Funkční sklo

Funkční sklo

Společnost Riedel postupně vyvíjí komplexní řadu pro různé vinné odrůdy, ke kterým postupně přibývají i sklenice na whisky, koňak, grappu i další destiláty.

První revoluční design se objevil již v roce 1958 u sklenice na červená vína z Burgundska. Její tvar je tak dokonale vyvážený, že se usadila i jako stálý exponát v Muzeu moderního umění v New Yorku. Zcela logicky následoval vývoj její sestřičky. Křivky první sklenice na vína z Bordeaux začaly vznikat již v roce 1959, o dva roky později už byla uvedena na trh. Ihned na sebe strhla pozornost mezi profesionály, kteří ke svému překvapení začali objevovat nové tóny ve starších i mladších ročnících Cabernetu Sauvignon, Merlotu i Cabernetu Franc. Její majestátnost podtrhuje i velký obsah: téměř 0,9 litru.

Postupem let přibyly burgundské sklenice na bílá vína, které konzumentům odhalily některé dosud skryté chutě Chardonnay. Postupně přibyly do riedlovské rodiny i sklenice na ryzlink, Syrah i další odrůdy, na řadu přišlo i šampaňské a sekty. Vinnou řadu obohatily i impozantní tvary a rozměry dekantačních karaf.



Pro milovníky lihovin mohou některé sklenice od Riedelů působit až pitoreskně. Všechny dosud zaběhlé tvary popřela sklenka Single Malt Whiskey, svérázně působí i koňakovka či „komín“ na grappu. Opět nejde o samoúčelný efekt. Například u whisky je třeba překonat při prvním ochutnání špičku jazyka, aby sladká chuť nepotlačila další tóny. Je známé, že někteří degustátoři se snažili tomuto nežádoucímu efektu předejít tím, že před ochutnávkou si ponořili špičku jazyka na minutu či dvě do destilátu, aby zmírnili citlivost chuťových pohárků na špičce jazyka, a tím zabránili i zkreslení prvního vjemu.

Hrana sklenky Riedel směruje obsah přímo na střed chuťového orgánu. Riedlovky se staly fenoménem. V současné době již ani u nás nechybí ve stálém vybavení špičkových restaurací, stále častěji si nacházejí cestu i do domácností milovníků dobrého vína a destilátů. Nejvyšší řada ručně broušených sklenic Sommelier vyžaduje samozřejmě i vyšší investice, Riedel ale produkuje i strojově vyráběné, cenově dostupné sklenice. Náš přední znalec francouzských vín a držitel řady ocenění ze sommelierských soutěží Vít Hepnar shrnuje své zkušenosti s používáním těchto sklenic: „Sklenice Riedel, nejen na víno, ale i na destiláty, jsou profesionály i milovníky vína považovány za daleko nejlepší z několika důvodů.



Vznikly na základě pozorného vnímání vína, spolupráce s vinaři a sommeliery a fyzikálních výzkumů. Pro každý typ vína, podle odrůdy, oblasti nebo stáří, byly vyvinuty sklenice s optimálním tvarem a objemem, které pomohou vínům vyjádřit jejich charakteristické vlastnosti. Pro skutečné milovníky vín doporučuji řadu Sommelier. Do skvělé restaurace řadu Vinum, elegantní, střízlivého designu a dobré životnosti. Pro větší degustace nebo hotelové provozy řadu Restaurant, která má kalichy stejné jako řada Vinum, ale je použito odolnější sklo a sklenice lze mýt v myčce. Jako profesionální sommelier používám Riedel při všech svých degustacích i soukromě doma již mnoho let. Osobní setkání s Georgem Riedelem mě v mém názoru jen utvrdilo.“ Sklenice Riedel odhalují skutečnou duši nápoje. A přiťuknout si na zdraví se s nimi dá také bez potíží, i když jejich tvar tomu někdy nenasvědčuje.

Foto www.fotoRAF.cz



„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Food„

Doporučujeme

Články odjinud