Houbařská sezóna je tu: Vyzkoušejte recepty z chalupy

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Rostou? Rostou! Sbírání hub je zábava, které se s chutí věnují velcí i malí. Milovníci vaření ale mají největší radost, když pak můžou v kuchyni pustit fantazii z uzdy a připravit pravé houbařské hody!

Houbařská sezóna je tu: Vyzkoušejte recepty z chalupy

Krémová houbová polévka s nočky

4 porce příprava: 50 minut

300 g lesních hub (např. lišky, hříbky), 2 mrkve, 1 petržel, 1 celeru, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička kmínu, 1 l hovězího vývaru, sůl a pepř, libeček a petrželka, NOČKY: 1 vejce, 50 ml plnotučného mléka, hrst hub, hrst petrželové natě, 100 g krupice, sůl

Houby očistěte a nakrájejte. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Orestujte ji dozlatova na lžíci másla, zasypte kmínem a moukou a restujte do světlé jíšky. Zalijte vývarem, přidejte houby, menší část si nechte stranou. Polévku vařte přibližně 20 minut. Mezitím si připravte nočky. Vejce vyšlehejte v hrnku, přidejte mléko, nasekané houby a petrželku. Vmíchejte krupici a sůl. Uvařenou polévku dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Během varu lžící vkládejte nočky do polévky a vařte 6 až 8 minut. Zbývající houby orestujte na másle dozlatova. Polévku rozlijte do talířů a ozdobte orestovanými houbami.

Topinky se smaženicí

4 porce příprava: 30 minut

1 lžíce sádla (případně máslo nebo olej), 1 červená cibule, 500 g lesních hub, 4 jarní cibulky, sůl a pepř, 2 lžičky kmínu, 1 chilli paprička, 2 vejce, menší chléb, olej na osmažení topinek, petrželka

Na sádle orestujte nasekanou červenou cibuli, přidejte očištěné a na menší kousky nakrájené houby a teprve potom přidejte i nasekanou jarní cibulku. Osolte, opepřete, vmíchejte kmín a restujte, až houby změknou, asi 10 minut. Podle potřeby můžete podlít troškou vody. Ke konci restování přidejte nasekanou chilli papričku a vmíchejte vejce. Krátce orestujte. Na oleji (můžete i nasucho) osmažte plátky chleba. Ty pak ozdobte smaženicí a zasypte nasekanou petrželkou.

Nakládané houbičky

4 porce příprava: 30 minut

700 g lesních hub, cibule, mrkev, celer NÁLEV (NA 750 ML VODY) 250 ml 8% octa, 8 lžic krupicového cukru, 2 lžičky soli, 1 lžička kyseliny citronové, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 1 lžičky celého pepře, 1 lžička hořčičných semínek

Očištěné a pokrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě se lžičkou octa. Narovnejte je do skleniček, přidejte koření a nakrájenou zeleninu. Zalijte teplým nálevem, uzavřete a sterilujte asi 15 minut.

Kotlety na liškách

4 porce příprava: 60 minut

4 kotlety s kostí, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 4 jarní cibulky, 400 g lišek obecných, 200 ml bílého suchého vína, 100 ml smetany 33%, 1 lžička kmínu

BRAMBORY: 600 g brambor typu A, 100 g špeku, 4 šalotky, 1 palice česneku, sůl a pepř, olivový olej

Brambory i se slupkou nakrájejte na čtvrtky. Přendejte je do pekáče, přidejte nakrájený špek, šalotky a rozpůlenou palici česneku. Dochuťte solí, pepřem a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 40 minut. Kotlety osolte a opepřete, obalte zlehka v mouce a zprudka opečte na oleji z obou stran dozlatova. Zabalte je do alobalu. Na výpeku orestujte nasekanou jarní cibulku a očištěné lišky, zalijte vínem, přidejte kmín a nechte redukovat asi 10 minut. Vmíchejte smetanu a poduste. Podávejte s pečenými bramborami.

Hrnkové knedlíky s houbami

4 porce příprava: 40 minut

1 hrnek plnotučného mléka, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 rohlíky, 100 g hub, 2 vejce, sůl, petrželka, 50 g másla

V míse smíchejte mléko, mouku, nakrájené rohlíky a houby. Přidejte žloutky, sůl a petrželku. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Hrnky (3 hrnky o objemu 250 ml) vymažte máslem, nalijte do nich ze 3 knedlíkové těsto a na každý z nich dejte plátek másla. Hrnky ponořte do velkého hrnce ze 3 do vroucí vody tak, aby se vzájemně nedotýkaly, nesmí plavat ani se potápět. Přiklopte a na mírném ohni vařte přibližně 25 minut. Zda jsou hotové, poznáte, když do knedlíku zapíchnete párátko. Nesmí se lepit. Potom vyklopte a nakrájejte.

Hovězí pečeně s houbami

4 porce příprava: 140 minut

1 kg hovězí pečeně, 100 g špeku, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 2 lžičky kmínu, 300 g lesních hub

Maso prošpikujte, zbylý špek dejte stranou. Maso osolte, opepřete a obalte v mouce. Pečeni zatáhněte na oleji ze všech stran. Přendejte do pekáče, přidejte zbývající špek, kmín a očištěné a nakrájené houby. Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podlévejte šťávou či vodou. Pečeni vyjměte, nakrájejte a šťávu dochuťte. Podávejte s knedlíky.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…