Jablečný ocet – jednička na hubnutí. Jak jej vyrobit?

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Že je jablečný ocet zdravý, to už mnozí vědí, ale proč ho kupovat v obchodě, když je jeho příprava tak snadná?



Jablečný ocet

Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, dále vlákninu s pektinem -ta pomáhá snižovat cholesterol, vápník pro tvorbu kostí a zubů, beta karoten pro boj s volnými radikály a hořčík podporující látkovou výměnu. Tento ocet působí příznivě i na zažívání.

Jablečný ocet nabízí nám mnoho možností používání, jak pro vnitřní, tak pro vnější péči o tělo.

• Pomáhá při hubnutí, protože tělo zásobí nezbytnými minerály. Ráno nalačno vypijte sklenici vody s 2 lžícemi jablečného octa a 2 lžičkami medu. Tento nápoj slouží k posílení organismu, prospívá zažívání, tlumí chuť k jídlu.

• Po celodenním běhání máte unavené nohy? Připravte si koupel s jablečným octem a odstraníte únavu nohou.

• Máte vlasy bez lesku? Po umytí si je opláchněte vodou s jablečným octem.

• Jablečný ocet se samozřejmě také hodí k přípravě jídel místo klasického octa.

Příprava:

Jablečný ocet - 1. varianta:

Kilo jablek umyjte, nastrouhejte i se slupkou a jádřincem (nejlépe na plastovém struhadle), vložte do skleněné nádoby a zalijte vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budete potřebovat přibližně 3 litry vody na jeden kilogram jablek). Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě.

Dvakrát za den odklopte a promíchejte (dřevěnou vařečkou). Po týdnu sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom přeceďte přes plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici.

Jablečný ocet - 2. varianta

Umytá jablka bez stopky a okvětí nastrouháme i s jádřincem, dáme do poloviny 5litrové sklenice a zalijeme vodou. Přidáme 100 g cukru na 1 litr vody a kůrku chleba, sklenici přiklopíme a necháme v teple kvasit.

Jednou denně promícháme dřevěnou vařečkou a necháme 2 týdny stát. Pak přecedíme přes plátno, vymačkáme a bez míchání necháme stát 6 týdnů. Pak několikrát scedíme -kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Další články z rubriky

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Dnes | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Včera | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

24. 5. | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…