Jak chutná Španělsko

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Středomořská kuchyně, vydatná smažená jídla či různorodé chuťovky. Jak široké spektrum dobrot nabízí kuchyně velké země na jih od Pyrenejí, můžete posoudit sami na následujícím vzorku.

Paella

4 porce - příprava: 50 minut

* 150 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 500 g kulatozrné rýže
* 1 červená paprika
* 100 g hrášku
* 1 a 1/2 l kuřecího vývaru se šafránem
* 500 g plodů moře (krevety, sépie, mušle)
* citron
* nať z hladkolisté petrželky
* sůl a pepř

Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte rýži, kolečka klobásy, papriku pokrájenou na nudličky, hrášek a vše podlijte vývarem. Zamíchejte a zakryté duste asi 30 minut.

Těsně před dovařením rýže vmíchejte plody moře, osolte a nechte zakryté asi 10 minut. Paellu podávejte s nakrájeným citronem a nasekanou petrželkovou natí.

NÁŠ TIP: Paella skvěle chutná taky v kombinaci s králíkem.

Puchero

4 porce - příprava: 60 minut

* 100 ml olivového oleje
* 1 větší cibule
* 3–4 stroužky česneku
* 2 klobásy chorizo
* 2 větší mrkve
* 500 g menších brambor
* 2 l kuřecího vývaru
* 1 velká červená paprika
* 500 g hrášku, čerstvého
* 3 bobkové listy
* hrst petrželkové nati
* sůl a pepř na dochucení

Na oleji orestujte nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte na kolečka pokrájenou klobásu a mrkev, oloupané brambory, bobkový list a zalijte vývarem. Během pomalého vaření přidejte nakrájenou papriku a hrášek. Polévku ochuťte solí a pepřem. Nakonec vsypte najemno nasekanou petrželkovou nať.

NÁŠ TIP: Hrášek lze zaměnit za cizrnu, či dokonce fazole. V polévce můžete vařit třeba větší kusy králíka, nebo kuřete.

Gazpacho

4 porce - příprava: 15 minut + chlazení

* 100 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 1 kg zralých rajčat
* 1 svazek jarní cibulky
* 3 stroužky česneku
* 500 ml červeného vinného octa
* 1 salátová okurka
* sůl a pepř na dochucení
* tenké plátky bílého chleba k podávání

OZDOBENÍ:
* okurka
* červená paprika
* jarní cibulka
* petrželková nať
* čerstvý koriandr

Všechny suroviny kromě oleje a octa rozmixujte. Rozmělněnou zeleninu sceďte a zlehka do ní vmíchejte olej a ocet. Dochuťte solí a drceným pepřem. Dejte chladit aspoň na 3 hodiny do ledničky.

V mrazáku vychlaďte sklenice. Ozdobte najemno nakrájenou zeleninou. Podávejte s nasucho opečeným pečivem – bruschettami.

Tortilla

4 porce - příprava: 30 minut

* 100 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 400 g nových brambor, vařených
* 200 g uzené slaniny
* 1 červená paprika
* několik lístků čerstvé šalvěje
* 6 vajec
* 100 g vyzrálého čedaru
* sůl a pepř

Na oleji restujte dozlatova pokrájenou cibuli a brambory pokrájené na kolečka. Přidejte na kostičky pokrájenou slaninu, na nudličky pokrájenou papriku, šalvěj.

Do misky s prošlehanými vejci s nastrouhaným sýrem přidejte orestované brambory a opatrně zamíchejte. Směs osolte a ochuťte drceným pepřem. Vše vlijte zpět do tukem vymazané pánve. Pečte asi 5 minut na mírném ohni. Pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut dozlatova.

Chilli chřest s krevetami

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 svazek běleného chřestu
* 100 ml olivového oleje
* 3 stroužky česneku
* 20 větších krevet
* špetka drceného chilli
* petrželková nať, najemno nasekaná

Svazku chřestu odřízněte asi 2 cm ze spodní části. Zbytek opatrně oloupejte. Vložte asi na 2 až 3 minuty do vroucí osolené vody. Sceďte.

Na oleji orestujte na plátky pokrájený česnek a přidejte očištěné krevety. Orestujte je dorůžova. Přidejte chilli a chřest, prohřejte a ochuťte a ozdobte zelenou petrželkovou natí.

Churros

4 porce - příprava: 40 minut

* 100 g másla, změklého
* špetka soli
* 175 g hladké mouky
* 1 lžička jedlé sody
* 3 vejce
* kůra z pomeranče, nastrouhaná
* olej na smažení
* krupicový cukr na posypání

Na pánvi rozpusťte máslo s 200 ml vody. Přidejte špetku soli. Opatrně přiveďte k varu. Do horké tekutiny vsypte za stálého míchání mouku se sodou. Vařečkou intenzivně míchejte, až vytvoříte hladkou hmotu, která se nelepí na pánev. Odstavte z ohně a do prochladlé směsi vmíchejte jedno po druhém vejce a pomerančovou kůru.

Olej na smažení rozehřejte na 180 až 190 °C. Cukrářský sáček naplňte těstem. Postupně pouštějte do horkého oleje asi pěticentimetrové kousky těsta. K oddělování těsta použijte třeba nůž nebo nůžky.

Asi po 45 vteřinách churros obracejte. Osmažené kousky zbavte tuku na kuchyňském papírovém ubrousku a podávejte posypané cukrem.

Chuť Španělska

  • CHORIZO - Pikantní fermentovaná uzenina, kterou můžete konzumovat jen tak, grilovanou, smaženou nebo jako součást mletého masa či polévek.
  • RÝŽE NA PAELLU - Kulatozrnná rýže (např. Calasparra nebo Vialone Nano), pěstovaná ve Valencii, odkud tento pokrm pochází.
  • TAPAS - Chuťovky typické pro španělskou kuchyni.

Zveme vás na tapas!

Bruschetty

Cherry rajčátka nakrájejte na malinké kostičky. Promíchejte s olejem, ochuťte solí a pepřem a ozdobte ančovičkou. Podávejte na opečeném chlebu.

Marinované olivy

Promíchejte spolu nakládané černé a zelené olivy, nakládaný česnek a bobkový list.

Masové špízy

Mleté jehněčí maso (nejlépe plec) smíchejte s najemno nasekanou mátou a rozdrceným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Tvořte kuličky, napíchněte je na špejle a opékejte na grilu. Podávejte s citronem.

Bramborový salát

Brambory slupce, uvařte nakrájejte oloupejte, ve kostky, promíchejte na s kousky a petrželkovou choriza natí.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Dnes | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Včera | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…