Hostina pro zimní den | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Hostina pro zimní den

Dobré jídlo nám dává nejen požitek z rozmanitých chutí a další sílu do života, ale také nám může pomoci rozmrazit zkřehlý organismus po zimní víkendové procházce.

Bramborové frity se slaninou

4 porce - příprava: 40 minut

  • 3 velké brambory typu C
  • 1 mrkev
  • 150 g tučnějšího sýra (gouda)
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 palička česneku
  • špetka sušené majoránky
  • špetka sušeného tymiánu
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce oleje
  • chilli džem

Předehřejte troubu na 190 °C. Brambory a mrkev oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Sýr také nastrouhejte. Slaninu nakrájejte na nudličky. Česnek oloupejte. Smíchejte nastrouhané brambory, mrkev a sýr. Ochuťte majoránkou, tymiánem, solí a pepřem. Pak lehce vmíchejte nudličky slaniny a česnekové stroužky. Plech vyložte pečicím papírem a lehce ho potřete olejem. Pomocí kulatého tvořítka rozprostřete na papír malé kulaté placičky. Trochu je pokapejte zbylým olejem. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut při 190 °C. Upečené frity podávejte s pikantním chilli džemem.

Náš TIP: Kdo má raději méně pálivou chuť, může k fritům podávat česnekový dip ze zakysané smetany a podrceného česneku dochucený solí a pepřem.


Pikantní polévka s uzeným kolenem

4 porce - příprava: 55 minut + namáčení

  • 200 g luštěninové směsi (malé bílé fazole, mungo fazole, barevné fazole)
  • 500 g uzeného vykostěného vepřového kolene
  • 1 malá cibule
  • 25 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • sůl
  • 1 větší chilli paprička
  • 4 snítky koriandru

Luštěninovou směs den předem namočte do studené vody. V hrnci přiveďte k varu asi 1,5 l vody, vložte do ní uzené koleno a vařte ho doměkka. Pak nechte vychladnout. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci na polévku rozpusťte máslo. Vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak zasypte moukou a restujte na světlou jíšku, ke konci vsypte do jíšky obě papriky. Zalijte vychladlým vývarem z kolene. Za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte fazole a vařte na mírném ohni, až budou měkké. Pokud je třeba, polévku dosolte. Maso z kolene nakrájejte na kousky. Chilli papričku očistěte a nasekejte na nudličky. Do polévkových misek vložte kousky masa a chilli papričky, nalijte polévku a přidejte nasekaný koriandr.

Náš TIP: Polévku můžete dochutit citronovou šťávou.


Lasagne s pomalu pečeným hovězím

4 porce - příprava: 65 minut + pečení

  • 800 g hovězího masa (krk nebo plec)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 400 ml rajčatového pyré
  • 20 ml olivového oleje
  • 9 plátů lasagní
  • 10 g másla
  • 100 g nastrouhaného sýra (mozzarella)

BEŠAMEL:

  • 50 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 600 ml plnotučného mléka

V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Do ní vložte maso společně s oloupanou mrkví a petrželí. Vařte asi 2 hodiny. Pak maso přendejte do pekáče. Podlijte ho trochou vývaru, ve kterém se vařilo. Přidejte asi 100 ml rajčatového pyré a pokapejte olejem. Zaklopte. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 1 hodinu, až bude měkké tak, že se bude rozpadat. Pak maso vidličkou natrhejte na vlákna a promíchejte s výpekem.

Připravte si bešamel. V kastrůlku rozpusťte máslo a krátce na něm orestujte mouku. Pak za stálého míchání přilévejte mléko. Rozmíchejte na hladký bešamel.

Pláty lasagní vložte do teplé vody a nechte je nabobtnat. Zbylých 300 ml rajčatového pyré rozřeďte asi 100 ml vývaru. Na dno formy vymazané máslem vlijte třetinu rajčatového pyré. Pak do něj naskládejte pláty lasagní. Na ně rozložte asi polovinu natrhaného masa a na něj další třetinu rajčatového pyré. Na pyré rozetřete část bešamelu. Pak opět naskládejte pláty lasagní, zbylé maso, pyré a bešamel.

Nakonec položte pláty lasagní, pokapejte zbylým bešamelem a povrch posypte nastrouhaným sýrem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 90 minut. Nechte 15 až 20 minut chladnout.

Náš TIP: Místo plátů lasagní můžete použít „roury“ cannelloni, které naplníte směsí masa a pyré, zalijete bešamelem a zasypete sýrem.


Cheesecake poháry s javorovým sirupem

4 porce - příprava: 35 minut + pečení

  • 250 g kakaových máslových sušenek
  • špetka mleté skořice
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 25 g moučkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 200 g plnotučného tvarohu
  • 100 g cream cheese (philadelphia)
  • 1 lžička škrobu
  • 100 ml javorového sirupu
  • šťáva ze lžíce nastrouhaného závoru

Sušenky nalámejte do mixéru. Přidejte skořici a rozmixujte. Pak přidejte máslo a zpracujte na sušenkovou hmotu.Rozdělte ji do čtyř skleniček na džem nebo paštiky a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte asi 20 minut. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a šťávou. Pak do nich vmíchejte tvaroh a cream cheese. Pečlivě zašlehejte škrob. Tvarohovou hmotu rozdělte do skleniček s předpečeným sušenkovým základem. Vraťte do trouby, teplotu ztlumte na 160 °C a pečte 40 minut. Nechte zchladnout. Javorový sirup se šťávou ze zázvoru dejte do kastrůlku a zahřejte. Cheesecake ve skleničkách polijte horkým javorovým sirupem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud