Fondue - společenská záležitost

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Fondue je snem každého hostitele, návštěvě chutná, baví je, nezašpiní se při něm skoro žádné nádobí, nedá moc práce a nezabere čas - stačí něco trochu pokrájet a pak už si hosté vaří vlastně sami...

Sýrové fondue

4 porce - příprava: 15 minut + konzumace

* 800 g sýra (dva druhy, např. gruyere a ementál)
* 1 stroužek česneku
* suché bílé víno podle potřeby (nejméně 200 ml)
* 2 lžičky solamylu
* 100 ml třešňové pálenky
* mletý pepř
* špetka strouhaného muškátového oříšku
* 4 bílé bagety

Sýry nastrouhejte nahrubo. Kotlík, v němž je budete tavit, vymažte oloupaným stroužkem česneku. Nalijte do něj bílé víno a postavte ho na sporák na střední plamen.

Přidejte nastrouhané sýry, solamyl, který jste rozmíchali v třešňovici, pepř a muškátový oříšek a směs přiveďte za stálého míchání k varu. V tu chvíli kotlík přemístěte na stůl nad hořák s malým plamenem a nechte sýr jen probublávat.

Může se stát, že na malém plameni bude směs rychle tuhnout – v tom případě vmíchejte další víno. Když bude naopak směs příliš tekutá, musíte přidat ještě trochu sýra.

Kousky bagety (předem opečené v troubě) namáčejte v sýrové směsi a užívejte si večeři s přáteli. Během jídla fondue občas odmíchejte ode dna.


Masové fondue

4 porce - příprava: 25 minut + smažení

* 800 g libového masa (nejlépe směs vepřového, hovězího a drůbežího)
* 1 limetka
* 1 l oleje
* opečené plátky bagety
* jemně nakrájená cibule
* nasekaný čerstvý koriandr
* sójová omáčka

ČESNEKOVÁ OMÁČKA:
* 150 g zakysané smetany
* 2 stroužky česneku
* špetka chilli
* sůl

HOŘČIČNÁ OMÁČKA:
* 8 lžic dijonské hořčice
* 3–4 lžíce vlahého medu

Maso nakrájejte na kostky o straně asi 2 cm (nechte každý druh zvlášť) a zakapejte je limetkovou šťávou. Olej vlijte do kotlíku a na sporáku ho nechte rozpálit. Omáčky připravte smícháním všech ingrediencí.

Když začne olej bublat, přeneste kotlík na stůl na hořák s malým plamenem. Namáčejte kousky masa v rozpáleném oleji asi na 2 až 3 minuty. Podávejte se solí, omáčkami a opečenou bagetou.

Náš TIP: K masu nepřidávejte před namáčením do oleje žádné bylinky ani koření, aby se v oleji z masa neuvolnily a nepřepalovaly se v něm.


Čokoládové fondue

4 porce - příprava: 10 minut + konzumace

* 800 g ovoce (kiwi, mandarinka, pomeranč, ananas, banán…)
* 100 g tmavé čokolády
* 100 g mléčné čokolády
* 160 ml smetany ke šlehání 33%
* 50 ml pomerančového nebo mandlového likéru (nemusí být)

Ovoce nakrájejte na větší kousky, které potom budete namáčet v čokoládě. Oba druhy čokolády rozpusťte na sporáku ve vodní lázni.

Do rozpuštěné čokolády nalijte vždy polovinu smetany, do tmavé čokolády pomerančový likér, do mléčné mandlový likér a obě misky přeneste opatrně na stůl a umístěte na malý plamen.

Do rozpuštěné čokolády namáčejte připravené kousky ovoce. Pokud bude čokoláda během hodování tuhnout, znovu na chvíli vraťte nad vodní lázeň.

Náš TIP: Pokud na fondue použijete banány, vyberte nepřílis měkké a potom pokapejte nakrájené kousky citronovou šťávou. Jinak zhnědnou a nebudou na stole vypadat nijak vábivě.


Pikantní krůtí fondue

4 porce - příprava: 20 minut + smažení

* 1 kg krůtích stehen bez kosti
* chilli a sůl podle chuti
* 4 stroužky česneku
* 4 lžíce hladké mouky
* 2 vejce
* 1 lžíce mléka
* 1–2 hrnky strouhanky
* 1 l oleje

Maso očistěte, zbavte blanek a šlach a nakrájejte na plátky, které napíchněte na špejle. Vetřete sůl, chilli a rozdrcený česnek. Obalte v mouce, vejcích a ve strouhance.

Olej vlijte do kotlíku a na sporáku ho nechte rozpálit. Když začne bublat, přeneste ho na stůl na hořák. Maso smažte v rozpáleném oleji a podávejte k nim zeleninový salát a čerstvé pečivo.

Co „fondovat“:

  • KOSTIČKY PEČIVA v roztaveném sýru
  • KOUSKY MASA v rozpáleném oleji
  • KOUSKY RYB A MOŘSKÉ PLODY v rozpáleném oleji
  • KOUSKY ZELENINY ve vroucím vývaru
  • KOUSKY MASA, RYB I MOŘSKÉ PLODY ve vroucím vývaru
  • KOUSKY OVOCE v rozehřáté čokoládě

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Dnes | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Včera | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…