Horká čokoláda. Kouzlo s tabulkou čokolády a sklenicí mléka

| Autor: Jana Knaislová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Horká čokoláda patří k oblíbeným nápojům v zimním období. Nejenže tělo zahřeje, ale svou chutí příjemně pohladí chuťové pohárky a v podstatě také zasytí.

Horká čokoláda. Kouzlo s tabulkou čokolády a sklenicí mléka

Tradice horké čokolády sahá hluboko do minulosti. S čokoládovým nápojem přišli zřejmě Aztékové v dnešním Mexiku. Říkalo se mu xocolatl a bylo to našlehané kakao smíchané se studenou vodou, kukuřičnou moukou a kořením. V dnešní době by si milovníci horké čokolády na tomto nápoji rozhodně nepochutnali, ale základ prakticky dodnes zůstal stejný – pražená semena kakaovníku. Právě od nich se chuť horké čokolády odvíjí.

Postupem času tento nápoj z čokolády vylepšili Španělé, kteří jej začali zalévat horkou vodou a mnohem více práce si dávali také se šleháním. Velký rozmach horké čokolády nastal v 17. století, kdy nejenže byla u šlechty vyhledávanou delikatesou, ale začalo se do ní přidávat mléko a cukr. Takže dostala sladší a jemnější chuť.

Čokoládovou osvětu úspěšně šířili také Italové, kteří při svých obchodních cestách po různých koutech Evropy mimo jiné vařili čokoládu, a tak se dostala do širšího povědomí Evropanů z různých vrstev a každý si ji postupně přizpůsoboval svým chutím a lokálním možnostem.

Pravá horká čokoláda se připravuje z kvalitní tabulkové čokolády (obvykle z hořké čokolády s obsahem kakaa kolem 50 až 70 %, případně se používají čokoládové plátky nebo pecičky) a obsahuje kakaové máslo, kakaovou sušinu, tedy kakao a cukr. Rozpuštěná vysokoprocentní čokoláda je bez hrudek a má konzistenci krému. Tekutou podobu jí dodává mléko, případně doplněné o vodu či smetanu. Výsledná hustota a chuť je odvislá od použití konkrétní čokolády a množství dodaného mléka, vody, případně smetany.

Můžete ji ale klidně připravit také z mléčné nebo z bílé čokolády, záleží na tom, jaký druh čokolády máte nejraději. Profesionálové chystají horkou čokoládu na speciálních přístrojích, v nichž se všechny ingredience promíchají a zahřejí na správnou teplotu. Velmi rozšířená je příprava horké čokolády z prášku. Kromě kakaa obsahuje ještě škrob a mnohem více cukru. Její příprava je mnohem rychlejší, ale horká čokoláda z tabulkové čokolády má mnohem přirozenější a výraznější chuť.

1. MEXICKÁ HORKÁ ČOKOLÁDA

V kolébce čokolády je samozřejmě horká čokoláda velmi oblíbená a připravuje se v různých krajových obměnách. Jedna z nich v sobě spojuje hned dvě typické středoamerické ingredience – čokoládu a čili papričky. Rozpusťte hořkou čokoládu ve vodní lázni, přidejte půl litru mléka a čtvrt litru smetany. Důkladně promíchejte a směs pomalu zahřívejte. V misce rozšlehejte vejce a opatrně ho za stálého míchání přidejte k čokoládě s mlékem. Přisypte skořici, špetku mleté vanilky a drcené čili podle chuti.

2. ŠPANĚLSKÁ HORKÁ ČOKOLÁDA

Země z Pyrenejského poloostrova je historicky také úzce spjatá s čokoládou, a tak i zde má svoji tradici. Je to oblíbený nápoj zejména k snídani, při níž se čokolády namáčejí churros, pečivo ze smaženého odpalovaného těsta sypané cukrem a skořicí. Na mírný oheň dejte zahřát mléko a přidejte k němu lžičku kukuřičného škrobu. Přidejte nalámanou (nebo nastrouhanou) tabulku hořké nebo mléčné čokolády a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.

3. HORKÁ ČOKOLÁDA S POMERANČOVOU ŠŤÁVOU

Jedna z oblíbených ochucených variant, kdy čerstvý pomeranč dokonale osvěží hutnou chuť horké čokolády. Rozpusťte hořkou, případně mléčnou čokoládu, přidejte půl litru mléka, promíchejte a postupně zahřívejte. Jakmile směs zhoustne, přelijte ji do šálku, přimíchejte lžičku čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče a nadrobno nakrájený jeden dílek šťavnatého pomeranče (bez slupky) a podávejte.

ČESKÁ VARIANTA HORKÉ ČOKOLÁDY

U nás je nejrozšířenější horká čokoláda připravovaná z prášku. Je nachystaná během chvilky, při správném poměru prášku a tekutiny (vody či mléka) i poměrně hustá, a tak to může vypadat, že lepší horká čokoláda neexistuje. Je to podobné jako s kávou. Kapslové kávovary sice zažívají boom, ale kdo ochutnal kávu z čerstvě umletých zrn, rozdíl v kvalitě ihned pozná. Češi si také libují v širokém výběru ingrediencí, které do horké čokolády přidávají.

Slovo odborníka: Alexandra Hurtová, spolumajitelka rodinné čokoládovny

„Horkou čokoládu připravujeme výhradně z pravé čokolády, kterou dovážíme z celého světa, je bez jakýchkoli přidaných ingrediencí, a proto je ta naše i bezlepková. Aby byla čokoláda hustá, používáme okolo 100 g na porci a zahříváme ji na teplotu kolem 65 oC, při vyšší teplotě by se srazila.

Pěstování kakaových bobů je náročné a vyžaduje specifi cké podnebí, nejkvalitnější kakaové boby se pěstují v Peru, Venezuele nebo Tanzánii. Výslednou chuť a vůni čokolády ale ovlivňuje řada faktorů, počínaje místem pěstování čokolády, konkrétním druhem kakaového bobu, jeho pražením, dobou fermentace i jemností mletí.

Základem dobré horké čokolády je právě kvalitní hlavní surovina – tedy čokoláda. Pro přípravu horké čokolády jsou nevhodné různé napodobeniny se ztuženým tukem, to nemá s dobrou čokoládou nic společného, stejně tak se nehodí ani čokoláda na vaření, která má nízké procento kakaa.“

Kde dostanete parádní čokoládu

CHOCO CAFÉ RODINNÁ ČOKOLÁDOVNA

Liliová 1, Praha 1 Podnik s vlastní výrobou čokolády i zákusků.

CAFÉ ZÁMEK RADIM

Radim 1

Útulná zámecká kavárna s čoko specialitami a výbornou čokoládou.

ČOKOLÁDOVNA MINACH

Poštovská 6E, Brno

Čokoládová kavárna s barem – nejsladší místo moravské metropole.

ČOKOLÁDOVÁ CUKRÁRNA

Ostrovského 20, Praha 5

Specialitou je horká čokoláda z belgické čokolády a smetany.

MUZEUM ČOKOLÁDY

Oldřichova 20, Praha 2

Čokoládový dům a muzeum má pro návštěvníky nejedno překvapení.

CUKRÁRNA V GALERII MYŠÁK

Vodičkova 31, Praha 1

Vlastnoručně umíchaná čokoláda nabije energií. Tradice od roku 1911.

CAFÉ SAVOY

Vítězná 5, Praha 5

Kavárna s dlouholetou tradicí potěší nejenom horkou čokoládou s likérem.

Článek vyšel v časopise FORMEN

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Dnes | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Včera | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…