Dort čokoládových snů - postup krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Šťavnatý, vláčný, efektní, luxusní a přitom nijak obtížný na přípravu. Takový úžasný výtvor si jistě zaslouží mnoho nadšených epitet. Ale nenechte si o něm jen zdát - tady je návod na přípravu krok za krokem!

Příprava : 1 hodina

Na 8 řezů:
* 330 g hery s máslovou příchutí
* 2 a 1/2 hrnku krupicového cukru
* vanilka
* 4 velká vejce
* 1 hrnek mléka
* 3/4 hrnku silné kávy
* 1 hrnek toho nejlepšího kakaa
* 2 a 3/4 hrnku hladké mouky
* 1 lžička sody
* 1/2 lžičky soli
* čokoládová poleva

Na náplň:
* tvaroh
* mascarpone
* krupicový cukr
* maliny
* ostružiny
* čerstvé fíky

Ani když rezignujete na služby robota, nijak zvlášť se nenadřete. Naopak - tahle práce je radost.

1. Do mísy pokrájejte heru máslovou na kostičky a nechte ho změknout na pokojovou teplotu. Přisypte cukr. Vanilkovou tobolku podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte dřeň.

2. Vařečkou nebo elektrickým šlehačem utřete (vyšlehejte) heru máslovou s cukrem do pěny, nakonec do vzniklé hmoty vetřete vanilku. Můžete samozřejmě použít i vanilkový cukr, ale měl by být s pravou vanilkou.

3. Po jednom zatřete vejce. Těsto důkladně třete, aby se každá dávka vajec dobře propojila s těstem - to pak bude krásně hebké.

4. Do směsi hery, cukru a vajec vlijte nejdřív vlažné mléko a těsto promíchejte dohladka.

5. Pak pomalu zatřete kávu. Ta je jistou tajemnou přísadou, která těstu dodá hloubku chuti a zvýrazní jeho „čokoládovost“. Těsto díky přídavku další tekutiny také ještě víc zvláční.

6. Nakonec do základu zamíchejte kvalitní kakaový prášek.

7. Prosejte mouku se sodou a solí a tuto sypkou směs postupně přisypávejte do čokoládovo-máslového základu. Prosátí je důležité, mouka se nakypří a také těsto z ní bude mnohem víc kypré a nadýchané. Nemáte-li klasické síto, použijte na prosátí třeba obyčejný cedník.

8. Dvě dortové formy s odnímatelným dnem dobře vymažte herou a dno vyložte pečicím papírem. Ten opět potřete máslem, vysypte kakaem a přebytek vyklepejte. Troubu předehřejte na 165 °C.

9. Těsto rovnoměrně rozlijte do dortových forem. Pečte asi 20 minut, pak pozici forem mezi sebou vyměňte, aby se pekly stejnoměrně, a pečte ještě asi 15 minut. Vyzkoušejte špejlí. Nechte vychladnout a nakonec spojte krémem smíchaným z uvedených surovin, přelijte polevou a ozdobte ovocem.

Na první pohled se to nezdá, ale tenhle dort je zosobněním krásy a jednoduchosti. Základní těsto, kvalitní smetana nebo mascarpone, ovoce a pár kvítků. A stylistovy šikovné ruce!


Soutěžte s námi a „Upečte ten nejlepší letní koláč!“


Recept jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Nejkrásnější dekorace z dýní. Inspirujte se v galerii!

Nejkrásnější dekorace z dýní. Inspirujte se v galerii!

Dnes | Dýně k podzimu patří a navíc je seženete všude. Různé druhy, tvary, barvy a velikosti. Všechny…

Hit roku: Dětský pokoj v mentolové, šedé a bílé barvě. Projděte si fotky

Hit roku: Dětský pokoj v mentolové, šedé a bílé barvě. Projděte si fotky

Včera | I dětské pokoje podléhají módním trendům. Těm teď aktuálně vládnou tři barvy. Stěny, nábytek i…

Jak usušit okrasné dýně. A jak jedlé dýně uložit na zimu

Jak usušit okrasné dýně. A jak jedlé dýně uložit na zimu

19. 10. | Pokud víte o využití dýně, tedy správně tykve, jen to, že se dá pěkně vyřezat a se svíčkou uvnitř…

Štěnice zamořují Česko: Jak vypadá a jak poznat kousnutí od ní

Štěnice zamořují Česko: Jak vypadá a jak poznat kousnutí od ní

18. 10. | Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že…