Hity české podzimní kuchyně: Ragú z uzeného a závin z kapusty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ať už to nazveme tradiční domácí nebo selskou kuchyní, na podzim si každý rád pochutná na uzených žebrech, pastináku, kapustě či sýru.

Hity české podzimní kuchyně: Ragú z uzeného a závin z kapusty

Ragú z uzených žeber

4 porce příprava: 50 minut

1,2 kg masitých uzených vepřových žeber, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce medu, 200 ml bílého vína, sůl a pepř, olivová nať

POLENTA: 800 ml plnotučného mléka, 200 g instantní kukuřičné polenty, 20 g másla, 50 g nastrouhaného parmazánu, sůl a pepř

Žebra nakrájejte na osm stejně velkých kusů. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Česnek podrťte nožem. Žebra opečte na oleji z obou stran. Pak maso vyndejte z kastrolu. Do výpeku vsypte nakrájenou cibuli a opékejte ji, až změkne. Vsypte česnek a společně ještě chvilku opékejte dozlatova. Přidejte rajčatový protlak a med a krátce orestujte. Zalijte vínem a nechte ho krátce odvařit. Pak přidejte 700 ml vody a olivovou nať a přiveďte k varu. Do omáčky vložte žebra. Zaklopte pokličkou a na velmi mírném ohni duste 30 minut doměkka. Mezitím uvařte jako přílohu polentu. Mléko přiveďte v hrnci k varu. Oheň ztlumte na minimum a za stálého míchání postupně vsypte instantní polentu. Míchejte a vařte do kašovité konzistence, asi 3 minuty. Pak sejměte z ohně. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte máslo a nastrouhaný parmazán a promíchejte. Na talíře rozdělte hotovou polentu a k ní přidejte ragú se žebry. Ozdobte olivovou natí.

Uzená žebra

Jsou skvělá i jen tak, pečená, vařená nebo grilovaná. Pokud je vaříte, získáte velmi chutný vývar na polévku. Obrané maso využijete například do „šunkofl eků“ nebo francouzských brambor.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Dnes | Astry s množstvím tvarů, velikostí a barev byly v polovině 19. století všeobecně rozšířeným druhem…

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 4 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…