Jak dobře znáte kávu?

| Autor: BN | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Podle statistik vypije každý Čech průměrně 400 šálků kávy ročně. To je více než jedna káva za den. Jak dobře však tohoto každodenního společníka znáte? Některé informace o kávě vás jistě překvapí.

Jak dobře znáte kávu?

Na počátku aromatického šálku čerstvé uvařené kávy je kávovník. Jedná se o dřevinu, která může dorůstat výšky až 15 metrů. Plodí peckovité plody obsahující obvykle dvě kávová zrna. Kvalitní káva se připravuje z ručně sbíraných plodů, které se sklízejí i několikrát do roka. Následně se zbavují slupky a zrna se praží. Právě pražení je jeden z nejdůležitějších procesů výroby kávy, jelikož během něj získává výslednou chuť a aroma. Různými způsoby pražení lze docílit až 800 odlišných příchutí kávy.

Nejrozšířenější je arabica

Přibližně 75 % světové produkce kávy tvoří odrůda s názvem arabica, která se řadí mezi kvalitnější druhy kávy. Arabica roste ve vyšších nadmořských výškách převážně Střední a Jižní Ameriky. Je náročná na pěstování, ale nevadí ji změna počasí. Ve srovnání například s druhem Robusta má méně kofeinu, což je vhodné pro lidi, kteří si denně dávají více šálků kávy. Působí také kyselejším dojmem, ale výsledná chuť samozřejmě závisí i na způsobu zpracování a pražení.

Věděli jste, že…?

• Káva pochází z Etiopie, ale zpočátku se nejednalo o nápoj. Kávová zrna se smíchala s tukem a konzumovala přímo.

• Kávu jako nápoj začali poprvé připravovat arabové, kteří si dovezli kávová zrna kolem roku 1000 právě z Afriky.

• Arabové nazývali nápoj z kávových zrn qahwa, což v překladu znamená „ta, která tě nenechá usnout“.

Náš tip: Ochutnejte 100% arabicu zdarma

Pro přípravu kávy používá 100% směs odrůdy arabica například síť restaurací McDonald´s. Pokud dorazíte do některé z poboček v týdnu od 16. do 22. února 2015 vždy do 10.30 hod, nezaplatíte za kávu ani korunu díky zajímavé akci s názvem Káva jen za úsměv. Vybrat si můžete nejenom silné espresso a kávu o objemu 200 ml, ale také cappuccino s našlehanou mléčnou pěnou.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Cukety v hlavní roli: Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety v hlavní roli: Pět nejlepších receptů z cukety

Včera | Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak…

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

26. 7. | Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá…

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

25. 7. | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

23. 7. | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…