Dům a zahrada podle Feng-shui

Dům a zahrada podle Feng-shui

Můj dům, můj hrad, říkáme často… Ne vždy ale náš příbytek vytváří vhodné podmínky pro život a je na nás, abychom se pokusili, spolu se starodávným uměním Feng-shui, změnit, co změnit lze…

Rozpoznání a odstranění problémových míst v našem domě, zahradě či úzkém okolí „vyrovná“ energetické proudění a zpětně ovlivní náš život. Někdy totiž zápolíme s určitými problémy jako s větrnými mlýny a ne a ne se jich zbavit. Přitom možná stačí změnit cosi kolem nás, uvolnit zablokovaný tok energií a původní „kámen úrazu“ jako by odvál vítr. Samozřejmě ne vždy je to takto jednoduché, nicméně je dobré znát základní pravidla, která pomohou vytvořit tolik potřebné harmonické prostředí.

Chaloupko k lesu čelem…

Ideální pozemek potřebuje mít určité parametry (princip pěti nebeských zvířat): zezadu být krytý „želvou“, tedy kopcem, sousedním domem, živým plotem apod., což s sebou nese prvek stability. Při pohledu z domu ven po levé straně by měl být na stráži „drak“. Tedy přídavná menší budova nebo husté osázení stromy či keři. Napravo je zase místo „tygra“ – tedy nižší rostliny než u draka či malá kůlna, opět pro dobrý pocit stability. Nejdůležitější je však to, co se nalézá vpředu před domem.

Tento prostor patří bájnému „Fénixovi“, který má mít výhled na něco oku lahodného, do krajiny, na osvěžující vodu, park apod. Tak jako se zpravidla rádi díváme z obývacího pokoje, usazeni pohodlně v „lenošce“, měl by být dům usazen a spokojeně nasměrován do přírodní krásy… Tedy v tom ideálním případě. Pátým zvířetem je „had“, který se nachází ve středu vašeho domu – ten má být volný, nezastavěný, bývá odrazem správného vyvážení ostatních čtyř nebeských zvířat a vytváří či podporuje stabilitu doma i v životě.

Tvary jsou důležité

Stavba by měla mít rovnoměrný (souměrný) tvar například obdélník, ovšem ani čtverec není k úplně zahození. Pozor však na budovy typu L, podobají se sekáčku na led a nesou jen problémy. Také různě skosené strany vnáší pouze zmatky a disharmonii, které se pak jen stěží napravují.

• Pokud má dům sedlovou střechu, ta mu dodává energii ohně (ideální pro nízký dům), v případě domu vyššího je vhodná střecha rovná, placatá, která dodává energii země (uzemňuje, vyvažuje jeho výšku).

• Budovy obrácené na sever ( jin) je vhodné „oteplit“ vhodnými tóny, naopak domy s hlavními okny na jih a jihozápad dostávají hodně energie jang a potřebují naopak „dodat“ studené barvy pro vyvážení.

Velikost pozemku by měla odpovídat velikosti domu a obráceně tak, aby se kolem budovy dalo procházet ze všech stran. Je důležité mít pocit dostatečného prostoru pro volný pohyb, pak je tento prostor automaticky i v životě… Bydlíte v řadovém domku? Dvojdomky se relativně doporučují, „opírají se“ o sebe, vyvolávají pocit bezpečí a ochrany. Je to každopádně lepší varianta než dům, který kolem sebe má málo místa na průchod – pak vzniká pocit stísněnosti.

!!! Součástí domu by neměla být garáž, čchi se tříští, vnáší do života neklid. Místnost nad garáží nikdy nepoužívejte jako ložnici, obývací pokoj či kuchyň! Pokud jinak nelze, negativitu pomůže částečně odstranit kus přírodního křemene, který zavěsíte doprostřed stropu garáže. Šťastným řešením také není rozvod tepla podlahou či ve stropě, může působit jako elektromagnetická klec a vyvolávat různé problémy, ať již zdravotní, psychické či jiné.

Svět za humny…

Vedlejší budovy, silnice, parkoviště, případně dětské hřiště, to vše bude do vašeho života přinášet rozdílné energie. Okolí domu je nesmírně důležité, rozhlédněte se tedy… Jestliže máte naproti „sobě“ výškovou budovu, budete se podvědomě cítit utlačovaní, vaše energie bude stagnovat a přinášet problémy (horko těžko se prosazujete v zaměstnání či osobních záležitostech, musíte neustále překonávat nějaké překážky).

Ozeleňte proto fasádu, nejlépe po celém průčelí, a též balkon či terasu! Rostliny působí jako ochranný faktor, dodávají energii místu, kde rostou (pokud se o ně budete dobře starat…). Vhodný je břečťan, který rychle roste a rychle vyšplhá po vašem domě vzhůru.

Jako ochranný štít, k vyrovnání přesilové energie z okolního domu, pomohou též předměty odrážející světlo (mosazné kliky, klepadlo apod.). Pokud na vás míří odvedle hrana budovy (což se naštěstí nestává často), pak vám bude chybět pocit bezpečí a harmonie, naopak převládne těžko vysvětlitelný strach. Opět je nutné tento výhled odclonit co největším množstvím zeleně.

