Jak dobře znáte kávu?

| Autor: BN | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Podle statistik vypije každý Čech průměrně 400 šálků kávy ročně. To je více než jedna káva za den. Jak dobře však tohoto každodenního společníka znáte? Některé informace o kávě vás jistě překvapí.

Jak dobře znáte kávu?

Na počátku aromatického šálku čerstvé uvařené kávy je kávovník. Jedná se o dřevinu, která může dorůstat výšky až 15 metrů. Plodí peckovité plody obsahující obvykle dvě kávová zrna. Kvalitní káva se připravuje z ručně sbíraných plodů, které se sklízejí i několikrát do roka. Následně se zbavují slupky a zrna se praží. Právě pražení je jeden z nejdůležitějších procesů výroby kávy, jelikož během něj získává výslednou chuť a aroma. Různými způsoby pražení lze docílit až 800 odlišných příchutí kávy.

Nejrozšířenější je arabica

Přibližně 75 % světové produkce kávy tvoří odrůda s názvem arabica, která se řadí mezi kvalitnější druhy kávy. Arabica roste ve vyšších nadmořských výškách převážně Střední a Jižní Ameriky. Je náročná na pěstování, ale nevadí ji změna počasí. Ve srovnání například s druhem Robusta má méně kofeinu, což je vhodné pro lidi, kteří si denně dávají více šálků kávy. Působí také kyselejším dojmem, ale výsledná chuť samozřejmě závisí i na způsobu zpracování a pražení.

Věděli jste, že…?

• Káva pochází z Etiopie, ale zpočátku se nejednalo o nápoj. Kávová zrna se smíchala s tukem a konzumovala přímo.

• Kávu jako nápoj začali poprvé připravovat arabové, kteří si dovezli kávová zrna kolem roku 1000 právě z Afriky.

• Arabové nazývali nápoj z kávových zrn qahwa, což v překladu znamená „ta, která tě nenechá usnout“.

Náš tip: Ochutnejte 100% arabicu zdarma

Pro přípravu kávy používá 100% směs odrůdy arabica například síť restaurací McDonald´s. Pokud dorazíte do některé z poboček v týdnu od 16. do 22. února 2015 vždy do 10.30 hod, nezaplatíte za kávu ani korunu díky zajímavé akci s názvem Káva jen za úsměv. Vybrat si můžete nejenom silné espresso a kávu o objemu 200 ml, ale také cappuccino s našlehanou mléčnou pěnou.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Dnes | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Včera | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…