Štědrovečerní kapr je pro mnoho rodin nezbytnost a nesmí na stole chybět. Dejte si však pozor co kupujete, aby vám nezhořkl v puse.
Jak koupit vánočního
kapra
Štědrovečerní kapr je pro mnoho rodin nezbytnost a nesmí
na stole chybět. Dejte si však pozor co kupujete, aby vám
nezhořkl v puse.
Ceny kaprů jsou rok od roku vyšší a vyšší, a proto byste měli dávat
při prodeji pozor, co kupujete. Cena
doporučená Ministerstvem zemědělství je 60,- Kč. Mimo
Prahu se prodává za cca 65,- Kč, v Praze je však zatím
minimální cena 75,- Kč a může se vyšplhat ještě mnohem
výš. Celou Prahu má totiž rozděleno pár
prodejců.
Při koupi je třeba dát pozor především na to, abyste nekoupili mrtvolu. Prodejci jsou povinni prodávat zdravé
živé ryby, nezabité, nenaporcované, nepřidušené
a nijak jakostně znehodnocené. Nikdy také nekupujte
vnitřnosti ležící na pultě, mohou být z leklé
ryby. Leklá ryba má v mase krev a podléhá
tak rychleji zkáze.
Domů přenášejte kapra pokud možno ve vlhké utěrce.
Také pobyt ve vaně není pro kapra ideální.
Změna teplot a chlorovaná voda nepůsobí dobře. Nejlepší
je kapra co nejdříve usmrtit a vykrvit.
To provedeme
nejlépe úderem tupého předmětu na temeno hlavy a
následným přetnutím míchy a cév
řezem hned za hlavou.
Autor: Helena
Recepty na kapří dobrůtky naleznete v rubrice vaření.
Zde je pár z nich.
Kapří
ragů
Kapr
s jablky a paprikou
Kapr
podle Voka
Kapr
po mlynářsku
Kapr
na černo
Kapr
na pivě
Kapr
na slanině
Kapr
dle Petra Voka
include("nazor.php");=""?>