IQ menu nejen pro vaši hlavu

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Potřebujete trochu rozparádit svůj mozek? Dopřejte mu talíř plný životabudičů od předkrmu až po dezert.

Mozek má jako nejdůležitější lidský orgán na starosti veškeré tělesné funkce. Je to řídící mechanismus, který funguje na palivo, v tomto případě glukózu (cukr v krvi).

A stejně tak jako jiné stroje má svou životnost a umí se také zadrhnout či vypovědět službu. Čím jsme starší, tím víc musíme mozek „dopovat“. Jenže jak?

Existují suroviny, které obsahují látky, jež mají schopnost postrčit buňky k rychlejší činnosti a obnově. Mezi nejvýkonnější z nich patří omega-3 mastné kyseliny, především DHA a EPA, esenciální látky, které si tělo nedokáže samo vytvořit a přijímá je ze stravy, především z tučných mořských ryb.

„Hodné“ tuky jsou i v avokádu a ořeších. Ořechy obsahují ještě vitamin E, jenž působí jako další životabudič. Dopingem je rovněž lecitin nezbytný pro dobře fungující nervové vzruchy – najdete jej například v luštěninách. A nezapomínejte ani na jablka, pod jejich slupkou se skrývají pektiny chránící nervové buňky před škodlivými volnými radikály.

Polévka z červené čočky

4 porce - příprava: 25 minut

* 250 g červené čočky
* 2 mrkve
* 2 brambory
* 1 menší cibule
* 4 cm dlouhý kořen zázvoru
* 1–2 chilli papričky
* 1 lžíce řepkového oleje
* 1 lžíce kari
* 1 lžička mletého kmínu
* sůl a pepř
* 2 lžíce citronové šťávy
* čerstvý koriandr

Čočku propláchněte, mrkev a brambory očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a zázvor oloupejte, nasekejte společně s chilli papričkou a vše krátce orestujte na oleji. Přidejte kari, podlijte přibližně litrem vody a vařte 10 minut. Ke konci vaření dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a ozdobte čerstvým nasekaným koriandrem.

Náš TIP: Polévku můžete zjemnit zakysanou smetanou.


Guacamole avokádový dip

4 porce - příprava: 15 minut

* 2 celá avokáda
* šťáva z 1 limetky
* 6 cherry rajčátek
* 4 jarní cibulky
* 1 chilli paprička
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce čerstvého koriandru
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* řeřicha na ozdobu
* celozrnné pečivo

Avokáda rozkrojte, vypeckujte a lžičkou vydlabejte dužninu. Rozmačkejte ji vidličkou a pokapejte šťávou z limetky. Přidejte nadrobno nasekaná rajčátka, cibulku, chilli papričku, česnek a najemno nasekaný koriandr. Vmíchejte olivový olej, dochuťte solí a pepřem, ozdobte řeřichou a podávejte s pečivem.

Náš TIP: Můžete zasypat i směsí semínek.


Makrela s limetkami

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 středně velké makrely
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 1 lžíce šťávy z limetky
* 1 celá limetka
* koriandr

Makrely omyjte a osušte. V misce smíchejte olivový olej se solí, pepřem a citrusovou šťávou. Směsí potřete ryby a dovnitř vložte plátky limetky. Přendejte na pečicím papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 až 15 minut. Hotové makrely posypte koriandrem a podávejte se salátem.

Náš TIP: K makrele se hodí opečené brambory.


Lívance s jablky a ořechy

8 porcí - příprava: 35 minut

* 3 vejce
* 400 ml polotučného mléka
* 1 sáček vanilkového cukru
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* řepkový olej na smažení
* 250 g bílého jogurtu
* 4 jablka
* vlašské ořechy
* skořice a med na ozdobu

Vejce ušlehejte s mlékem a vanilkovým cukrem. Postupně vmíchejte mouku a prášek do pečiva a nechte chvilku odstát. Olejem lehce potřete pánev a smažte lívance z obou stran dozlatova. Podávejte je s bílým jogurtem, ozdobené nakrájenými jablky, nasekanými vlašskými ořechy, mletou skořicí a pokapané medem.

Náš TIP: Vyzkoušejte i s nasekanými mandlemi nebo pistáciemi.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Dnes | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…