Horské svačiny

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Při sportování je třeba nejen doplňovat tekutiny a sacharidy, ale potřebujeme se i zahřát. Odskočte si na chvíli ze sjezdovky k chatě na něco malého k jídlu či k pití.

Horká čokoláda s domácími müsli tyčinkami

(pro běžkařky a běžkaře)

4 porce - příprava: 45 minut

* 150 g hořké čokolády s obsahem kakaa 60 %
* 600 ml smetany 33%
* 50 g třtinového cukru
* špetka skořice

MÜSLI TYČINKY:
* 300 g ovesných vloček
* 100 g para ořechů
* 100 g sušeného ovoce (rozinky, ananas, brusinky)
* 100 g másla
* 80 g medu
* 2 bílky

Ovesné vločky a para ořechy orestujte nasucho. Sušené ovoce spařte horkou vodou a dejte do mísy s vločkami a ořechy. Přilijte rozpuštěné máslo s medem a vmíchejte našlehané bílky.

Hmotu rozetřete do pekáčku s pečicím papírem. Pečte při 160 °C asi 20 minut. Pomocí pečicího papíru přeneste na prkénko a ještě teplé nakrájejte na tyčinky.

Smetanu přiveďte k varu. Vsypte cukr, sundejte z ohně a zamíchejte. Pak vsypte nasekanou čokoládu se špetkou skořice a metličkou vyšlehejte. Rozdělte do hrníčků a podávejte s tyčinkami.


Banánovo-brusinkový chléb

(pro lyžaře)

4 porce - příprava: 80 minut

* 60 g sušených brusinek
* 50 ml koňaku
* 125 g másla
* 170 g třtinového cukru
* 2 vejce
* 6 banánů
* 2 lžíce nasekaných pistácií
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička sody
* 1 lžička skořice
* 100 ml medu

Brusinky spařte horkou vodou a zalijte je koňakem. Máslo nakrájejte na kousky a nechte při pokojové teplotě změknout. Dejte ho do šlehače, přidejte cukr a šlehejte asi 5 minut, až bude máslo krémové. Pak postupně zapracujte vejce.

Banány rozmačkejte a vmíchejte do máslové hmoty spolu s pistáciemi. Poté přidejte mouku s práškem do pečiva, sodou a skořicí, vlijte med a promíchejte.

Připravené těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 60 minut.

Po upečení nechte chléb vychladnout ve formě, pak ho vyklopte a nakrájejte na plátky. Podávejte s horkým mlékem.


Sýrovo-šunkové toasty

(pro děti)

4 porce - příprava: 25 minut

* 8 plátků bílého toastového chleba
* 2 lžíce hořčice
* 50 g sýra gruyère nebo jiný sýr se 40 % tuku
* 4 plátky šunky
* 8 plátků slaniny
* 20 g másla

Plátky toastového chleba rozkrojte na poloviny. Všechny lehce potřete hořčicí. Sýr nastrouhejte. Šunku nakrájejte na drobné kousky.

Osm polovin namazaného toastového chleba rozložte. Na každý nasypte část strouhaného sýra a část nakrájené šunky. Zaklopte druhou polovinou pomazaných chlebů a lehce přimáčkněte.

Připravené chleby obtočte plátky slaniny a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Na každý toast položte kousek másla. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 5 minut dozlatova.


Empanády s masem a se špenátem

(pro snowboarďáky)

4–6 porcí - příprava: 50 minut

* 2 chlazená těsta na pizzu
* 1 vejce

MASOVÁ NÁPLŇ:
* 1 malá cibule
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 1 chilli papričky
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžičky drceného římského kmínu
* 250 g mletého hovězího masa
* 100 g sterilovaných fazolí
* 2 lžíce nasekané koriandrové natě
* sůl

ŠPENÁTOVÁ NÁPLŇ:
* 1 malá cibule
* 20 g másla
* 4 stroužky česneku
* 500 g baby špenátu
* 50 g strouhaného sýra
* sůl a pepř

Na masovou náplň nakrájejte cibuli, řapík celeru, chilli papričku a česnek nadrobno. V pánvi zahřejte olej a vsypte nakrájenou zeleninu. Restujte asi 4 minuty do změknutí. Pak přidejte římský kmín a po chvilce mleté maso. Restujte a rozdělujte maso, až bude zcela orestované. Sterilované fazole propláchněte, rozmačkejte vidličkou a vmíchejte do masa. Dochuťte nasekaným koriandrem a solí.

Na špenátovou náplň orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na másle. Pak přidejte podrcený česnek a krátce lehce orestujte. Přidejte špenát, nechte listy zavadnout a pak duste, až se zbaví vody. Sundejte z ohně a nechte zcela vychladnout. Potom vmíchejte sýr a dochuťte solí a pepřem.

Těsto rozložte a rozválejte na tenký plát. Vykrájejte formičkou kolečka. Do středu každého z nich dejte lžičku masové nebo špenátové náplně. Okraje potřete vejcem, přehněte a pak je k sobě pečlivě přimáčkněte. Uzavřené empanády rozložte na plech s pečicím papírem a potřete zbylým vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15 až 20 minut.


Aromatická koňaková káva

(pro horské povaleče)

4 porce - příprava: 25 minut

* 25 g čerstvě mleté kávy
* 1 celá skořice
* 4 hřebíčky
* 2 kousky pomerančové kůry
* 2 kousky citronové kůry
* 16 cl koňaku
* cukr podle chuti
* 100 ml nehomogenizovaného polotučného mléka

Kávu zalijte 200 ml vroucí vody a nechte 4 minuty louhovat. Pak ji přeceďte do kastrůlku. Přidejte koření a citrusovou kůru a krátce zahřejte, ale nevařte.

Do každé sklenky vlijte 4 cl koňaku a rozmíchejte se lžičkou cukru. Mléko zahřejte a našlehejte. Do sklenek s koňakem nalijte kávu a přidejte mléčnou pěnu. Povrch ozdobte skořicí a citrusovou kůrou.


Masové stripsy v krustě

(pro skialpinisty)

4 porce - příprava: 40 minut

* 4 kuřecí prsa
* 2 stroužky česneku
* 100 g hladké mouky
* 2 vejce
* 100 kukuřičných lupínků
* sůl a pepř
* olej na smažení

BURÁKOVÁ OMÁČKA:
* 150 g nesolených buráků
* 1 chilli papričky
* 1 stroužek česneku
* 50 g třtinového cukru
* špetka mořské soli

Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na nudličky. Oloupejte česnek a prolisujte ho na maso. Dochuťte solí a pepřem. Do misky připravte hladkou mouku, v druhé misce rozšlehejte vejce a do třetí vsypte nadrcené kukuřičné lupínky.

V pánvi zahřejte olej. Nudličky masa obalujte v hladké mouce, vejcích a drcených lupíncích. Vkládejte je do horkého oleje a na mírném plameni smažte asi 5 minut. Pak je nechte okapat na papírové utěrce.

Křupavé kuřecí stripsy servírujte ještě teplé s burákovou omáčkou. Tu připravíte tak, že společně umixujete buráky, chilli papričku, česnek, cukr a sůl a přilejete přibližně 100 ml horké vody.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Dnes | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…