout ještě asi půl hodiny. Bochník přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho vodou rozmíchanou se solí a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi hodinu dozlatova. Během pečení ho ještě několikrát potřete slanou vodou.

Naše TIPY: Pokud chleba při pečení příliš rychle hnědne, snižte teplotu, zakryjte ho kusem alobalu a pečte raději déle. Jestli máte obavu, že se vám bochník „rozjede“, můžete ho upéct i ve formě vyložené pečicím papírem – dělají to tak třeba v Itálii.

Sýrové bochánky s pancettou (ke svačině)

12–15 kousků - příprava: 40 minut + kynutí

* 250 g tvrdého sýra
* 150 g pancetty (nebo anglické slaniny)
* 500 g polohrubé mouky
* 1 hera
* 1 vejce
* 1 kostka rozdroleného čerstvého droždí (42 g)
* 1dl polotučného mléka
* 1 lžička soli
* 1 vejce na potření

Sýr nastrouhejte (trochu si odložte stranou na zapečení) a pancettu nakrájejte na kousky. Všechny suroviny kromě vejce na potření dobře promíchejte (z kvasnic nedělejte kvásek!) a vypracujte hladké nelepivé těsto. Udělejte z něj bochánek, posypte ho, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.

Z těsta tvořte bochánky a skládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky potřete vejcem, posypejte trochou nastrouhaného sýra a pečte dozlatova v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…