Hity české podzimní kuchyně: Ragú z uzeného a závin z kapusty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ať už to nazveme tradiční domácí nebo selskou kuchyní, na podzim si každý rád pochutná na uzených žebrech, pastináku, kapustě či sýru.

Hity české podzimní kuchyně: Ragú z uzeného a závin z kapusty

Ragú z uzených žeber

4 porce příprava: 50 minut

1,2 kg masitých uzených vepřových žeber, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce medu, 200 ml bílého vína, sůl a pepř, olivová nať

POLENTA: 800 ml plnotučného mléka, 200 g instantní kukuřičné polenty, 20 g másla, 50 g nastrouhaného parmazánu, sůl a pepř

Žebra nakrájejte na osm stejně velkých kusů. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Česnek podrťte nožem. Žebra opečte na oleji z obou stran. Pak maso vyndejte z kastrolu. Do výpeku vsypte nakrájenou cibuli a opékejte ji, až změkne. Vsypte česnek a společně ještě chvilku opékejte dozlatova. Přidejte rajčatový protlak a med a krátce orestujte. Zalijte vínem a nechte ho krátce odvařit. Pak přidejte 700 ml vody a olivovou nať a přiveďte k varu. Do omáčky vložte žebra. Zaklopte pokličkou a na velmi mírném ohni duste 30 minut doměkka. Mezitím uvařte jako přílohu polentu. Mléko přiveďte v hrnci k varu. Oheň ztlumte na minimum a za stálého míchání postupně vsypte instantní polentu. Míchejte a vařte do kašovité konzistence, asi 3 minuty. Pak sejměte z ohně. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte máslo a nastrouhaný parmazán a promíchejte. Na talíře rozdělte hotovou polentu a k ní přidejte ragú se žebry. Ozdobte olivovou natí.

Uzená žebra

Jsou skvělá i jen tak, pečená, vařená nebo grilovaná. Pokud je vaříte, získáte velmi chutný vývar na polévku. Obrané maso využijete například do „šunkofl eků“ nebo francouzských brambor.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Dnes | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…