Jablečný ocet – jednička na hubnutí. Jak jej vyrobit?

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Že je jablečný ocet zdravý, to už mnozí vědí, ale proč ho kupovat v obchodě, když je jeho příprava tak snadná?



Jablečný ocet

Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, dále vlákninu s pektinem -ta pomáhá snižovat cholesterol, vápník pro tvorbu kostí a zubů, beta karoten pro boj s volnými radikály a hořčík podporující látkovou výměnu. Tento ocet působí příznivě i na zažívání.

Jablečný ocet nabízí nám mnoho možností používání, jak pro vnitřní, tak pro vnější péči o tělo.

• Pomáhá při hubnutí, protože tělo zásobí nezbytnými minerály. Ráno nalačno vypijte sklenici vody s 2 lžícemi jablečného octa a 2 lžičkami medu. Tento nápoj slouží k posílení organismu, prospívá zažívání, tlumí chuť k jídlu.

• Po celodenním běhání máte unavené nohy? Připravte si koupel s jablečným octem a odstraníte únavu nohou.

• Máte vlasy bez lesku? Po umytí si je opláchněte vodou s jablečným octem.

• Jablečný ocet se samozřejmě také hodí k přípravě jídel místo klasického octa.

Příprava:

Jablečný ocet - 1. varianta:

Kilo jablek umyjte, nastrouhejte i se slupkou a jádřincem (nejlépe na plastovém struhadle), vložte do skleněné nádoby a zalijte vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budete potřebovat přibližně 3 litry vody na jeden kilogram jablek). Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě.

Dvakrát za den odklopte a promíchejte (dřevěnou vařečkou). Po týdnu sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom přeceďte přes plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici.

Jablečný ocet - 2. varianta

Umytá jablka bez stopky a okvětí nastrouháme i s jádřincem, dáme do poloviny 5litrové sklenice a zalijeme vodou. Přidáme 100 g cukru na 1 litr vody a kůrku chleba, sklenici přiklopíme a necháme v teple kvasit.

Jednou denně promícháme dřevěnou vařečkou a necháme 2 týdny stát. Pak přecedíme přes plátno, vymačkáme a bez míchání necháme stát 6 týdnů. Pak několikrát scedíme -kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Další články z rubriky

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Dnes | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

Včera | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

Včera | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

21. 2. | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…