Jak dobře znáte kávu?

| Autor: BN | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Podle statistik vypije každý Čech průměrně 400 šálků kávy ročně. To je více než jedna káva za den. Jak dobře však tohoto každodenního společníka znáte? Některé informace o kávě vás jistě překvapí.

Jak dobře znáte kávu?

Na počátku aromatického šálku čerstvé uvařené kávy je kávovník. Jedná se o dřevinu, která může dorůstat výšky až 15 metrů. Plodí peckovité plody obsahující obvykle dvě kávová zrna. Kvalitní káva se připravuje z ručně sbíraných plodů, které se sklízejí i několikrát do roka. Následně se zbavují slupky a zrna se praží. Právě pražení je jeden z nejdůležitějších procesů výroby kávy, jelikož během něj získává výslednou chuť a aroma. Různými způsoby pražení lze docílit až 800 odlišných příchutí kávy.

Nejrozšířenější je arabica

Přibližně 75 % světové produkce kávy tvoří odrůda s názvem arabica, která se řadí mezi kvalitnější druhy kávy. Arabica roste ve vyšších nadmořských výškách převážně Střední a Jižní Ameriky. Je náročná na pěstování, ale nevadí ji změna počasí. Ve srovnání například s druhem Robusta má méně kofeinu, což je vhodné pro lidi, kteří si denně dávají více šálků kávy. Působí také kyselejším dojmem, ale výsledná chuť samozřejmě závisí i na způsobu zpracování a pražení.

Věděli jste, že…?

• Káva pochází z Etiopie, ale zpočátku se nejednalo o nápoj. Kávová zrna se smíchala s tukem a konzumovala přímo.

• Kávu jako nápoj začali poprvé připravovat arabové, kteří si dovezli kávová zrna kolem roku 1000 právě z Afriky.

• Arabové nazývali nápoj z kávových zrn qahwa, což v překladu znamená „ta, která tě nenechá usnout“.

Náš tip: Ochutnejte 100% arabicu zdarma

Pro přípravu kávy používá 100% směs odrůdy arabica například síť restaurací McDonald´s. Pokud dorazíte do některé z poboček v týdnu od 16. do 22. února 2015 vždy do 10.30 hod, nezaplatíte za kávu ani korunu díky zajímavé akci s názvem Káva jen za úsměv. Vybrat si můžete nejenom silné espresso a kávu o objemu 200 ml, ale také cappuccino s našlehanou mléčnou pěnou.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…