Jahodové štěstí: Vyzkoušejte recepty z čerstvých jahod!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jakmile začne sklizeň českých jahod, s jistotou víme, že léto už je opravdu tady. Na tento okamžik dlouho čekáme a slavíme ho, jak jinak, než dezerty provoněným i vanilkou a zjemněnými jogurtem a mascarpone.

Jahodové štěstí: Vyzkoušejte recepty z čerstvých jahod!

Více o jahodách

* Během tenisového turnaje ve Wimbledonu se spotřebuje přibližně 23 tun jahod a 90 hektolitrů pravé šlehačky. * Proslulou jahodovou zmrzlinu provensálského střihu získáte, když 2–3 minuty povaříte jahody s pískovým cukrem a pomerančovou šťávou, necháte vychladnout a následně při střídavém pobytu v mrazáku postupně přimícháváte creme fraîche. * Také se rádi noříte do podmanivé vůně čerstvých jahod? Pokud je máte ze spolehlivého zdroje, neoplachujte ovoce, jen ho na chvíli ponořte do studené vody a opatrně osušte. Lépe si udrží původní aroma. * Nejsilnější vůni a chuť mají lesní jahody, to je jednoduché. Pokud však nejste dobrými znalci šlechtěných odrůd, dejte přednost raději menším plodům před velkými. * Jablka vám doma dozrají, jahody nikoli. Při nákupu pečlivě vybírejte, abyste si odnesli ovoce sytě červené, bez zelených a žlutých míst.

Jahodová šarlota

mísa o o 24 cm, příprava: 25 minut + chlazení

asi 16 cukrářských piškotů, 500 g jahod, 200 g mascarpone, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 1 pomeranč, 250 g plnotučného tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání, máta na ozdobu

Boky dezertní mísy vyložte piškoty, které jste podle potřeby zkrátili, „odřezky“ vyložte dno. Jahody nakrájejte na kousky. Mascarpone smíchejte s moučkovým cukrem (1 lžíci si odložte), semínky z vanilkového lusku, trochou pomerančové kůry a šťávy a tvarohem. Smetanu dotuha vyšlehejte s odloženou lžící moučkového cukru a vmíchejte do tvarohové směsi. Polovinu krému rozprostřete na piškoty, posypte polovinou jahod a naneste zbytek krému. Nechte asi hodinu chladit. Podávejte ozdobené zbytkem jahod (aby mezitím neoschly, promíchejte je s trochou pomerančové šťávy) a mátou.

Vanilková panna cotta s omáčkou

4–6 porcí příprava: 35 minut + chlazení

4 plátky želatiny, 350 ml smetany ke šlehání, 80 g krupicového cukru, 125 g mascarpone, 1 vanilkový lusk, 400 g jahod + na ozdobu, 2 lžíce citronové šťávy, 50 ml třešňového sirupu, bazalka či meduňka na ozdobu

Plátky želatiny dejte nabobtnat do misky studené vody. Smetanu pozvolna zahřívejte s cukrem, vyškrábnutými vanilkovými semínky i luskem, stačí na 40 °C. Vyjměte lusk a vmíchejte měkkou a vyždímanou želatinu. Mascarpone promíchejte s asi 1 smetany dohladka, pak vmíchejte do zbytku smetany. Rozdělte do misek, podle jejich velikosti množství vystačí na 4–6 porcí. Nechte tuhnout 3–4 hodiny v ledničce. Jahody, citronovou šťávu a třešňový sirup rozmixujte a podle potřeby dochuťte. Omáčku dejte vychladit nebo naopak podávejte horkou. Rozdělte na ztuhlou panna cottu a ozdobte jahodami a bylinkami. Náš TIP: Místo jahod použijte jakékoli jiné ovoce, skvělá je omáčka z červeného rybízu, v pozdním létě i z ostružin nebo švestek.

Koláčky se šlehačkou a jahodami

10–12 kusů příprava: 40 minut

225 g hladké špaldové mouky + na podsypání, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička cukru, 1 lžičky soli, 50 g měkkého másla, 150 g bílého jogurtu

NÁPLŇ: 250 g jahod, 1 lžíce moučkového cukru, 20 ml pomerančového likéru, 150 g smetany ke šlehání

Troubu zapněte na 200 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a solí. Zapracujte měkké máslo, když vznikne drobenka, zadělejte s jogurtem do hladkého těsta. Správné hotové těsto jde snadno hníst, podle potřeby proto přidejte trošku jogurtu nebo mouky. Na pomoučněné podložce ho rozválejte na plát silný zhruba 2 cm a vykrájejte z něj koláčky o průměru 5–6 cm. Urovnejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Mezitím očistěte jahody, nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny a promíchejte je s moučkovým cukrem a likérem. Nechte odležet. Vychladlé koláčky prořízněte a podávejte naplněné vyšlehanou smetanou a marinovanými jahodami.

