Indická exotika ve Vaši kuchyni

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pokud se Vám už přejedly tradiční vepřové řízky k nedělnímu obědu, zkuste si příští neděli ozvláštnit trochou voňavé indické exotiky. Restaurace Punjabi Food z Nákupního centra Eden Vám přináší recept, který si Vaše chuťové buňky zaručeně zamilují.

Po staletí byli lidé ze severoindického státu Punjab [pandžáb] považováni za ty, kdo udržují indickou tradici a kuchyni. V restauraci Punjabi food se snaží pokračovat v tomto dědictví. Jejich pokrmy čerpají z mnoha kulturně i časově rozdílných zdrojů - od zdravých vesnických jídel až po pochoutky bohatých šlechticů; od jídel dávných a pracných až po jídla praktická a moderní.

Kuchaři přivedli tato jídla k dokonalosti spojením jejich původní chutě se soudobým přístupem k výživě. Tím vznikl jedineční styl jídel Punjabi, kdy si pochutnáte na výsledku tisíce let kulinářského vývoje, obratně využitého v chuti pokrmů 21. století.

Jehněčí na kari podle indického receptu je nejen vzrušujícím kulinářským zážitkem, ale má dokonce i léčivé účinky. Obsahuje kurkumu, která čistí krev a posiluje kosti, nebo zázvor, který reguluje střevní funkce a je tajemstvím dlouhověkosti indických lidí.

K přípravě budete potřebovat:
100 gramů jehněčího masa nakrájeného na menší kusy, 2 cibule nakrájené na střední velikost, 1 rajče, ½ černého kardamomu, 1 hřebíček, ½ lžíce nedrceného koriandru, ½ lžíce celého kmínu, zázvor, česneková pasta, kurkuma, mletý kmín,koriandr, sůl a speciální koření - meat masala á kitchen king, je-li k dispozici, po ½ lžíci.

Dejte 2 lžíce oleje do hrnce a nechte ohřát. Nejdříve osmahněte kardamom, hřebíček, kmín, koriandr a počkejte, až směs zežloutne. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte lehce osmahnout, poté přidejte česnek, zázvorovou pastu a nechte na mírném ohni asi 5 minut prohřát.

Pak přidejte zbývající koření a za stálého míchání vařte dalších 5 minut. Přidejte půl hrnku vody a jemně nakrájené rajče. Pořádně rozmíchejte, až se celá směs spojí. Nechte vařit dalších asi 10 minut, aby se voda částečně vyvařila. Přidejte jemně nakrájené jehněčí maso a vařte asi 10 minut bez pokličky, až se směs spojí s masem. Dále poduste asi 15 minut, vše na mírném ohni. K dokončení stačí přidat vodu a dusit až do změknutí masa.

Pro přípravu je nejlepší použít tlakový hrnec, maso rychleji změkne.

Více informací na www.mojejidlo.cz
zdroj: WO-MAN, s.r.o.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Dnes | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Včera | Svíčková je klasika, kterou milujeme, a málokdo ví, že její příprava je velmi jednoduchá. Blýskněte…

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

19. 2. | Voděnka již léta patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Zejména začínající nebo zaneprázdnění lidé…

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

18. 2. | Pusťte se do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový…