Dvě generace žen u plotny

| Autor: MK | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vzpomínáte si ještě na společné vaření a pečení s maminkou? Je tolik receptů, které připravujete dnes své rodině podle zkušeností a chutí, které si pamatujete z dětství či dospělosti.

Není větší pocta kuchařce, než když návštěva řekne: „Chutná to jako od maminky.“ Vraťte se do dětství a zkuste se svou maminkou připravit některý z našich receptů. Společně péct znamená také povídat si o „holčičích věcech“, zazpívat si, poškádlit se, užít si spoustu legrace a samozřejmě vyměnit si nějaké nápady.

Zeleninové tartaletky

Ingredience:
500 g dýně, nakrájené na menší kousky
350g červené řepy, umyté, rozpůlené
2 lžíce olivového oleje
1 pórek, nakrájený na plátky
500g koláčového těsta
120g Lučiny
60ml mléka
2 vejce
1 stroužek česneku
sůl a pepř
2 lžíce nasekaného tymiánu
zelený salát jako příloha

Postup:
1. Dýni a řepu nakrájíme na menší kousky a dáme na plech. 2. Zalijeme olejem a vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme asi 20 minut. 3. Přidáme pórek a pečeme dalších 15 minut.
4. Koláčové těsto rozválíme a rozdělíme do 6 koláčových formiček o velikosti 14 cm. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut.
5. V míse smícháme Lučinu, mléko, vejce, česnek, sůl, pepř a bylinku a vložíme do formiček.
6. Navrch nasypeme připravenou zeleninu a vložíme do trouby, kde pečeme 12 minut. 7. Podáváme se zeleninovým salátem dle vaší chuti.

Ořechovo-kávový dort

Ingredience:
Dort:
200 g moučkového cukru
300 g medu
400 ml mléka
100 g rozinek
450 g hladké mouky
4 čajové lžíce prášku do pečiva
150 g ořechů, nasekaných
2 vejce

Poleva:
150 g změklého másla
150 g moučkového cukru
250 g Lučiny
kávová esence
opečené ořechy na dekoraci

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 160 °C.

2. Do hrnce dáme cukr, med a mléko a zahřejeme, dokud se cukr a med nerozpustí. Poté odložíme stranou a necháme vychladnout.

3. Připravíme si mísu, ve které smícháme mouku a prášek do pečiva. Postupně přidáme ořechy a rozinky a vmícháme medovou směs a nakonec přidáme vejce. 4. Směs nalijeme do dortové formy a pečeme asi hodinu.

5. Po upečení necháme úplně vychladnout.

6. Připravíme polevu z másla a cukru, které ušleháme do světlé pěny a poté přimícháme Lučinu a kávovou esenci.

7. Krémem potřeme dort a navrch nasypeme opečené ořechy. Necháme půl hodiny v lednici vychladnout a poté můžeme podávat.


Tyto a další zajímavé, jednoduché a rychlé recepty pro vás připravily matky a dcery ze stejnojmenného projektu společně s autorkou kuchařek Ivetou Fabešovou.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Dnes | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

20. 5. | Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset…

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

19. 5. | Je krásný, elegantní a také odolný. Ostré sluneční paprsky mu neublíží, déšť ho nerozmočí. Vydrží…