Domácí zmrzliny a sorbety - to nejlepší letní mlsání

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Léto je jako stvořené k mlsání. Dopřejte si domácí zmražené sladkosti nejen z čerstvého ovoce, které vás přenesou do nebeských výšin.

Vanilkové semifredo

12 porcí (hranatá forma na chlebíček) - příprava: 20 minut + mražení

* 1 vejce
* 3 žloutky
* 1 vanilkový lusk
* 100 g krupicového cukru
* 250 g vanilkového tvarohu
* 250 ml smetany ke šlehání
* 50 g hořké čokolády + strouhaná na ozdobu

Vejce a žloutky dejte do misky. Z vanilkového lusku vyškrábněte do vajec semínka. Vmíchejte cukr. Vodu v kastrůlku přiveďte k varu a postavte na něj misku s vaječnou směsí. Elektrickým šlehačem šlehejte a na páře zahřívejte zhruba 8 minut. Pak sundejte z lázně a šlehejte do zchladnutí. Do směsi zapracujte tvaroh.

Smetanu ušlehejte dokrémova a opatrně ji vmíchejte do směsi. Čokoládu nakrájejte na drobné kousky a také zapravte do směsi. Připravenou směs vlijte do formy, vložte do mrazáku a nechte alespoň 5 hodin mrazit. Pak vyklopte a posypejte čokoládou.

NÁŠ TIP: Zmrzlinu můžete podávat také s čerstvými jahodami a šlehačkou nebo přelitou čokoládovou polevou.

Jahodový sorbet

4 porce - příprava: 20 minut + mražení

* 100 g krupicového cukru
* 500 g jahod
* 2 bílky

Kovovou misku vložte do mrazáku nachladit. Dvě třetiny cukru rozmíchejte ve 200 ml vody a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5 minut, až vznikne cukrový rozvar. Ten nechte vychladnout.

Omyté jahody nakrájejte na kousky. Vložte do mixéru a spolu s cukrovým rozvarem rozmixujte na pyré. To pak propasírujte přes jemné sítko, aby se zbavilo zrníček z jahod.

Bílky se zbylým cukrem ušlehejte na tuhý sníh a opatrně ho promíchejte s jahodovým pyré. Vlijte do nachlazené misky a dejte zmrazit.

Během mražení po hodině promíchejte. To opakujte asi třikrát, pak nechte domrazit. Před podáváním nechte lehce povolit, pak sorbet naškrábejte lžící.

Pomerančový sorbet

6–8 porcí - příprava: 35 minut + mražení

* 150 g krupicového cukru
* 200 ml šťávy z pomerančů
* 5 lístků bazalky

200 ml vody vlijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Vsypte cukr a na mírném ohni vařte zhruba 8 minut, až vznikne sirup. Sundejte z ohně a nechte zchladnout. Do zchladlého sirupu vmíchejte čerstvou pomerančovou šťávu. Bazalku nasekejte na velmi jemno a vmíchejte.

Směs vlijte do misky, nejlépe kovové, a vložte do mrazáku. Zhruba po hodině ji promíchejte vidličkou. To opakujte ještě dvakrát. Pak misku zavřete nebo zakryjte fólií a nechte ztuhnout. Servírujte lžící na zmrzlinu.

Melounovomangová granita

6–8 porcí - příprava: 10 minut + mražení

* 1 cukrový meloun
* 1 mango
* 100 ml mangového džusu (nebo multivitaminu)
* šťáva z 1 citronu
* 1–2 lžíce hnědého cukru
* čerstvá máta

Meloun rozkrojte a lžící vyškrábněte ze středu zrníčka. Pak vydlabejte kousky melounu do mixéru. Mango oloupejte, nakrájejte a přidejte do mixéru. Vlijte džus a citronovou šťávu. Přidejte cukr. Rozmixujte a přendejte do misky.

Vložte do mrazáku a nechte zmrazit. Před podáváním rozdělte na kousky a vložte do mixéru. Rozmixujte na hrubou tříšť. Rozdělte do sklenic a ozdobte lístky čerstvé máty.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

Včera | V zahradě bývají často nejrůznější plochy, které jen těžko najdou využití. A právě tam jsou velmi…

Štěnice zamořují Česko: Jak vypadá a jak poznat kousnutí od ní

Štěnice zamořují Česko: Jak vypadá a jak poznat kousnutí od ní

Včera | Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že…

RECEPTY: Saláty na svačinu, večeři i jako příloha

RECEPTY: Saláty na svačinu, večeři i jako příloha

16. 10. | Salát je lehká, rychlá večeře i svačina, nemusí to být vždy jen nakrájená zelenina zalitá dresinkem…

Jak pěstovat pokojové kapradiny

Jak pěstovat pokojové kapradiny

15. 10. | Kapradiny poutají pozornost rozmanitostí tvarů listů a vnášejí do místnosti nádech tajemna a…