Fialové brambory se mají stát revolucí zdravého stravování

Fialové brambory se mají stát revolucí zdravého stravování

Milujete hranolky? Dobrá, nejsou sice příliš zdravé, ale můžete si dopřát alespoň jejich zdravější variantu. Ta se vyrábí z fialových odrůd brambor.

Obsahují obrovské množství barviv antokyanů, které nalézáme třeba v borůvkách. A právě antokyany činí z borůvek a nově i fialových brambor elixír zdraví. Chrání srdce a cévy i celé tkáně před poškozením. Fialové odrůdy brambor tak mají nahradit tradiční žlutomasé druhy hlíz.

Tradičně se pěstují fialové brambory ve Francii ke zpestření jídelníčku. Skotští pěstitelé ale teď začali odrůdu Purple Majesty pěstovat ve velkém. Chutná téměř stejně jako klasické odrůdy žlutomasých brambor, ale obsahuje vedle vitaminu C také obrovské množství oněch antokyanů účinkujících v lidském těle jako výkonné antioxidanty.

Z fialových brambor lze vytvořit hranolky, klasické přílohové brambory i chutnou máslovou kaši.

Skotský farmář Albert Bartlett vypěstoval letos na svých polích 400 tun těchto brambor. Podle očekávání půjdou na dračku. K zásobení Británie na celý rok rozhodně tahle malá úroda nestačí.

„Tato brambora představuje skutečného superhrdinu na talíři, obsahuje obrovské množství velmi účinných živin, ale chutná přitom delikátně jako každá jiná brambora. Jsou z nich výborné přílohy ke kuřeti, kaše, jsou výborné pečené, smažené, jako hranolky i chipsy,“ tvrdí skotská expertka na výživu doktorka Gillian Kynoch.

ČTĚTE TAKÉ: Dobře padnoucí sako váš outfit vždy skvěle doladí!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud