Jablka - návod, jak správně moštovat

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Voňavé kulaté plody patří k symbolům podzimu. Jsou skvělé jen tak k zakousnutí, ale chutnat vám budou i tekuté.

Tak prosté a tak kouzelné. Zmínku o jablku najdeme v bibli, lidové poezii a nejedné knize dětských říkadel. Provází nás celým životem od prvního ovocného příkrmu až k pálence. Pokud se vám ale na zahradě nebo v sadu urodila záplava voňavých kulatých plodů, do básnění vám asi zrovna není. Mnoho pěstitelů si zralá jablka uskladní na zimu nebo je rozdají příbuzným, jiní je ale rok co rok sami moštují nebo vozí do moštárny. Co byste měli vědět, když se budete chtít letos přidat?

Jen pěkné plody

K výrobě jablečného moštu se hodí jen zralé a pěkné plody, ty nahnilé bez milosti odneste na kompost. Počítejte s tím, že z jednoho kilogramu jablek získáte od 0,5 do 0,7 litrů čerstvého moštu. Většina moštáren přitom vyžaduje, aby si pěstitelé přinesli vlastní uzavíratelné nádoby (pro rychlou spotřebu postačí i obyčejné PET lahve, pro delší skladování jsou vhodnější skleněné nebo demižony).

Kolik to bude stát?

Cena za litr moštu se obvykle pohybuje od 3 do 6 korun, některé moštárny ovšem počítají cenu za kilogram zpracovávaného ovoce nebo si účtují ještě další náklady třeba za sterilaci šťávy nebo likvidaci odpadu. Záleží na zvyklostech zpracovatelské firmy, některá ho přenechává farmářům ke zkrmení, jiná požaduje jeho odvoz.

Nejen na mošt

Domácí stoprocentní jablečná šťáva chutná zejména dětem, je zdrojem vitaminů a dalších tělu prospěšných látek a využití najde i v kuchyni při vaření.

Můžete ho ovšem nechat také zkvasit a připravit si v domácích podmínkách vlastní jablečné víno. Jeho obdobou je francouzský cidre nebo anglický cider – oba seženete i v některých českých obchodech, na farmářských trzích nebo ve vybraných restauracích či pubech (v čem se tyto dva nápoje zásadně liší, se dozvíte níže).

Kam se vydat?

Aktuální informace o tom, kam se se svými jablky (nebo jiným ovocem), můžete vypravit, najdete například na webových stránkách Českého zahrádkářského svazu www.zahradkari.cz/mostarny nebo na www.ceskyfarmar.cz, v sezoně ale počítejte s návalem zájemců a raději se dopředu objednejte a zjistěte si pravidla vámi vybrané moštárny.

V Čechách můžete úrodu jablek z vlastní zahrádky odvézt ke zpracování třeba do Bohdanečské palírny (www.palirnabohdanec.cz), do pěstitelské palírny Žitenice (www.zipa.cz) nebo Dolních Zálezel (www.mostarna.ic.cz), na Moravě zkuste Hostětín (www.jablecne-mosty.cz) nebo zahrádkáře z Kunovic (www.zahradkari-kunovice.cz).

Cider nebo cidre?

Na první pohled a poslech jde o jeden a tentýž nápoj. Cidre (čti sídr) a cider (čti sajdr) se sice oba vyrábějí z jablek, v některých ohledech se ale výrazně liší.

Cider: Podobá se ovocným pivům a limonádám; pochází z Anglie; vyrábí se z jablečné šťávy (čerstvé, koncentrované i sušené); přidává se do něj cukr i další dochucovadla; doba fermentace je několik týdnů; perlivost se získává většinou sycením CO2; bývá pasterovaný nebo sterilně filtrovaný.

Cidre: Podobá se více lehkým perlivým vínům zrajícím v lahvi; pochází z Francie; připravuje se z výhradně čerstvého jablečného moštu bez přidání cukru, dochucovadel nebo konzervantů; fermentace trvá od 6 do 8 měsíců; perlivost vzniká přirozeně v lahvi; není pasterizovaný.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Dnes | Kdo uvažuje o stavbě zimní zahrady, měl by něco vědět o zásadách výběru vhodné technologie stavby a…

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

Včera | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Včera | Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že…

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

21. 11. | Využíváte k likvidaci odpadních vod stále ještě klasickou jímku a napadlo vás ušetřit nemalé…