Farmářské trhy versus bedýnky. Co je pro vás vhodnější?

Farmářské trhy versus bedýnky. Co je pro vás vhodnější?

Pokud jste dosud jen tiše záviděli těm, kdo měli buď vlastní zahrádku, případně přísun čerstvé zeleniny a sladkého ovoce od příbuzných, už jim nemusíte závidět. Pro vás tu jsou farmářské trhy, případně systém „bedýnek,“ který se konečně ujal už i u nás. Zajímá vás, v čem jsou výhody a nevýhody jednotlivých forem? Čtěte dál a rozhodněte se, čemu dáte přednost.

Farmářské trhy

Větší trhy

Jiřák, Tylák, Náplavka – to nejsou jen hovorové názvy pražských čtvrtí, ale i zažité (a registrované) názvy jednotlivých trhů. Najdete zde ověřené prodejce, protože každý trh si kvalitu nabízeného zboží dobře hlídá. Nemůže si totiž dovolit, aby nabízel něco, s čím zákazník nebude spokojen – riskoval by, že se mu zákazníci přestanou vracet. A to je noční můra každého trhovce.

Menší trhy

Farmářské trhy jsou nyní v kurzu, a proto není divu, že pár stánků najdete na skoro v každém větším městě. Stačí se pozorně dívat, a určitě zaregistrujete stánky před vaší poliklinikou, před obchodním centru či kdekoliv to bude jen trošku možné a kam se vejdou.

Výhody trhů

Vypravíte-li se na farmářský trh, máte příležitost si vše pořádně prohlédnout a vybrat, než si to koupíte. Můžete improvizovat, a pokud při pohledu na nádherný květák dostanete nápad, že si jej k večeři obalíte, nic vám nebrání.

Nevýhody trhů

V první řadě musíte mít čas na trh jet – cesta vám někdy zabere dost času. Další čas strávíte pečlivým výběrem. V době, kdy většina z nás končí v práci, už bývá ta nejlepší zelenina přebrána (trhy většinou začínají brzy ráno), takže nemáte moc z čeho vybírat. A v neposlední řadě především ženy by kolikrát potřebovaly silné mužské paže na odnos nákupu domů. Ono se to nezdá, ale koupíte-li si tři kila domácích brambor, velký květák, nějaká jablíčka, zeleninu do polévky, pak se to velmi slušně pronese a cesta domů může být nekonečná.

Bedýnky

Máte-li rádi pocit, že to, co jste si objednali, dostanete „až pod nos,“ je bedýnkování právě pro vás. Tento fenomén se dostal k nám díky nadšencům ze Světa Bedýnek, kteří tak dlouho přemýšleli, zdokonalovali svůj nápad a „uháněli“ farmáře, až se jim podařilo začít. A přestože začínali s pouhými 30 bedýnkami týdně, nyní, o skoro čtyři roky později, už vozí týdně dvacetkrát více bedýnek. V dnešní době nabízejí kromě bedýnek i doplňkový sortiment, díky kterému si můžete dopřát mléčné výrobky, pečivo z chráněné dílny, ale i domácí vejce.

Vyberte si ty pravé „bedýnkáře“

V dnešní době už nejste odkázáni na jedinou firmu. Vyberte si poblíž svého bydliště. Některé firmy vám nabízejí možnost dát si do bedýnky ovoce a zeleninu přesně podle svého gusta, jiné nabízejí možnost výměny neoblíbených druhů za něco jiného.

Nemáte-li ještě „své“ bedýnkáře, podívejte se sem: http://www.nalok.cz/bedynky - tady najdete bedýnkování nejblíž vašemu bydlišti. Nejvíce možností samozřejmě skýtá naše hlavní město, ale ani mimopražští nemusí být smutní. Tento způsob si získává čím dál víc příznivců, a proto se dostává i do čím dál menších měst a obcí.

Výhody bedýnkování

Pokud chcete, aby bedýnka se zeleninou a ovocem „přijela k vám“ v pevně stanovený den i čas, pak je tento způsob ideální.

Znáte složení bedýnky minimálně týden předem, a můžete se lépe rozhodnout. V případě „předplatného“ (zaplatíte určitý počet bedýnek předem a pak jen odčerpáváte kredit) míváte více či méně zřetelnou slevu.

Můžete si poskládat svou bedýnku sami (některé společnosti to tak již mají, Svět bedýnek chystá tuto novinku od září)

Šetříte svaly, bedýnku si jen donesete od dveří domu k vám do kuchyně.

Vyzkoušíte i méně obvyklé druhy zeleniny, které by vás třeba ani nenapadlo koupit, a dost možná vám zachutnají a obohatí váš jídelníček nastálo.

Někteří prodejci přidají do bedýnky i pár receptů, kdybyste si nevěděli rady.

Nevýhody bedýnkování

Vyšší cena proti trhu – v ceně se musí zohlednit i dopravné. Nemožnost vybrat si sám, co se vám líbí nejvíc. Může se stát, že v bedýnce budete mít jiný druh zeleniny, než si objednáte, případně se vám nebude líbit pomačkané jablíčko či natlučená mrkev. Solidní společnost vám s reklamací vyjde vstříc a v příští bedničce budete mít něco navíc jako omluvu.

Čerstvá zelenina vede

Ať už zvolíte jeden či druhý způsob, hlavní je, abyste si pochutnali na čerstvé a výborné zeleniny. Vám to zajistí. Může vás hřát i vědomí, že podporujete lokální drobné farmáře, kteří díky vašemu nákupu mohou lépe plánovat, co budou pěstovat. Na rozdíl od drahého dovážení zeleniny přes polovinu zeměkoule se zde ušetří i náklady na dopravu, a tak vás kromě jiného může těšit i to, že prospíváte naší modré planetě. A to za to stojí, ne?

Doporučujeme

Články odjinud