Domácí zmrzlina - jak na ni?

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vyrábí se už přes dva tisíce let a milují ji děti i většina dospělých. Zmražená pochoutka, která se připravuje ze všeho, co je dobré, nejen osvěží, ale také zvedne náladu.

Zchladit se v horkých dnech toužili už obyvatelé antického Řecka, tehdy ale bývala ledová dobrota výsadou bohatých. Neexistovaly ani ledničky, ani mrazáky, ba ani zmrzlinovače, takže se sladká pochoutka vyráběla z přírodního sněhu a ledu pocházejícího ze sídla bohů – Olympu. Jednalo se tehdy vlastně o jakési sorbety, které byly dochucovány vínem, medem nebo ovocem.

První zmrzlinu vyráběli také v Číně, Mongolsku nebo v Persii, kde zachutnala cestovatelům a obchodníkům, kteří ji „dovezli“ do Evropy. Teprve v 19. století se ovšem ledová pochoutka stala dostupnou i pro běžné zákazníky, kteří si ji mohli dopřát nejen v kavárnách, ale také v pojízdných stáncích.

V roce 1903 byl vyroben první zmrzlinový kornoutek a o osmnáct let později první nanuk na špejli. Vznikají stále nové příchutě, ale klasická čokoládová a vanilková patří stále k nejoblíbenějším.

Největšími milovníky zmrzliny jsou podle výzkumů obyvatelé USA a Skandinávie, Češi prý mají ještě rezervy. Zkuste to změnit. Připravili jsme pro vás inspirativní recepty na léto.

Čokoládová zmrzlina

4 porce - příprava: 15 minut + mražení

* 250 g hořké čokolády (70 % podílu kakaa)
* 250 g mascarpone
* 1–2 lžíce krupicového cukru

Čokoládu rozpusťte v horké vodní lázni, promíchejte s mascarpone a podle chuti doslaďte. Přendejte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku minimálně na 12 hodin.

Poté naběračkou na zmrzlinu tvořte kopečky a podávejte v kornoutku nebo v miskách.

Vanilková zmrzlina s medem

4 porce - příprava: 15 minut + mražení

* 250 ml šlehačky
* 250 g mascarpone
* 2 vanilkové cukry
* 2–3 lžíce medu

Šlehačku vyšlehejte dotuha, smíchejte s mascarpone a vanilkovým cukrem. Hmotu přendejte do misky nebo pekáčku a povrch zalijte medem. Nechte několik hodin, ideálně přes noc, ztuhnout v mrazáku.

Náš tip: Zajímavou chuť zmrzlině dodají pražené vlašské ořechy nebo plátky mandlí.

Sibirky s malinovým přelivem

4 porce - příprava: 20 minut + mražení

* 250 g měkkého tvarohu
* 250 g ricotty
* 2 balíčky vanilkového cukru
* 2–3 lžíce karamelového salka
* 100 g želatiny
* 200 g dortových oplatek
* 200 g malin
* 1–2 lžíce krupicového cukru

Tvaroh utřete s ricottou, vanilkovým cukrem a karamelovým salkem. Želatinu připravte podle návodu a vmíchejte do krému. Vzniklou hmotu nalijte do plastové krabičky a dejte zmrazit.

Před podáváním rozkrájejte nožem namočeným do horké vody podle velikosti sušenek, ozdobte rozmixovanými malinami s cukrem a z obou stran přiklopte oplatkou.

Oplatky: Na sibirku můžete použít jakékoli vaše oblíbené sušenky, ať už vaflového typu, máslové nebo zdravější cereální.

Vanilková zmrzlina s ovocem

4 porce - příprava: 20 minut + mražení

* 250 g měkkého tvarohu
* 250 g mascarpone
* 80 g krupicového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 1 Crème Olé vanilkový bez vaření
* 250 g ovoce (ostružiny, borůvky a rybíz)

Tvaroh, mascarpone, cukr a zrníčka z vanilkového lusku smíchejte v mixéru nebo vyšlehejte metlou. Do prošlehané hmoty nasypte Crème Olé a pečlivě promíchejte. Takto vzniklou směs přendejte do uzavíratelné misky, poklaďte ovocem a přes noc zamrazte.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…