Jak chutná Španělsko

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Středomořská kuchyně, vydatná smažená jídla či různorodé chuťovky. Jak široké spektrum dobrot nabízí kuchyně velké země na jih od Pyrenejí, můžete posoudit sami na následujícím vzorku.

Paella

4 porce - příprava: 50 minut

* 150 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 500 g kulatozrné rýže
* 1 červená paprika
* 100 g hrášku
* 1 a 1/2 l kuřecího vývaru se šafránem
* 500 g plodů moře (krevety, sépie, mušle)
* citron
* nať z hladkolisté petrželky
* sůl a pepř

Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte rýži, kolečka klobásy, papriku pokrájenou na nudličky, hrášek a vše podlijte vývarem. Zamíchejte a zakryté duste asi 30 minut.

Těsně před dovařením rýže vmíchejte plody moře, osolte a nechte zakryté asi 10 minut. Paellu podávejte s nakrájeným citronem a nasekanou petrželkovou natí.

NÁŠ TIP: Paella skvěle chutná taky v kombinaci s králíkem.

Puchero

4 porce - příprava: 60 minut

* 100 ml olivového oleje
* 1 větší cibule
* 3–4 stroužky česneku
* 2 klobásy chorizo
* 2 větší mrkve
* 500 g menších brambor
* 2 l kuřecího vývaru
* 1 velká červená paprika
* 500 g hrášku, čerstvého
* 3 bobkové listy
* hrst petrželkové nati
* sůl a pepř na dochucení

Na oleji orestujte nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte na kolečka pokrájenou klobásu a mrkev, oloupané brambory, bobkový list a zalijte vývarem. Během pomalého vaření přidejte nakrájenou papriku a hrášek. Polévku ochuťte solí a pepřem. Nakonec vsypte najemno nasekanou petrželkovou nať.

NÁŠ TIP: Hrášek lze zaměnit za cizrnu, či dokonce fazole. V polévce můžete vařit třeba větší kusy králíka, nebo kuřete.

Gazpacho

4 porce - příprava: 15 minut + chlazení

* 100 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 1 kg zralých rajčat
* 1 svazek jarní cibulky
* 3 stroužky česneku
* 500 ml červeného vinného octa
* 1 salátová okurka
* sůl a pepř na dochucení
* tenké plátky bílého chleba k podávání

OZDOBENÍ:
* okurka
* červená paprika
* jarní cibulka
* petrželková nať
* čerstvý koriandr

Všechny suroviny kromě oleje a octa rozmixujte. Rozmělněnou zeleninu sceďte a zlehka do ní vmíchejte olej a ocet. Dochuťte solí a drceným pepřem. Dejte chladit aspoň na 3 hodiny do ledničky.

V mrazáku vychlaďte sklenice. Ozdobte najemno nakrájenou zeleninou. Podávejte s nasucho opečeným pečivem – bruschettami.

Tortilla

4 porce - příprava: 30 minut

* 100 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 400 g nových brambor, vařených
* 200 g uzené slaniny
* 1 červená paprika
* několik lístků čerstvé šalvěje
* 6 vajec
* 100 g vyzrálého čedaru
* sůl a pepř

Na oleji restujte dozlatova pokrájenou cibuli a brambory pokrájené na kolečka. Přidejte na kostičky pokrájenou slaninu, na nudličky pokrájenou papriku, šalvěj.

Do misky s prošlehanými vejci s nastrouhaným sýrem přidejte orestované brambory a opatrně zamíchejte. Směs osolte a ochuťte drceným pepřem. Vše vlijte zpět do tukem vymazané pánve. Pečte asi 5 minut na mírném ohni. Pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut dozlatova.

Chilli chřest s krevetami

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 svazek běleného chřestu
* 100 ml olivového oleje
* 3 stroužky česneku
* 20 větších krevet
* špetka drceného chilli
* petrželková nať, najemno nasekaná

Svazku chřestu odřízněte asi 2 cm ze spodní části. Zbytek opatrně oloupejte. Vložte asi na 2 až 3 minuty do vroucí osolené vody. Sceďte.

Na oleji orestujte na plátky pokrájený česnek a přidejte očištěné krevety. Orestujte je dorůžova. Přidejte chilli a chřest, prohřejte a ochuťte a ozdobte zelenou petrželkovou natí.

Churros

4 porce - příprava: 40 minut

* 100 g másla, změklého
* špetka soli
* 175 g hladké mouky
* 1 lžička jedlé sody
* 3 vejce
* kůra z pomeranče, nastrouhaná
* olej na smažení
* krupicový cukr na posypání

Na pánvi rozpusťte máslo s 200 ml vody. Přidejte špetku soli. Opatrně přiveďte k varu. Do horké tekutiny vsypte za stálého míchání mouku se sodou. Vařečkou intenzivně míchejte, až vytvoříte hladkou hmotu, která se nelepí na pánev. Odstavte z ohně a do prochladlé směsi vmíchejte jedno po druhém vejce a pomerančovou kůru.

Olej na smažení rozehřejte na 180 až 190 °C. Cukrářský sáček naplňte těstem. Postupně pouštějte do horkého oleje asi pěticentimetrové kousky těsta. K oddělování těsta použijte třeba nůž nebo nůžky.

Asi po 45 vteřinách churros obracejte. Osmažené kousky zbavte tuku na kuchyňském papírovém ubrousku a podávejte posypané cukrem.

Chuť Španělska

  • CHORIZO - Pikantní fermentovaná uzenina, kterou můžete konzumovat jen tak, grilovanou, smaženou nebo jako součást mletého masa či polévek.
  • RÝŽE NA PAELLU - Kulatozrnná rýže (např. Calasparra nebo Vialone Nano), pěstovaná ve Valencii, odkud tento pokrm pochází.
  • TAPAS - Chuťovky typické pro španělskou kuchyni.

Zveme vás na tapas!

Bruschetty

Cherry rajčátka nakrájejte na malinké kostičky. Promíchejte s olejem, ochuťte solí a pepřem a ozdobte ančovičkou. Podávejte na opečeném chlebu.

Marinované olivy

Promíchejte spolu nakládané černé a zelené olivy, nakládaný česnek a bobkový list.

Masové špízy

Mleté jehněčí maso (nejlépe plec) smíchejte s najemno nasekanou mátou a rozdrceným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Tvořte kuličky, napíchněte je na špejle a opékejte na grilu. Podávejte s citronem.

Bramborový salát

Brambory slupce, uvařte nakrájejte oloupejte, ve kostky, promíchejte na s kousky a petrželkovou choriza natí.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…