Dýňové menu: Pochoutky s královnou podzimu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ne nadarmo se dýni přezdívá královna podzimu. Dovede být vším, co chcete. A to s noblesou. Pojďte si ji oblíbit i jinak než v klasické polévce a přijměte naše pozvání ke stolu.

Dýňové menu: Pochoutky s královnou podzimu

PŘEDKRM: Dýňové čatní na křupavých plátcích

4–6 porcí příprava: 60 minut

1 muškátová dýně (asi 1,3 kg), 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce řepkového oleje, 1 lžička nastrouhané kůry z mandarinky, 50 ml šťávy vymačkané z mandarinek, 200 ml jablečného octa, 250 g krupicového cukru, 1 lžičky soli, 1 sušená chilli paprička, 2 snítky tymiánu, 8 tenkých plátků bílého nebo ořechového chleba, 2 lžíce dýňového oleje (může být i olivový), 20 g tvrdého sýra (pecorino nebo parmazán)

Dýni rozkrojte, lžící vydlabejte semena. Pak ji nakrájejte na kusy, odstraňte tvrdou slupku a vnitřek dýně nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a poduste na něm cibuli do změknutí. Ztlumte oheň a přidejte česnek. Společně krátce opékejte. Pak přidejte kůru a šťávu z mandarinek, podrcenou chilli papričku a tymián. Po malé chvilce vsypte do šťávy kostičky dýně. Přidejte ocet, cukr a sůl a na mírném plameni duste asi 30 minut, až bude dýně měkká a konzistence džemovitá. Mezitím plátky chleba naskládejte na plech. Pokapejte je olejem. Vložte do trouby a pečte při 200 °C dozlatova, asi 10 minut. Křupavé plátky chleba podávejte s dýňovým čatní a kousky sýra. Nakonec ozdobte odrhnutými lístky tymiánu.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…