Houby na talíři

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Když rostou, jsou procházky lesem ještě krásnější. Nechte své prázdninové úlovky zazářit u rodinné tabule. Potlesk zaručen.

Omeleta s čerstvými hříbky

2 porce - příprava: 15 minut

* 2 jarní cibulky
* 200 g čerstvých mladých hříbků
* 5 vajec
* sůl
* 3 lžíce másla

Cibulku nakrájejte nadrobno a houby na plátky. Vejce rozklepněte do misky, rozšlehejte a osolte.

Na pánvi rozehřejte máslo a zprudka na něm osmažte polovinu hub. Přidejte polovinu cibulky a nechte zesklovatět. Rozšlehejte polovinu vajec, nalijte na pánev, přiklopte a na mírném ohni nechte ztuhnout. Přendejte na předehřátý talíř.

Totéž opakujte s druhou půlkou surovin. Ihned servírujte.


Nakládané houby

5 sklenic po 200 ml - příprava: 45 minut + chladnutí nálevu

* 500 ml octa
* 50 g krupicového cukru
* 30 g soli
* asi 1 kg směsi lesních hub
* 10 stroužků česneku
* 10 bobkových listů
* 10 snítek rozmarýnu
* 2 lžíce hořčičných semínek

Přiveďte k varu 500 ml vody, přidejte ocet, cukr a sůl. Povařte 3 minuty a vychlaďte. Troubu předehřejte na 200 °C.

Do sklenic naskládejte houby, česnek a koření, zalijte nálevem a uzavřete. Dejte do pekáčku vyloženého utěrkou. Zalijte do poloviny horkou vodou a dejte na 20 minut sterilovat. Před konzumací nechte uležet.


Vlažný houbový salát s cuketou, česnekem a fetou

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 stroužky česneku
* 1 střední cuketa
* 300 g směsi čerstvých hub
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 200 g sýra feta
* pažitka

Česnek nasekejte nadrobno. Cuketu nakrájejte na půlměsíčky. Houby očistěte a nakrájejte.

V pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a osmažte. Vmíchejte houby a opět osmažte. Pak přidejte cuketu a restujte doměkka. Osolte, nechte zchladnout. Potom přimíchejte k houbové směsi nakrájenou fetu s pažitkou.

Salát podávejte vlažný s pečivem nebo jako přílohu ke grilovanému masu.


Vepřová roláda s houbami a dýní

6 porcí - příprava: 80 minut

* 1 kg vepřových kotlet bez kosti v celku
* 3 stroužky česneku
* 1 cibule
* 250 g směsi čerstvých hub
* 2 starší rohlíky
* 4 lžíce rostlinného oleje
* tymián * sůl a pepř
* 1 vejce
* 3–4 lžíce polotučného mléka
* malá žlutá dýně
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce hladké mouky

Maso omyjte a osušte, podélně jej rozkrojte, abyste docílili co největší plochý kus. Rozprostřete na něj nádivku, kterou si připravíte z nasekaného česneku a cibule. Očištěné houby a rohlíky nakrájejte.

V pánvi rozehřejte polovinu oleje, přidejte česnek s cibulí a osmažte. Vmíchejte houby, kostičky rohlíků a tymián, podle chuti osolte a opepřete. Nechte vychladnout. Do směsi vmíchejte vejce s mlékem a nechte rohlíky nasáknout.

Maso i s nádivkou pečlivě zarolujte a svažte kuchyňskou nití. Troubu předehřejte na 200 °C. V pekáči rozpalte zbytek oleje a maso ze všech stran opečte. Osolte, podlijte asi 1 dl vody, přiklopte a dejte do trouby. Pečte asi 30 minut.

Nakrájenou dýni přidejte do pekáče, osolte a nechte péct 30 minut. Maso i dýni vyjměte. Pekáč odstavte, podlijte a ode dna uvolněte výpečky. Přeceďte do rendlíku a omáčku zahustěte máslem s moukou.


Dvě varianty houbové polévky

6–8 porcí - příprava: 40 minut

* 400 g žampionů
* 8 sušených hub šitake
* 1 cibule
* 2 pórky
* 3 lžíce olivového oleje
* 1,5 l zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 200 ml zakysané smetany
* 1 žloutek
* 200 g bramborových gnocchi
* 4 sušená rajčata
* 150 g plátků slaniny
* parmazán, pažitka a petrželka k podávání

Žampiony očistěte a nakrájejte na čtvrtky, šitake dejte do misky a zalijte vařící vodou, aby nabobtnaly. Cibuli nasekejte nadrobno. Pórek nakrájejte na kolečka.

