Dort Červený samet

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Blíží se svátek všech zamilovaných - svatý Valentýn. Ať už jste tento svátek přijali za svůj nebo je Vám stále tak trochu proti srsti, všudypřítomná romantika nenechá nikoho chladným. My Vám dnes přinášíme jeden z tipů, čím ve čtvrtek překvapit svého miláčka: Upečte mu dort "Červený samet".

Dort Červený samet

Příprava: 50 minut

Na 1 dort:
* 250 g prosáté hladké mouky
* 1/2 lžičky soli
* 2 lžíce kvalitního holandského kakaa
* 115 g másla pokojové teploty
* 200–300 g jemného krupicového cukru
* 2 velká vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 240 ml podmáslí
* 2 lžíce rozpuštěného červeného barviva
* 1 lžička bílého vinného octa
* 1 lžička jedlé sody

1. Suroviny na korpus tohoto známého dortu jsou jednoduché, ale kvalitní. Množství cukru si přizpůsobte vlastní chuti (jelikož jde o americký moučník, je hodně sladký). Na druhé straně použití podmáslí zaručuje, že těsto bude mít svěží chuť a bude krásně nadýchané. Postará se také o vláčnost, podobně jako vinný ocet. Obojí také vyváží sladkost dortu. Máslo se zase postará o hebkost těsta.

2. Troubu předehřejte na 175 °C a dno zvolené formy vyložte papírem na pečení. V míse smíchejte mouku, sůl a kakao a dejte stranou. V jiné míse utřete máslo a pak postupně zapracovávejte cukr. Můžete samozřejmě využít elektrický hnětač.

3. Šlehejte dál, až bude směs lehká a nadýchaná. Do utřeného másla s cukrem teď přidejte jedno vejce.

4. Vejce zapracujte postupně, vždy po jednom, aby se dobře spojila se směsí. Opět použijte elektrické šlehací metly, aby vznikla homogenní směs. V odměrném džbánku promíchejte podmáslí s barvivem – pokud máte práškovou barvu, rozmíchejte ji podle návodu na obalu v asi 2 lžících vody.

5. Podmáslí s barvivem postupně zapracovávejte do těsta, střídavě s moukou s kakaem. Obě směsi zapracujte ve třech dávkách, končit byste měli moučnou směsí. V malém hrnku promíchejte ocet a sodu.

6. Až octová směs vyšumí, přidejte ji do těsta a dobře zapracujte. Těsto přesuňte do formy (nebo do menších formiček či důlků formy na muffiny) a povrch uhlaďte stěrkou. Vložte do trouby a pečte 25–30 minut. Doprostřed vpíchněte špejli, když na ní neulpí vlhké drobky, je upečeno.

Pokud nevlastníte formu ve tvaru srdce, upečte těsto jako plát a vykrojte podle předlohy. Můžete pak snáze vytvořit i vícevrstevný dort!

Na krém:
* 230 g žervé
* 230 g mascarpone
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 115 g moučkového cukru, prosátého
* 360 ml smetany ke šlehání typ de luxe (35–40 % tuku), ušlehané

1. Na krém si připravte všechny suroviny. Množství je dostačující jak na potření dortu, tak na spojování jednotlivých vrstev, pokud budete chtít mít dort vyšší.

2. Nejprve promíchejte žervé a mascarpone, postupně zatírejte moučkový cukr. Je důležité, aby byl prosátý, jinak by byl hrudkovitý a hůře by se zpracovával. Máte-li klasický, pravou vanilkou ovoněný cukr, nemusíte používat extrakt.

3. Aby byl krém opravdu jemný a našlehaný a také dobře držel, na závěr do něj zapracujte smetanu a důkladně vše vyšlehejte, nejlépe elektrickými metlami. Krém dejte do chladu.

4. Mezitím si připravte korpus – vyjměte ho z formy, nechte vychladnout a pak vodorovně jednou nebo dvakrát opatrně prořízněte. Pláty k sobě dobře spojte krémem, jeho vrstva by měla být stejná asi jako výška těsta. Když vám krém po stranách vyteče, nic se neděje, protože budete potírat i boky.

5. Na závěr celý dort důkladně potřete krémem a ozdobte podle vlastní fantazie a možností, čerstvou, umělou nebo marcipánovou květinou a podobně.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…