Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Na zpracování podzimní ovocné úrody jsou babičky skutečné expertky. Nechte se inspirovat jejich klasickými moučníky.

Jablkový koláč

forma o ø 22 cm - příprava: 65 minut

* 5 jablek
* 130 g hnědého cukru
* kůra a šťáva z 1/2 citronu
* 100 ml smetany ke šlehání
* 2 vejce
* 180 g hladké mouky
* 1/2 lžičky mletého kardamomu
* 1/2 balení prášku do pečiva
* tuk a hrubá mouka na vysypání formy
* 1 lžíce mandlových plátků

DROBENKA:
* 30 g polohrubé mouky
* 30 g krupicového cukru
* 30 g másla

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Vložte je do kastrůlku, přidejte lžíci cukru a citronovou šťávu, promíchejte a duste, až se vypaří tekutina.

V míse prošlehejte smetanu, cukr, citronovou kůru a vejce, přidejte mouku s kardamomem a práškem do pečiva a promíchejte. Všechny suroviny na drobenku promněte v prstech.

Těsto vlijte do vysypané formy, poklaďte je podušenými jablky, posypte drobenkou a mandlemi. Pečte na 180 °C asi 40 minut.

Povidlové buchty

15–18 buchet - příprava: 60 minut + kynutí

* 400 g hladké mouky
* 25 g droždí
* 50 g krupicového cukru
* 2 dl polotučného mléka
* 1 vejce
* špetka soli
* 40 g rozehřátého a prochladlého tuku
* hladká mouka na poprášení a na vál
* povidla
* tuk na pomaštění
* moučkový cukr na posypání

Do mísy prosejte mouku, do středu udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte cukr, polovinu vlažného mléka, přikryjte a nechte nejméně půl hodiny kynout. Po vykynutí přidejte vejce, sůl, zbylé vlažné mléko, tuk a vypracujte vláčné těsto. Poprašte je moukou, zakryjte a nechte opět vykynout.

Vykynuté těsto rozdělte asi na patnáct stejných kousků, každý kousek prsty roztáhněte na pomoučněném válu na placičku, dejte na ni lžičku povidel (recept na jejich přípravu jsme vám představili na začátku října), zabalte a zakulaťte v dlaních.

Buchty skládejte do vymazaného pekáče zabalenou stranou dolů, každou pomastěte a nechte ještě chvíli kynout. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 200 °C, po 5 minutách snižte na 180 °C a dopečte dozlatova. Ještě teplé buchty vyklopte a pocukrujte.

Hruškový chlebíček

1 chlebíčková forma - příprava: 70 minut

* 150 g moučkového cukru
* 120 g změklého másla
* 4 vejce, rozdělená na žloutky a bílky
* 150 g hladké mouky + na vysypání formy
* 1/2 prášku do pečiva
* 100 g nasekané hořké čokolády
* hrst vlašských ořechů
* 2 hrušky
* tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Cukr a máslo utřete do světlé pěny. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu. Do cukrové pěny postupně zašlehejte žloutky, ještě chvíli šlehejte a za stálého míchání přisypte do žloutkové směsi mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Přidejte čokoládu, nasekané ořechy a nakrájené hrušky. Do těsta zlehka vmíchejte našlehaný sníh a nalijte je do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte asi 45 minut.

Náš TIP: Pokud nemáte chlebíčkovou formu, můžete těsto rozprostřít na malý plech a péct kratší dobu. Po upečení koláč ozdobte citronovou polevou a pak nakrájejte na řezy.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Dnes | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

23. 7. | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

22. 7. | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

21. 7. | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…