Ve dvou hrncích rozehřejte olivový olej a rozdělte do nich cibulku. Osmažte. Přidejte pórek, polovinu do každého hrnce, a žampiony. Do jednoho hrnce dejte 2/3 žampionů, do druhého zbylou třetinu a šitake rozkrojené na polovičky a krátce orestujte. Vývar rozdělte do hrnců a přiveďte k varu. Podle chuti osolte a opepřete, 10 minut povařte.

Do hrnce se samotnými žampiony přimíchejte smetanu s rozkvedlaným žloutkem. Do hrnce s žampiony a šitake zavařte gnocchi a přidejte na kousky nakrájená sušená rajčata. Mezitím na pánvi osmažte slaninu nakrájenou na kousky.

Obě polévky podávejte s osmaženou slaninou, smetanovou polévku posypanou petrželkou, druhou polévku s pažitkou.

Náš tip: Recept na dvě polévky využije například rodina, kde má některý člen alergii na laktózu.


Rizoto s hříbky

4 porce - příprava: 25 minut

* 1 šalotka
* 350 g čerstvých malých pevných hříbků
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 2 šálky rýže arborio
* 70 ml bílého vína
* 400 ml zeleninového vývaru nebo horké vody
* sůl a pepř
* olivový olej
* 50 g strouhaného parmazánu
* čerstvá petrželka

Šalotku a houby pokrájejte. V kastrolu rozpusťte máslo s olejem a nechte šalotku zesklovatět. Přisypte rýži a za stálého míchání 5 minut opékejte. Zastříkněte vínem. Osolte. Postupně přilévejte vývar. Na oleji osmažte hříbky, přidejte je k rizotu a vařte doměkka. Vmíchejte parmazán a petrželku.


Biftek s cuketami a liškami

2 porce - příprava: 30 minut

* 500 g vysokého roštěnce
* 4 lžíce rostliného oleje
* 180 g čerstvých lišek
* 1 malá cuketa
* 1 velká červená cibule
* sůl a pepř
* 70 ml červeného vína
* 2 lžíce studeného másla

Maso odblaňte, potřete olejem a dejte přes noc do ledničky.

Houby očistěte, cuketu nakrájejte, cibuli oloupejte a nakrájejte. Rozpalte pánev, vložte maso, po dvou minutách otočte a opékejte další 2 minuty. Snižte plamen a dopékejte další 3 minuty.

Maso vyndejte, osolte a opepřete. Do pánve dejte zbytek oleje a osmažte cibuli, houby a cuketu. Osolte a opepřete. Výpečky rozřeďte vínem a povařte. Zjemněte máslem.

Maso podávejte s houbovou směsí a omáčkou.

Houbový Král

6 tipů od šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále:

1. Houbařím rád odmalička a houby jsou jedna z mých nejoblíbenějších surovin. Každá houba má svoji charakteristickou chuť. Ti, kteří sbírají jenom hříbky, se připravují o úžasné spektrum chutí a vůní ostatních druhů.

2. Čerstvé houby je třeba okamžitě zpracovat. Tedy očistit a roztřídit na zdravé a špatné.

3. Houby neskladujte dlouho, maximálně jeden až dva dny.

4. Většina hub se musí před konzumací tepelně opracovat, výjimkou je lanýž a několik druhů hub pěstovaných uměle, například žampiony, asijské houby enoki.

5. Já houby zavařuji nakyselo nebo podusím v sádle. Jen tak orestované na cibulce, podušené ve vlastní šťávě a zavařené jsou výborné do omáčky či polévky.

6. Houby také suším. Některé pokrmy bez nich nelze připravit, jako kubu, bramboračku či hovězí na houbách. Sušením se chuť a vůně koncentrují.
A ještě zkuste jeden trik: sušené houby rozmixované na prach skvěle zvýrazní pokrm.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

Včera | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Včera | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

15. 8. | Většina bambusů pochází z teplejších oblastí, zejména tropů a subtropů, a jen velmi málo z nich má…

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

13. 8. | Upravit si zahradu v japonském stylu není problém, pokud máte cit pro řád a harmonii. Výhodou je,…