Domácí zmrzliny a sorbety - to nejlepší letní mlsání

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Léto je jako stvořené k mlsání. Dopřejte si domácí zmražené sladkosti nejen z čerstvého ovoce, které vás přenesou do nebeských výšin.

Vanilkové semifredo

12 porcí (hranatá forma na chlebíček) - příprava: 20 minut + mražení

* 1 vejce
* 3 žloutky
* 1 vanilkový lusk
* 100 g krupicového cukru
* 250 g vanilkového tvarohu
* 250 ml smetany ke šlehání
* 50 g hořké čokolády + strouhaná na ozdobu

Vejce a žloutky dejte do misky. Z vanilkového lusku vyškrábněte do vajec semínka. Vmíchejte cukr. Vodu v kastrůlku přiveďte k varu a postavte na něj misku s vaječnou směsí. Elektrickým šlehačem šlehejte a na páře zahřívejte zhruba 8 minut. Pak sundejte z lázně a šlehejte do zchladnutí. Do směsi zapracujte tvaroh.

Smetanu ušlehejte dokrémova a opatrně ji vmíchejte do směsi. Čokoládu nakrájejte na drobné kousky a také zapravte do směsi. Připravenou směs vlijte do formy, vložte do mrazáku a nechte alespoň 5 hodin mrazit. Pak vyklopte a posypejte čokoládou.

NÁŠ TIP: Zmrzlinu můžete podávat také s čerstvými jahodami a šlehačkou nebo přelitou čokoládovou polevou.

Jahodový sorbet

4 porce - příprava: 20 minut + mražení

* 100 g krupicového cukru
* 500 g jahod
* 2 bílky

Kovovou misku vložte do mrazáku nachladit. Dvě třetiny cukru rozmíchejte ve 200 ml vody a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5 minut, až vznikne cukrový rozvar. Ten nechte vychladnout.

Omyté jahody nakrájejte na kousky. Vložte do mixéru a spolu s cukrovým rozvarem rozmixujte na pyré. To pak propasírujte přes jemné sítko, aby se zbavilo zrníček z jahod.

Bílky se zbylým cukrem ušlehejte na tuhý sníh a opatrně ho promíchejte s jahodovým pyré. Vlijte do nachlazené misky a dejte zmrazit.

Během mražení po hodině promíchejte. To opakujte asi třikrát, pak nechte domrazit. Před podáváním nechte lehce povolit, pak sorbet naškrábejte lžící.

Pomerančový sorbet

6–8 porcí - příprava: 35 minut + mražení

* 150 g krupicového cukru
* 200 ml šťávy z pomerančů
* 5 lístků bazalky

200 ml vody vlijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Vsypte cukr a na mírném ohni vařte zhruba 8 minut, až vznikne sirup. Sundejte z ohně a nechte zchladnout. Do zchladlého sirupu vmíchejte čerstvou pomerančovou šťávu. Bazalku nasekejte na velmi jemno a vmíchejte.

Směs vlijte do misky, nejlépe kovové, a vložte do mrazáku. Zhruba po hodině ji promíchejte vidličkou. To opakujte ještě dvakrát. Pak misku zavřete nebo zakryjte fólií a nechte ztuhnout. Servírujte lžící na zmrzlinu.

Melounovomangová granita

6–8 porcí - příprava: 10 minut + mražení

* 1 cukrový meloun
* 1 mango
* 100 ml mangového džusu (nebo multivitaminu)
* šťáva z 1 citronu
* 1–2 lžíce hnědého cukru
* čerstvá máta

Meloun rozkrojte a lžící vyškrábněte ze středu zrníčka. Pak vydlabejte kousky melounu do mixéru. Mango oloupejte, nakrájejte a přidejte do mixéru. Vlijte džus a citronovou šťávu. Přidejte cukr. Rozmixujte a přendejte do misky.

Vložte do mrazáku a nechte zmrazit. Před podáváním rozdělte na kousky a vložte do mixéru. Rozmixujte na hrubou tříšť. Rozdělte do sklenic a ozdobte lístky čerstvé máty.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…