Pamatujte si, že zeleň, tedy živoucí příroda, má velkou sílu… Dalším takovým dishamonizačním prvkem je u domu stojící pouliční osvětlení, veřejné popelnice na tříděný odpad apod. Symbolicky blokují volný průchod, pohyb, představují překážku.

V těchto případech je potřeba daný „předmět“ odrušit bud přiměřeně vysokým stromem či stromy (je-li zde dostatek místa), nebo živým plotem, bambusovým či jiným vhodným, přes který na danou věc nebude vidět. Svůj účel splní též obrovské keramické vázy, případně si vytvořte bránu z popínavých růží. Pokuste se pohrát si s fantazií tak, aby výhled byl co nejpříjemnější a navozoval ve vás dobrou náladu.

Neblahým faktorem pro život je slepá silnice, na jejímž konci stojí dům (tzv. zóna mrtvé energie), proto pokud možno na tomto místě nikdy nestavte! Budete neklidní, s pocitem úzkosti a ohrožení. Pokud se nechcete stěhovat, je vhodné postavit boční vchodovou verandu či živý plot, který energii „přesměruje“.

Stejně tak nedobré je postavení domu u křižovatky ve tvaru T, dále dům na vnějším okraji zatáčky (hlavně v noci je to nepříjemné, protože tam míří světla projíždějících aut a člověk z pocitu neklidu a nebezpečí nevyjde).

Negativní aspekty okolí: továrny, elektrárny, stožáry, benzinové stanice, nemocnice, hřbitovy a krematoria, letiště, hlučné noční provozy, železniční tratě, dálnice, rušivé z hlediska energií je též metro, prochází-li přímo pod vaším domem.

Kudy k domu cestička…

Od branky ke vchodu zpravidla míří cestička, ať již dlážděná, asfaltová či vysypaná okrasným pískem/štěrkem. Neměla by být příliš dlouhá, protože pak energie běží příliš rychle do vstupních dveří (zbrzdíte ji rostlinami v květináčích či v zemi, podél celé pěšinky). Cestička může být též jako plynoucí voda, lehce klikatá, obtáčející se ladně kolem rostlin a obepnutá trávníkem se svěží zelení.

Zahrado má milovaná…

Bylinky, vůně levandule, ovocné stromy, jehličnany, pestrobarevné květiny… Zahrada je pro mnohé z nás radostí a řídíme se zde zpravidla intuicí. Dobré je vyvarovat se plastového zahradního nábytku, volte raději proutěný, bambusový či dřevěný.

Příroda „volá“ přírodu… Veselé doplňky v bujné zeleni rozptýlí případnou stagnaci. Feng-shui pracuje s pěti elementy (dřevo, oheň, země, kov a voda), které mají být vyvážené a v souladu. Proto je i v zahradě vhodné brát tyto aspekty do úvahy.

Zde je malá nápověda:

Dřevo: stromy a květiny, zelená barva, sloupy, pilíře. Oheň: lampy, červená barva, zahradní stavby se střechami ve tvaru ohně (pyramidový, špičatý).

Země: terakota, hlína, kámen, žlutá, hnědá barva, rovné (nízké) živé ploty.

Kov: všechny kovy, kulaté tvary, schody, bílá, šedá, stříbrná, zlatá barva, mince, větrné korouhve kulaté, kovové koule jako doplněk na zahradu.

Voda: vodní hladina, fontánky, jezírka, modrá a černá barva, klikaté vzory.

Často je součástí pozemku či zahrady venkovní bazén (vnitřní bazén se nedoporučuje, a když, měl by být striktně oddělen od domu zavřenými dveřmi). Je třeba dbát na dobré umístění, velké plochy vody jsou jin, a pokud jsou blízko domu, odčerpávají z něj energii.

Bazén by rozhodně neměl být přímo za domem (= špatná želva). Vhodné jsou zakulacené tvary a ledvinové bazény, které dům jakoby objímají. Směr nejlépe na východ či jihovýchod. Pokud je bazén neúměrně velký vzhledem k domu, může svého majitele „potápět“, v osobním životě i podnikání. Kolem bazénu proto v každém případě nasázejte hojně křoví, které kvete červeně nebo žlutě, pro vyvážení jangem.Udržujte ho čistý, bez napadaných listů…

Neexistuje univerzální rada jak si zařídit dům či byt, „instrukce“ se vždy řídí dle jednotlivého člověka, páru, rodiny… Při určování co kam kde a jak je pro architekta Feng-shui důležité vidět na vlastní oči celý prostor, jeho okolí, krajinu, prozkoumá také mapu, aby bylo jasné, jaké energie zde vstupují „do hry“. Pak je možné určit, co je třeba posílit, aktivovat či utlumit pro harmonické, vyvážené prostředí a šťastný život…

Doporučujeme

Články odjinud