Hostina na svatého Martina

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Čekání na první letošní sníh můžete oslavit méně tradičně, než jste byli zvyklí. Ke klasickému kaldounu přidejte husí prsa s fíky a lahodné lívance.

Lívance s brusinkami

4 porce - příprava: 50 minut

* 100 ml plnotučného mléka
* 30 g přírodního cukru
* 20 g droždí
* 1 vejce
* 250 g polohrubé mouky
* sůl
* 3 lžíce krupicového cukru
* 2 lžičky mleté skořice
* 200 g brusinek z kompotu
* 250 g zakysané smetany

Do vlažného mléka vsypte cukr a rozmíchejte. Pak přidejte rozdrobené droždí, vejce, mouku a špetku soli a vše rozmíchejte do hustého, ale tekoucího těsta. Nechte kynout 30 minut na teplém místě.

Do vymazaného lívanečníku vlévejte těsto a opékejte je z každé strany dozlatova. V míse smíchejte cukr se skořicí a lívance v něm obalujte. Podávejte s brusinkami a zakysanou smetanou.


Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

4 porce - příprava: 50 minut

* 500 g drůbežích drobů (srdce, žaludky)
* 50 g másla
* 1 lžičky drceného kmínu
* 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
* 100 g nadrobno nakrájené cibule
* 2 bobkové listy
* 500 ml vývaru (kachního nebo husího)
* 20 g hladké mouky
* 200 ml smetany
* mletý černý pepř
* sůl
* muškátový oříšek
* plocholistá petržel

KNEDLÍČKY:
* 400 g drůbežích jater
* 200 g toastového chleba
* 1 žloutek
* 2 stroužky česneku
* muškátový oříšek
* drhnutá majoránka
* sůl a pepř

Droby odblaňte a nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozpusťte polovinu másla. Přidejte kmín, nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a krátce orestujte. Vložte droby a bobkový list. Zalijte vývarem a 10 minut povařte.

Mezitím připravte ze zbytku másla a mouky světlou jíšku. Lehce zchladlou jíšku přidejte do polévky. Vařte dalších 15 minut. Do provařené polévky vlijte smetanu. Dochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem. Přidejte nasekanou petržel. Na knedlíčky rozsekejte játra očištěná od blan v mixéru.

Z toastového chleba okrájejte kůrky a nalámejte ho k játrům. Přidejte žloutek, prolisovaný česnek, sůl, pepř a mixujte. Rozmixovanou hmotu nechte 15 minut stát, aby zhoustla.

Pokud není dostatečně hustá a nedrží pohromadě, přidejte ještě nadrcený toastový chleba. Pak z hmoty tvořte knedlíčky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 až 15 minut.


Husí prsa plněná fíky s galetkou

4 porce - příprava: 50 minut

* 2 velká husí prsa
* sůl, mletý černý pepř
* 2 snítky tymiánu
* 40 cl balzamikového octa
* 4 fíky

BRAMBOROVO-CIBULOVÁ GALETKA:
* 40 g másla
* 1 snítka tymiánu
* 1 cibule nakrájená na kolečka
* 2 velké brambory typu B nastrouhané na plátky
* 60 g nastrouhaného tvrdého sýra
* 100 g natrhané mozzarelly
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý černý pepř

Prsa očistěte od blanek. Z obou stran osolte a opepřete. Posypte lístky tymiánu a lehce potřete balzamikovým octem. Jedna prsa položte kůží dospod a naskládejte na ně fíky nakrájené na kolečka. Zaklopte druhými prsy, kůží nahoru, a svažte provázkem.

Zahřejte pánev s kovovou rukojetí a vložte maso. Opékejte ho z každé strany 3 až 4 minuty, aby kůže byla dozlatova. Zakryjte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Pak odklopte a pečte ještě asi 10 minut, až bude kůže křupavá a maso měkké. Poté nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovo-cibulovou galetkou.

Na galetku rozpusťte máslo v pánvi. Vsypte tymián a naskládejte kolečka cibule a krátce je opékejte na mírném plameni. Plátky brambor smíchejte v míse s nastrouhaným sýrem a natrhanou mozzarellou, olivovým olejem, solí a pepřem.

Brambory rozprostřete do pánve na kolečka cibule. Vložte do trouby a pečte při 200 °C 45 minut. Pak obraťte na talíř a nakrájejte na porce.

NÁŠ TIP: Do galetky můžete použít jakýkoli váš oblíbený sýr – čedar, pecorino nebo parmazán.

Čerstvé fíky

LAHODNÉ I ZDRAVÉ

Pocházejí z Orientu a v současné době se pěstují hlavně v jižní Evropě, na severu Afriky, v Turecku, Kalifornii nebo Jižní Americe. Zralé fíky se jedí jen tak nebo se přidávají do salátů či dezertů, skvělé jsou ale třeba právě připravované dohromady s masem nebo jako čatní. Kromě medově nasládlé chuti jsou oblíbené pro své zdravotní účinky: zahánějí únavu, snižují hladinu cholesterolu, zlepšují výkonnost a prospívají mozku i nervům.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…