Hedvábí, samet nebo hadry?

Hedvábí, samet nebo hadry?

Různé tkaniny vyžadují odlišný způsob praní a sušení. Obecně můžete materiály rozdělit do dvou nejdůležitějších skupin: umělé a přírodní.

Umělé tkaniny

Umělé materiály zahrnují velký počet různých druhů tkanin, přičemž každá má specifické vlastnosti. Hlavní skupiny umělých tkanin jsou:

Syntetická vlákna jako je akryl a polyamid. Jedná se o pevné materiály odolné proti pomačkání. Neabsorbují vlhkost, a proto se v nich snadno tvoří statický náboj. Účelem aviváže je změkčit vaše prádlo a snížit tvorbu statické elektřiny. Je proto dobré aviváž používat právě na syntetické tkaniny. Syntetické materiály lze na druhou stranu snadno prát a velmi rychle schnou.

Regenerovaná vlákna, z nichž nejběžnější je viskóza. Má mnoho různých druhů, některé mají podobné vlastnosti jako bavlna a jsou odolné vůči vysokým teplotám praní, jiné nesnesou teplotu vyšší než 40°C. Viskóza se v mokrém stavu natahuje – na to byste neměli zapomínat při sušení oděvů z viskózy, které je nutné rozprostřít na rovnou plochu.

Přírodní vlákna

Oděvy vyrobené z přírodních vláken jsou vzdušné – materiál odvádí z kůže vlhkost, a proto se velmi příjemně nosí. Příklady přírodních vláken:

Bavlna Velmi běžný, trvanlivý materiál, který snese i hrubší zacházení. Jeho čištění vyžaduje vysoké teploty, od 60° do 95°C. Při prvním praní se vždy trochu srazí.

Len Materiál běžně používaný k výrobě ubrusů, ubrousků a určitých druhů oblečení. Není tak snadno pratelný jako bavlna a neměl by se při praní vystavovat teplotě přesahující 60°C. Stejně jako bavlna se snadno srazí a pomačká.

Vlna Tvoří ji zvlněná vlákna, díky nimž je materiál elastický a zároveň odolný proti pomačkání. Vlna vyžaduje jemné praní. Teplota vody nesmí nikdy přesáhnout 40° C a ždímání musí být vždy krátké. Oděvy sušte v bubnové sušičce vhodné pro vlněné oděvy nebo je zabalte do suchého ručníku a vodu z oděvu vymačkejte, abyste ji nemuseli odstřeďovat. Poté oděv položte na rovnou plochu a nechte ho uschnout.

Hedvábí Jemný materiál vyžadující velmi šetrné zacházení. Perte při teplotě maximálně 40° C a používejte pouze programy vhodné pro praní hedvábí. Pokud je to možné, nechte oděv vykapat, nikoliv však na slunci – hedvábí na slunečním světle hrubne a snadno ztrácí barvu.

Kdy je pračka plná?

Kolik prádla se vejde do pračky? Je to více, než si myslíte! Efektivita dnešních praček se posuzuje při plném bubnu a oblečení se skutečně vypere. Průměrná várka váží přibližně 3 kg, ale většina praček zvládne vyprat 6-8 kg prádla. Prát napůl nenaplněnou pračku je ztráta energie. Naplňte pračku podle doporučení konkrétního programu – maximální povolenou váhu naleznete v uživatelské příručce.

Přibližné váhy běžných oděvů džíny 600 g tričko 200 g košile 200 g slipy/kalhotky 50-100 g podprsenka 100 g ponožky (pár) 100 g malý ručník 200 g prošívaná deka 700 g

Doporučujeme

Články odjinud