Dýňové menu: Pochoutky s královnou podzimu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ne nadarmo se dýni přezdívá královna podzimu. Dovede být vším, co chcete. A to s noblesou. Pojďte si ji oblíbit i jinak než v klasické polévce a přijměte naše pozvání ke stolu.

Dýňové menu: Pochoutky s královnou podzimu

PŘEDKRM: Dýňové čatní na křupavých plátcích

4–6 porcí příprava: 60 minut

1 muškátová dýně (asi 1,3 kg), 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce řepkového oleje, 1 lžička nastrouhané kůry z mandarinky, 50 ml šťávy vymačkané z mandarinek, 200 ml jablečného octa, 250 g krupicového cukru, 1 lžičky soli, 1 sušená chilli paprička, 2 snítky tymiánu, 8 tenkých plátků bílého nebo ořechového chleba, 2 lžíce dýňového oleje (může být i olivový), 20 g tvrdého sýra (pecorino nebo parmazán)

Dýni rozkrojte, lžící vydlabejte semena. Pak ji nakrájejte na kusy, odstraňte tvrdou slupku a vnitřek dýně nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a poduste na něm cibuli do změknutí. Ztlumte oheň a přidejte česnek. Společně krátce opékejte. Pak přidejte kůru a šťávu z mandarinek, podrcenou chilli papričku a tymián. Po malé chvilce vsypte do šťávy kostičky dýně. Přidejte ocet, cukr a sůl a na mírném plameni duste asi 30 minut, až bude dýně měkká a konzistence džemovitá. Mezitím plátky chleba naskládejte na plech. Pokapejte je olejem. Vložte do trouby a pečte při 200 °C dozlatova, asi 10 minut. Křupavé plátky chleba podávejte s dýňovým čatní a kousky sýra. Nakonec ozdobte odrhnutými lístky tymiánu.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Včera | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

20. 9. | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…