Právě na této otázce se nemohou shodnout botanici. Z ortodoxního pohledu je totiž oblíbený šťavnatý plod pouze zbytnělou stopkou, a skutečným plodem jsou ty drobné „pecičky“, které nám naopak někdy vadí. Recepty
Nechme ale pány vědce jejich akademickým úvahám a podívejme se, co dobrého nám jahody přináší. Za prvé, vysoký obsah vitaminu C, srovnatelný s citrusy a vysoko převyšující většinu ovoce (podle odrůdy 40-90 mg/100g) a skupiny vitamínů B a A.
Dalším, ba ještě větším přínosem, je veliké množství organických kyselin. Zodpovědných mimo jiné, za jejich nezaměnitelnou vůni. (bohužel, také za relativně časté alergické reakce) Naproti tomu jsou jahody chudé na cukry (pokud je ovšem nedodáme jinak), takže jejich kalorická hodnota není nijak veliká.
Na ovoce obsahují jahody překvapivě mnoho vláknin, měkkých, lehce stravitelných a umožňujících vyrábět z jahod džemy nebo různá želé. Co se týká obsahu minerálů, tak jako u většiny čerstvého ovoce, vede draslík, ostatní prvky jsou zastoupeny v menších koncentracích, zato však takové, které v ovoci běžně nenacházíme, jako jsou bór, fluór ,kobalt, molybden atd…
Ačkoli jahody znali už Římané a dámy i pánové si z nich vyráběli pleťové masky, z lesů, luk a strání se do zahrad a tedy i na naše stoly, začaly stěhovat až v pozdním středověku. Ovšem jahody, takové, jaké známe my, přivezli do Evropy až francouzští korzáři počátkem XVIII století. (Plus)
Několik receptů:
Tvarohový dort s jahodami
Rozpočet na 16 porcí:
500 g jahod
10 listů želatiny
500 g měkkého tvarohu
1 žloutek
125 g cukru
šťáva z jednoho citronu
1/2 l šlehačky
1 piškotový korpus
Příprava:
1) Jahody omyjte, očistěte, nechte okapat na kuchyňském papíru. Želatinu namočte do studené vody.
2) Tvaroh smíchejte se žloutkem, cukrem a citronovou šťávou. Vymačkanou želatinu zamíchejte do 2/3 tuhé šlehačky.
3) Piškotový korpus položte na desku. Potřete jej 1/3 tvarohového krému, 1/3 jahod rozpulte a rozdělte na korpus. Přiložte 2. část korpusu a naplňte stejně.
4) Navrch položte třetí část korpusu a přitlačte. Dort kolem dokola potřete tvarohovým krémem. Ozdobte ovocem a smetanou.
Jahodové řezy
Rozpočet na 1 plech:
600 g lístkového těsta
trochu mouky
6 listů želatiny
600 g jahod
100 g cukru
125 g rybízového želé
3/4 l šlehačky
50 g nalístkovaných mandlí
2 lžíce mandlového likéru
trochu moučkového cukru
Příprava:
1) Rozmrazené těsto vyválejte na pomoučeném vále na velikost plechu. Chlaďte 20 minut, propíchejte, upečte na středu trouby.
2) Želatinu namočte do studené vody. Jahody očistěte, vyberte stranou 100 g, ostatní rozmixujte. Želatinu rozpusťte s cukrem za nízké teploty. Vmíchejte rozmixované jahody, postavte do chladna.
3) Upečený plát potřete rybízovým želé, po obvodu přiložte laťky. Ušlehejte do tuha 1/2 l šlehačky a vmíchejte pyré, jakmile začne houstnout. Plát potřete, uhlaďte, vychlaďte.
4) Mandle opražte, ušlehejte 1/4 l šlehačky, aromatizujte likérem. Nakrájejte, ozdobte šlehačkou, mandlemi a jahodami.
Sladká jarní roláda
Rozpočet na 20 porcí:
4 vejce, špetka soli
1/2 lžičky citronové kůry
90 g pískového cukru
90 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
350 g reveně
300 g rybízového želé
250 g jahod
1 lžička škrobové moučky
1 lžíce citronové šťávy
5 listů želatiny
2 lžíce malinové pálenky
1 vanilkový cukr
1/4 l šlehačky
Příprava:
1) Žloutky, sůl, strouhanou citronovou kůru, cukr a 4 lžíce teplé vody promíchejte a vmíchejte do sněhu ze 4 bílků. Zlehka přimíchejte směs mouky a upečte piškot.
2) Želatinu namočte. Svařte tenké kousky reveně a 200 g želé. Škrobovou moučku rozkvedlejte s citronovou šťávou, vmíchejte a nechte přejít varem. Přidejte 3 listy želatiny, rozpusťte a zlehka vmíchejte půlky jahod.
3) Zbývající listy želatiny rozpusťte s vanilkovým cukrem a malinovou pálenkou, vlažné vmíchejte do tuhé šlehačky.
4) Piškot potřete 100 g zahřátého želé, třetinou šlehačky, ovocem a třetinou šlehačky. Srolujte, položte na šev a ozdobte.
Smetanový dort s jahodami
Rozpočet na 12 porcí:
240 g polohrubé mouky
80 g škrobu
85 + 20 g moučkového cukru, špetka soli
200 g másla, 1 žloutek
Krém:
250 g jahod
1 lžíce pomerančového likéru
50 g cukru, 1/2 l šlehačky
Příprava:
1) Mouku, škrob, cukr a sůl promíchejte. Přidejte máslo a žloutek, vypracujte hladké těsto, nechte je odpočinout v chladu.
2) Těsto znovu propracujte, rozdělte na 2 díly. Na pečící papír vyznačte kruhy průměru 24 cm, vyválejte těsto a vykrojte korpusy. Přetáhněte je na plech. Pečte uprostřed trouby, papír po upečení stáhněte. Nechte vychladnout na mřížce.
3) Jahody omyjte, nakrájejte na malé kousky, smíchejte s likérem a cukrem.
4) Ušlehejte šlehačku. Jeden korpus vložte do dortového kruhu. Navršte krém, uhlaďte. Druhý, případně předem naporcovaný korpus, položte na krém. Poprašte moučkovým cukrem. Boky dortu uvolněte nožem, kruh sejměte.
Návod na výběr odrůd a pěstování jahod najdete zde: www.top.cz/jahody/