Rustikální koláč s krémem

1 koláč příprava: 60 minut + vaření krému

150 g hladké mouky, kůra z 1 citronu, 60 g krupicového cukru, 100 g studeného másla

KARAMELOVÝ KRÉM: 1 plechovka (asi 400 ml) kondenzovaného mléka, 150 ml smetany ke šlehání, 200 g jahod

Začněte krémem. Plechovku kondenzovaného mléka ponořte do hrnce s vodou a na mírném plameni vařte asi 2,5 hodiny. Podle potřeby dolévejte vodu, plechovka musí být vždy celá ponořená. Pak nechte úplně vychladnout. Mezitím mouku smíchejte s kůrou a cukrem a zapracujte na kostky nakrájené studené máslo. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočinout v ledničce. Šlehačku vyšlehejte dotuha a dejte vychladit. Troubu zapněte na 180 °C. Mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte těsto na kruhový plát o průměru asi 25 cm. Horní arch sejměte a pečte 20 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout. Potřete zkaramelizovaným kondenzovaným mlékem, vyšlehanou šlehačkou a poklaďte nakrájenými jahodami.

Pečený jahodový kompot

pekáč o rozměrech asi 25 x 25 cm, příprava: 80 minut

1 kg jahod, 400 g rebarbory, 2 lžíce vanilkového cukru, šťáva z 1 citronu, 4 cl limoncella, podle chuti sladké koření (vanilka, kardamom, hřebíček, badyán…), 4 bílky, 1 špetka soli, 200 g krupicového cukru, moučkový cukr na posypání

Troubu zapněte na 160 °C. Jahody a rebarboru nakrájejte na kousky. Smíchejte s vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a limoncellem a přendejte do pekáče. Přidejte koření a pečte asi 30 minut doměkka. V průběhu 2–3x promíchejte. Mezitím bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu. Postupně zašlehávejte cukr, až vznikne hladký lesklý sníh, který se táhne za metlami. Vyjměte plech z trouby a pomocí dvou lžic na pečené ovoce tvořte „noky“ z hotového sněhu. Vložte ještě asi na 25 minut do trouby. Když začne povrch růžovět, troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte v troubě zchladnout. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.

Nepečený cheesecake s jahodami

forma o o 26 cm příprava: 40 minut + chlazení

200 g zázvorových sušenek, 100 g rozpuštěného másla, 8 plátků želatiny, 400 g plnotučného tvarohu, 400 g cream cheese, kůra a šťáva z 1 citronu, 80 g krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, 250 ml smetany ke šlehání, 600 g jahod

Dno dortové formy pokryjte pečicím papírem, ráfek obalte alobalem nebo potravinářskou fólií. Sušenky rozmixujte (nebo nadrťte paličkou na maso) najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Udusejte je na dno dortové formy a dejte do ledničky. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Tvaroh smíchejte s cream cheese, citronovou šťávou a jemně nastrouhanou kůrou a oběma druhy cukru. Asi 3 lžíce této směsi zahřejte v hrnci a rozmíchejte v ní vyždímanou želatinu. Přimíchejte do zbytku směsi. Nakonec vmíchejte dotuha vyšlehanou smetanu. Nalijte do formy na sušenky, uhlaďte a dejte asi na 3 hodiny chladit. Podávejte ozdobené jahodami, případně i bylinkami.

Jahodový mražený jogurt

6 porcí příprava: 15 minut + mražení

250 g jahod, 400 g řeckého jogurtu, 2 lžíce medu, semínka z 1 vanilkového lusku, 2 lžíce citronové šťávy, 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce moučkového cukru Jahody očistěte a nakrájejte na malé kousky. Jogurt smíchejte s medem, vanilkovými semínky (prázdný lusk dejte třeba do cukřenky, krásně cukr ovoní) a citronovou šťávou. Šlehačku dotuha vyšlehejte se lžící cukru a přimíchejte k jogurtu. Pak promiste s jahodami a rozdělte do formiček na nanuky. Po asi 4 hodinách mrazení by měly být nanuky hotové.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Včera | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

16. 11. | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

15. 11. | Toužíte ve skrytu duše po volnosti? Nudí vás poloprázdné moderní interiéry, které působí poněkud…

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

14. 11. | Děláte si starosti, jak udržet pěkný tvar ovocného stromku? Vysvětlíme vám, proč se vlastně řez…