Indická exotika ve Vaši kuchyni

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pokud se Vám už přejedly tradiční vepřové řízky k nedělnímu obědu, zkuste si příští neděli ozvláštnit trochou voňavé indické exotiky. Restaurace Punjabi Food z Nákupního centra Eden Vám přináší recept, který si Vaše chuťové buňky zaručeně zamilují.

Po staletí byli lidé ze severoindického státu Punjab [pandžáb] považováni za ty, kdo udržují indickou tradici a kuchyni. V restauraci Punjabi food se snaží pokračovat v tomto dědictví. Jejich pokrmy čerpají z mnoha kulturně i časově rozdílných zdrojů - od zdravých vesnických jídel až po pochoutky bohatých šlechticů; od jídel dávných a pracných až po jídla praktická a moderní.

Kuchaři přivedli tato jídla k dokonalosti spojením jejich původní chutě se soudobým přístupem k výživě. Tím vznikl jedineční styl jídel Punjabi, kdy si pochutnáte na výsledku tisíce let kulinářského vývoje, obratně využitého v chuti pokrmů 21. století.

Jehněčí na kari podle indického receptu je nejen vzrušujícím kulinářským zážitkem, ale má dokonce i léčivé účinky. Obsahuje kurkumu, která čistí krev a posiluje kosti, nebo zázvor, který reguluje střevní funkce a je tajemstvím dlouhověkosti indických lidí.

K přípravě budete potřebovat:
100 gramů jehněčího masa nakrájeného na menší kusy, 2 cibule nakrájené na střední velikost, 1 rajče, ½ černého kardamomu, 1 hřebíček, ½ lžíce nedrceného koriandru, ½ lžíce celého kmínu, zázvor, česneková pasta, kurkuma, mletý kmín,koriandr, sůl a speciální koření - meat masala á kitchen king, je-li k dispozici, po ½ lžíci.

Dejte 2 lžíce oleje do hrnce a nechte ohřát. Nejdříve osmahněte kardamom, hřebíček, kmín, koriandr a počkejte, až směs zežloutne. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte lehce osmahnout, poté přidejte česnek, zázvorovou pastu a nechte na mírném ohni asi 5 minut prohřát.

Pak přidejte zbývající koření a za stálého míchání vařte dalších 5 minut. Přidejte půl hrnku vody a jemně nakrájené rajče. Pořádně rozmíchejte, až se celá směs spojí. Nechte vařit dalších asi 10 minut, aby se voda částečně vyvařila. Přidejte jemně nakrájené jehněčí maso a vařte asi 10 minut bez pokličky, až se směs spojí s masem. Dále poduste asi 15 minut, vše na mírném ohni. K dokončení stačí přidat vodu a dusit až do změknutí masa.

Pro přípravu je nejlepší použít tlakový hrnec, maso rychleji změkne.

Více informací na www.mojejidlo.cz
zdroj: WO-MAN, s.r.o.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sladké červené jahody: Pěstujte je podle desatera

Sladké červené jahody: Pěstujte je podle desatera

Dnes | Péče o jahody nespočívá jen ve výsadbě a sklizni. Je toho mnohem víc, aby jahody dávaly bohatou…

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

28. 5. | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…